Ρεπορτάζ Υγείας

Η θεραπεία γονιμότητας δεν επηρεάζει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία των απογόνων, σύμφωνα με διεθνή μελέτη

Η θεραπεία γονιμότητας δεν επηρεάζει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία των απογόνων, σύμφωνα με διεθνή μελέτη

Τα αποτελέσματα της υγείας των παιδιών που έχουν συλληφθεί με τη χρήση τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για την Αρχή της Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας HFEA, παρακολουθούμε τις τελευταίες έρευνες ενώ παρέχουμε πληροφορίες σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές και τις αδειοδοτημένες κλινικές".

Μια μεγάλη μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις της θεραπείας γονιμότητας δεν διαπίστωσε ισχυρή διαφορά στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού, των λιπιδίων και της γλυκόζης μεταξύ των παιδιών που συνελήφθησαν με φυσικό τρόπο και εκείνων που συνελήφθησαν με τη χρήση τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART). Η μελέτη υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που δημοσιεύθηκε σήμερα στο European Heart Journal, προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με το αν η θεραπεία γονιμότητας οδηγεί σε δυσμενή καρδιομεταβολική υγεία στους απογόνους. Το δείγμα δεδομένων περιελάμβανε 8.600 παιδιά από τη μελέτη ‘Παιδιά της δεκαετίας του ’90’ του Μπρίστολ, μια παγκοσμίως κορυφαία μελέτη υγείας που παρακολουθεί έγκυες γυναίκες και τους απογόνους τους από το 1991.

Από την πρώτη γέννηση ενός παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία των παιδιών που συνελήφθησαν με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο, οι προηγούμενες μελέτες περιορίζονται από το μικρό μέγεθος του δείγματος, τη σύντομη παρακολούθηση και τις μη ικανοποιητικές ομάδες σύγκρισης. Η μελέτη, με επικεφαλής μια διεθνή ερευνητική ομάδα από τη σύμπραξη με την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγική Τεχνολογία και Υγεία (Assisted Reproductive Technology and Health) (A.R.T-Health), εξέτασε δεδομένα από 35.000 απογόνους Ευρωπαίων, Σιγκαπούρων και Αυστραλών. Ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να μελετηθεί κατά πόσο η σύλληψη με τη χρήση τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ART επηρέασε την αρτηριακή πίεση, τους παλμούς, τα λιπίδια ή τη γλυκόζη από την παιδική ηλικία έως τη νεαρή ενήλικη ζωή (έως τις αρχές της δεκαετίας των 20 ετών). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός ρυθμός και τα επίπεδα γλυκόζης ήταν παρόμοια στα παιδιά που συνελήφθησαν με τη χρήση τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ART και στα συνομήλικα παιδιά που συνελήφθησαν με φυσικό τρόπο.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι εκείνα που συνελήφθησαν με τη χρήση τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής  ART είχαν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στην παιδική ηλικία, τα οποία δεν διατηρήθηκαν στην ενήλικη ζωή, και κάποιες ενδείξεις ελαφρώς υψηλότερης αρτηριακής πίεσης στην ενήλικη ζωή. Ο Δρ Ahmed Elhakeem, ερευνητής επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ: Population Health Sciences (PHS) του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: “Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της και δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί χωρίς δεδομένα από μελέτες όπως ‘Παιδιά της δεκαετίας του ’90’ (Children of the 90s). Οι γονείς που έχουν συλλάβει ή ελπίζουν να συλλάβουν μέσω της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και οι απόγονοί τους θα πρέπει να είναι καθησυχασμένοι ότι η καρδιομεταβολική υγεία φαίνεται να είναι συγκρίσιμη στα παιδιά που έχουν συλληφθεί με τη χρήση τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ART και στα παιδιά που έχουν συλληφθεί με φυσικό τρόπο. Μελέτες με μεγαλύτερης διάρκειας παρακολούθηση θα ήταν τώρα επωφελείς για να εξεταστεί πώς μπορεί να αλλάξουν τα αποτελέσματα κατά την ενήλικη ζωή”.

Deborah Lawlor, καθηγήτρια επιδημιολογίας, ερευνήτρια του MRC και πρόεδρος του British Heart Foundation και επικεφαλής συγγραφέας από την Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ: PHS, πρόσθεσε: “Αυτή η σημαντική έρευνα είναι δυνατή μόνο μέσω διεθνούς συνεργασίας μεγάλης κλίμακας και διαχρονικών μελετών υγείας, όπου οι συμμετέχοντες συνεισφέρουν δεδομένα υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς και το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία του Ηνωμένου Βασιλείου για την πραγματοποίηση αυτής της έρευνας, καθώς και σε όλους τους συμμετέχοντες στη μελέτη και τους ερευνητές”.

Ο Peter Thompson, Διευθύνων Σύμβουλος της Αρχής Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA), δήλωσε: “Κάθε χρόνο περίπου 60.000 ασθενείς χρησιμοποιούν υπηρεσίες γονιμότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο με την ελπίδα να αποκτήσουν μια μέρα τη δική τους οικογένεια. Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να καθησυχαστούν από αυτή τη μελέτη, η οποία δείχνει ότι η υγεία της καρδιάς των παιδιών που γεννιούνται από τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, δεν διαφέρει από τα παιδιά που συλλαμβάνονται με φυσικό τρόπο. “Η επιστήμη και η έρευνα κινούνται με ταχείς ρυθμούς στον τομέα της γονιμότητας, αλλά είναι ευρέως αποδεκτό ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες μεγάλης κλίμακας όπως αυτή για τη συνεχή βελτίωση της περίθαλψης. Τα αποτελέσματα της υγείας των παιδιών που έχουν συλληφθεί με τη χρήση τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για την Αρχή της Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας HFEA, παρακολουθούμε τις τελευταίες έρευνες ενώ παρέχουμε πληροφορίες σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές και τις αδειοδοτημένες κλινικές”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια;

Οι startups γονιμότητας προσελκύουν κεφάλαια από επενδυτές

Η εξωσωματική γονιμοποίηση θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση

Η πρόσληψη αλκοόλ επηρεάζει την γονιμότητα

Βοηθήστε το σώμα σας να γίνει πιο γόνιμο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τιμή έναντι υγείας: Οι αγοραστές τροφίμων επιλέγουν την τιμή, λέει μελέτη

"Με βάση αυτά τα ευρήματα, είναι δυνατόν να συμπεράνουμε ότι μια μέτρια επιδότηση μετά το πρόγραμμα, μόλις οι συμμετέχοντες σε αυτό αποχωρήσουν -για να δοθούν κίνητρα για πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων- μπορεί να είναι ένας πιο βιώσιμος τρόπος για να παραταθεί ο αντίκτυπος του προγράμματος και να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες πιο υγιεινές αγορές τροφίμων".

Η κατανάλωση τροφής με συγκεκριμένη σειρά μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να ελέγξει τον διαβήτη

Διατροφολόγιο διαβήτης: Η ισορροπημένη διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική υγεία των ανθρώπων, οι διαβητικοί συχνά δυσκολεύονται να κάνουν τις σωστές διατροφικές επιλογές προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους

DNAmFitAge - Δείκτης βιολογικής ηλικίας που ενσωματώνει τη φυσική κατάσταση

"Οι πρόσφατα κατασκευασμένοι βιοδείκτες των δεδομένων μεθυλίωσης του DNA DNAm και του "βιολογικού δείκτη ηλικίας που ενσωματώνει τη φυσική κατάσταση"  DNAmFitAge παρέχουν στους ερευνητές και τους γιατρούς μια νέα μέθοδο για την ενσωμάτωση της φυσικής κατάστασης στα επιγενετικά ρολόγια και υπογραμμίζουν την επίδραση που έχει ο τρόπος ζωής στο μεθυλόμορφο γήρας".