Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Ιατρική Σχολή Johns Hopkins: Πώς η δηλητηρίαση από φαιντανύλη έγινε εθνική κρίση – εξηγεί ο γιατρός του πόνου Δρ. Paul Christo

Ιατρική Σχολή Johns Hopkins: Πώς η δηλητηρίαση από φαιντανύλη έγινε εθνική κρίση – εξηγεί ο γιατρός του πόνου Δρ. Paul Christo

Οι ιστότοποι της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας και της Διοίκησης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας κατά της Κατάχρησης Ουσιών (SAMHSA) διαθέτουν δωρεάν πόρους για όσους ενδιαφέρονται να αναζητήσουν θεραπευτικές επιλογές στην περιοχή τους.

Ιατρική Σχολή Johns Hopkins: Πώς η δηλητηρίαση από φαιντανύλη έγινε εθνική κρίση: εξηγεί ο γιατρός του πόνου Johns Hopkins To ρεκόρ των 107.000 Αμερικανών πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών και δηλητηριάσεις πέρυσι, προκαλούμενο από συνθετικά οπιοειδή, όπως η φαιντανύλη Η Erin Rachwal, μητέρα του θύματος φαιντανύλης, και ο εκτελεστικός διευθυντής της κομητείας Waukesha, Paul Farrow, συζητούν την κίνηση της κομητείας να κηρύξει το θανατηφόρο φάρμακο «κρίση υγείας».

Καθημερινά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδήσεις που περιγράφουν τους φρικτούς θανάτους που σχετίζονται με τη φαιντανύλη γίνονται πρωτοσέλιδα καθώς το έθνος αντιμετωπίζει μια κρίση ναρκωτικών που δεν μοιάζει με καμία άλλη.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Οι ιατροί άρχισαν να χρησιμοποιούν οπιοειδή για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου πιο συχνά στη δεκαετία του 1990, γεγονός που οδήγησε σε αυξημένη χρήση οπιοειδών μεταξύ των ανθρώπων που δεν τα χρειάζονται, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Johns Hopkins και οικοδεσπότη του podcast “Aches and Gains” Dr. Paul Christo. , ο οποίος είναι γιατρός πόνου για περίπου 20 χρόνια.

“Ως ειδικός στον πόνο, βρισκόμαστε συχνά στη μέση της θεραπείας… εκείνων που λαμβάνουν οπιοειδή, που αναπτύσσουν την ασθένεια του εθισμού”, είπε.

“Στο πλαίσιο αυτού,… καταλήγουμε να θεραπεύουμε ασθενείς που έχουν τη νόσο του εθισμού — να τους παραπέμπουμε σε ειδικούς ιατρικής εθισμού, για παράδειγμα… προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε τον πόνο τους. Πολλά από αυτά που βλέπουμε τώρα σε σχέση με την υπερδοσολογία οπιοειδών περιλαμβάνουν ταυτόχρονα κρίση πόνου.

Ξέρετε, υπάρχει μια επιδημία χρόνιου πόνου στις Ηνωμένες Πολιτείες από την οποία πάσχει περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού».

Η φεντανύλη είναι ένα συνθετικό οπιοειδές που είναι περίπου 50 έως 100 φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη. Είναι θανατηφόρο σε μικρές δόσεις και βρίσκεται πιο συχνά σε ψυχαγωγικά φάρμακα, αν και ορισμένοι κατασκευαστές παράνομων ναρκωτικών και καρτέλ έχουν πιέσει τη φαιντανύλη σε χάπια φτιαγμένα για να μοιάζουν με συνταγογραφούμενα παυσίπονα.

Ένα ρεκόρ 107.000 Αμερικανών πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών και δηλητηριάσεις πέρυσι, λόγω δηλητηριάσεων από συνθετικά οπιοειδή ή φαιντανύλη, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

«Είναι σημαντικό για το κοινό… ιδιαίτερα τις οικογένειες, τους φίλους, τους γονείς και ιδιαίτερα εκείνους που ταξινομούνται ως νεαροί ενήλικες μεταξύ 13 και 25 ετών να γνωρίζουν τους κινδύνους από τη χρήση προσωπικής συνθετικής φαιντανύλης», δήλωσε ο Δρ. Paul Christo, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και οικοδεσπότης του podcast “Aches and Gains”.

“Δεν μιλάμε πραγματικά για φαρμακευτικά παρασκευασμένη φαιντανύλη που χρησιμοποιούμε για ασθενείς που έχουν χρόνιο πόνο. Νομίζω ότι αυτή είναι μια σημαντική διάκριση.”

Η παράνομη φαιντανύλη που λαμβάνεται στους δρόμους είναι «θανατηφόρα επειδή είναι τόσο ισχυρή», εξήγησε.

Ο μέσος άνθρωπος «δεν χρειάζεται να καταναλώσει πολύ από αυτή για να οδηγήσει σε προβλήματα αναπνοής και μετά θάνατο».

Το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι η φαιντανύλη μπορεί να βρεθεί σε ναρκωτικά που κυμαίνονται από ηρωίνη, κοκαΐνη και μεθαμφεταμίνη έως την κάνναβη, εξήγησε ο Christo.

Οι ταινίες μέτρησης φαιντανύλης μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη της απειλής της φαιντανύλης σε αυτά τα φάρμακα. Επιπλέον, το Narcan – ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία υπερβολικής δόσης ναρκωτικών – μπορεί να σώσει όσους καταπίνουν υπερβολική ποσότητα φαιντανύλης.

Μια ανάλυση των δεδομένων CDC που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 από την οργάνωση ευαισθητοποίησης για τη φαιντανύλη Families Against Fentanyl διαπίστωσε ότι η παράνομη δηλητηρίαση από φαιντανύλη ήταν η Νο. 1 αιτία θανάτου για Αμερικανούς ενήλικες μεταξύ 18 και 45 ετών πέρυσι.

Μια μελέτη του Φεβρουαρίου από την Επιτροπή Στάνφορντ-Λάνσετ για την κρίση των οπιοειδών στη Βόρεια Αμερική προβλέπει 1,2 εκατομμύρια θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα 10 χρόνια, με τη μαύρη κοινότητα να επηρεάζεται αρνητικά από την κρίση.

Οι κατασχέσεις του ναρκωτικού στα νότια σύνορα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Το Τελωνείο και η Προστασία των Συνόρων κατέσχεσαν 10.586 λίβρες του ναρκωτικού το 2021. Αυτό είναι υψηλότερο από 4.558 λίρες που κατασχέθηκαν το 2020 και 2.633 λίρες το 2019.

Αν και παραμένει ασαφές πόση φαιντανύλη εισέρχεται στις ΗΠΑ, καθώς αυτός ο αριθμός αναφέρεται μόνο σε συλλήψεις του φαρμάκου, ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με το φάρμακο αυξάνεται. Η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών προειδοποίησε νωρίτερα φέτος για μια «εθνική απότομη αύξηση» των υπερβολικών δόσεων φαιντανύλης.

Η φεντανύλη είναι ένα συνθετικό οπιοειδές περίπου 50 έως 100 φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη.

“Φαίνεται ότι μεγάλο μέρος της φαιντανύλης μεταφέρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Μεξικό. Μπορεί να κατασκευαστεί φθηνά και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη όσον αφορά τη λήψη μικρών δόσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο αρκετά εύκολα.

Επομένως, νομίζω ότι αρχίζοντας να κινητοποιούμε μια απάντηση όσον αφορά το τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την αποτελεσματικότητα», είπε ο Christo, προσθέτοντας ότι η περισσότερη επιτήρηση στα σύνορα των ναρκωτικών που εισέρχονται στη χώρα για να διασφαλιστεί ότι δεν περιέχουν φαιντανύλη μπορεί να αποτρέψει τη διάδοση του οπιοειδούς εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όσοι βιώνουν εθισμό θα πρέπει να αναζητήσουν θεραπεία. Ορισμένες πόλεις διαθέτουν “υπηρεσίες δημόσιας υγείας που σχετίζονται με την κατάχρηση και τη χρήση ουσιών” που είναι δωρεάν για τα επιλέξιμα άτομα, σύμφωνα με τον Christo.

Οι ιστότοποι της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας και της Διοίκησης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας κατά της Κατάχρησης Ουσιών (SAMHSA) διαθέτουν δωρεάν πόρους για όσους ενδιαφέρονται να αναζητήσουν θεραπευτικές επιλογές στην περιοχή τους.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αντιμετωπίζει κατάχρηση ουσιών και εθισμό, επικοινωνήστε με την εθνική τηλεφωνική γραμμή της SAMHSA στο 1-800-662-HELP (4357).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η υπερδοσολογία φαιντανύλης επηρεάζει τους Αμερικανούς όλων των ηλικιών

Βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών με χρόνιο πόνο

Ο θάνατος εφήβου στην Καλιφόρνια από φαιντανύλη υπογραμμίζει τους κινδύνους των αγορών ναρκωτικών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσίευσε την Εθνική Στρατηγική Ελέγχου των Ναρκωτικών για το έτος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυστραλία: Πρωτοφανής αύξηση επαγγελματιών υγείας που μετεγκαθίστανται στη χώρα

Αυστραλία: 4.699 γιατροί από το εξωτερικό έχουν εγγραφεί για πρακτική άσκηση στην Αυστραλία τους πρώτους 10 μήνες αυτού του οικονομικού έτους, 50% περισσότεροι από τους 2.991 γιατρούς που εγγράφηκαν ολόκληρο το έτος πριν από τον COVID (2018/19).

Θα οδηγηθεί η νέα παραλλαγή COVID FLiRT σε άνοδο αυτό το καλοκαίρι;

Παραλλαγή Covid: Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε ότι η ανίχνευση λυμάτων του COVID-19 είναι υψηλή ή πολύ υψηλή σε οκτώ πολιτείες, αλλά το αν αυτό σημαίνει μια καλοκαιρινή αύξηση των κρουσμάτων μένει να φανεί.

Αγίου Πνεύματος 2024: Αυξημένη η κίνηση λόγω των εκδρομέων για το τριήμερο

Αγίου Πνεύματος 2024: Αυξημένη είναι η κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου όπου σημειώνονται καθυστερήσεις στα διόδια Ελευσίνας ενώ με χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα έως τα Μέγαρα. 

Οι νεοανακαλυφθέντες υπότυποι και οι διαφορές φύλου δίνουν πληροφορίες για τους μοριακούς μηχανισμούς της νόσου ALS

"Πιστεύουμε ότι η μελέτη μας συνέβαλε σημαντικά στην αναζήτηση αιτιών και θεραπειών για την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS. Τα ευρήματά μας μάς έφεραν πολύ πιο κοντά σε μια πιο εξατομικευμένη και επομένως πιο αποτελεσματική θεραπεία."

Close Icon