Ρεπορτάζ Υγείας

Ηνωμένο Βασίλειο: Νέο site επιτρέπει εύκολη πρόσβαση σε δεδομένα επιπολασμού νόσων

Ηνωμένο Βασίλειο: Νέο site επιτρέπει εύκολη πρόσβαση σε δεδομένα επιπολασμού νόσων

Ένας νέος ιστότοπος παρέχει στο κοινό, τους επαγγελματίες υγείας και τους ερευνητές εύκολη πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με τον επιπολασμό όλων των ασθενειών στο Ηνωμένο Βασίλειο, σηματοδοτώντας ένα επίτευγμα ορόσημο για την παγκόσμια ανάλυση πληροφοριών για την υγεία. Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ ανέπτυξαν και δημοσίευσαν το PrevalenceUK, την πρώτη αυτοματοποιημένη πλατφόρμα που καθιστά τα δεδομένα επιπολασμού της νόσου στο Ηνωμένο Βασίλειο προσβάσιμα μέσω αναζήτησης.

Η πρόσφατη επιστημονική εργασία επικύρωσης της ομάδας, “Απόδειξη πραγματικού κόσμου από την πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα ανάλυσης υγειονομικής περίθαλψης-Livingstone. Validation of the descriptive epidemiology module” δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Digital Health. Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί μια υπερσύγχρονη αναλυτική πλατφόρμα που ονομάζεται Livingstone για να αναλύει δεδομένα ρουτίνας υγειονομικής περίθαλψης σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Αυτή η πλατφόρμα επιτρέπει την επεξεργασία δεδομένων υγείας σε λίγα λεπτά, σηματοδοτώντας ένα βήμα προς τα εμπρός σε αυτόν τον τομέα, καθώς μια επιστημονική μελέτη που χρησιμοποιεί πολύπλοκα δεδομένα από το NHS μπορεί να διαρκέσει 12 έως 18 μήνες, ενώ η ίδια μελέτη μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας το Livingstone σε λίγα λεπτά. Η αναλυτική μηχανή σχεδιάστηκε από μια ομάδα ερευνητών από τις Σχολές Μαθηματικών, Ιατρικής και Επιστημών Υπολογιστών και Επιστημών Ανθρώπινων Δεδομένων του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ. Η ομάδα επικεντρώνεται στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, με στόχο την παροχή έγκαιρης πρόσβασης σε πληροφορίες για την υγεία.

Ο καθηγητής Craig Currie, καθηγητής φαρμακοεπιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ δήλωσε: “Προσφέροντας άμεση πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας επιδημιολογική ανάλυση, το Livingstone και το PrevalenceUK μας βοηθούν να επιτύχουμε τους στόχους μας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της υγειονομικής περίθαλψης εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού.” Αυτές οι επιδημιολογικές μελέτες χρειάζονται συνήθως ένα έως δύο χρόνια, με σημαντικό οικονομικό κόστος, και μόνο με μια μεγάλη ομάδα ειδικών.

Η Livingstone μπορεί να κάνει το ίδιο, και καλύτερα, μέσα σε λίγα λεπτά. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήσαμε μια φιλική προς τον χρήστη διεπαφή που επιτρέπει στους χρήστες να φιλτράρουν τα δεδομένα επιπολασμού ανά ασθένεια. «Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία στοχευμένων και αποτελεσματικών πολιτικών υγείας, στην ανάπτυξη προτεραιοτήτων ιατρικής έρευνας και στην κατανομή των σπάνιων πόρων υγειονομικής περίθαλψης».

Ο Δρ John Peters, πρώην Ιατρικός Διευθυντής για το Cardiff και το Vale NHS Trust, είπε: “Το οραματιζόμαστε αυτό ως σημείο καμπής για την παγκόσμια ανάλυση πληροφοριών για την υγεία. Είτε είστε υπεύθυνος χάραξης πολιτικής, ερευνητής, πάροχος υγειονομικής περίθαλψης ή ενδιαφερόμενος, η πλατφόρμα μας παρέχει τα αποτελέσματα για την κατανόηση της επιδημιολογίας των ασθενειών και του τρόπου με τον οποίο επηρεάζουν τους πληθυσμούς μας.”

«Με την κατανόηση της επιδημιολογίας των ασθενειών στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο και με τη δυνατότητα παραγωγής άμεσης, επιστημονικής έγκυρης νοημοσύνης για την υγεία, καθίσταται εφικτό να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικές στρατηγικές θεραπείας, πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας και προληπτικά μέτρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξάλειψη στίγματος αναφορικά με τον δημόσιο θηλασμό

Κατανόηση της σημασίας της γενετικής συμβουλευτικής

Θα αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων με οστεοαρθρίτιδα έως το 2050

Ποιους εμπιστεύονται οι Αμερικανοί για τα νέα υγείας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καλλιάνος: Η συγκλονιστική αποκάλυψη για την υγεία του πατέρα του - Τι απαντά το Αττικόν

Καλλιάνος: Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος συγκλόνισε χτες το βράδυ με μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτησή του στα social media. Τι απαντά το Αττικόν νοσοκομείο;

Οι θάνατοι στα νοσοκομεία και τα ποσοστά επιπλοκών είναι χαμηλότερα με τις γυναίκες γιατρούς

«Οι γυναίκες γιατροί ήταν πιθανότατα πιο προσεκτικές σε μη ιατρικούς παράγοντες, όπως η πρόσβαση στην κοινωνική υποστήριξη και στις κοινωνικές υπηρεσίες και άκουγαν περισσότερο για να εντοπίσουν παράγοντες πρόβλεψης δυσμενών εκβάσεων, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες και τα προβλήματα που οδηγούν στην τήρηση των ιατρικών θεραπειών».

Η Δυτική Βιρτζίνια επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα ιλαράς από το 2009

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κατέγραψαν 113 περιπτώσεις έως τις 5 Απριλίου. Έχουν σημειωθεί επτά κρούσματα και τα περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ —73%— συνδέονται με αυτές τις εξάρσεις.