Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς απειλεί τις Η.Π.Α.

Η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς απειλεί τις Η.Π.Α.

Επειδή η ιλαρά είναι πολύ μεταδοτική, ένα υψηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης είναι το κλειδί για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης, λένε οι ειδικοί.

Περισσότερα από 100 κρούσματα ιλαράς έχουν ήδη αναφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που απειλεί τις προσπάθειες της χώρας να εξαλείψει την ασθένεια, προειδοποίησαν την Πέμπτη ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας. Συνολικά 338 περιπτώσεις ιλαράς διαγνώστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2024, με 97 από αυτές τις περιπτώσεις να αναφέρθηκαν μόνο το 2024, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

 

Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση πάνω από 17 φορές σε σχέση με τον μέσο αριθμό των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν κατά τα πρώτα τρίμηνα του 2020-2023. Και τα κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται από τότε: τα δεδομένα του CDC δείχνουν συνολικά 113 διαγνώσεις ιλαράς έως τις 4 Απριλίου. «Το καθεστώς εξάλειψης της ιλαράς στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να απειλείται από τις παγκόσμιες αυξήσεις στη συχνότητα εμφάνισης της ιλαράς και τις μειώσεις της παγκόσμιας, εθνικής και τοπικής κάλυψης εμβολιασμού κατά της ιλαράς», έγραψαν οι ερευνητές στην έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 11 Απριλίου στη δημοσίευση του CDC Morbidity and Mortality Weekly Report.

«Ο κίνδυνος για εκτεταμένη μετάδοση της ιλαράς στις ΗΠΑ παραμένει χαμηλός λόγω της υψηλής ανοσίας του πληθυσμού», σημείωσαν ερευνητές με επικεφαλής την Adria Mathis, από το Τμήμα Ιογενών Νοσημάτων του CDC. «Ωστόσο, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, απαιτούνται πρόσθετες δραστηριότητες για την αύξηση της συνήθους κάλυψης των εμβολιασμών στις ΗΠΑ κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς, ειδικά μεταξύ στενών και υποεμβολιασμένων κοινοτήτων. Αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν την ενθάρρυνση του εμβολιασμού πριν από διεθνή ταξίδια και την ταχεία διερεύνηση ύποπτων περιπτώσεων ιλαράς».

Η στόχευση των μη εμβολιασμένων είναι πράγματι κρίσιμη, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία. Από τις λοιμώξεις που αναφέρθηκαν φέτος, το 83% ήταν σε μη εμβολιασμένα άτομα και ένα άλλο 12% είχε μόνο μία δόση του εμβολίου δύο δόσεων, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του CDC. Οι μισές περιπτώσεις αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών και σχεδόν το 60 τοις εκατό των ανθρώπων – συμπεριλαμβανομένων των δύο τρίτων των παιδιών κάτω των 5 ετών – έχουν νοσηλευτεί.

Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων (96%) σχετιζόταν με διεθνή ταξίδια και τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα (61%) εμφανίστηκαν σε κατοίκους ΗΠΑ που δεν εμβολιάστηκαν παρά το γεγονός ότι ήταν επιλέξιμοι ή των οποίων η κατάσταση εμβολιασμού ήταν άγνωστη, έδειξε η έκθεση CDC. Αναμένονται εισαγόμενα κρούσματα, αλλά η εμβολιαστική κάλυψη είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι δεν θα συνεχιστούν τα κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπαν οι ειδικοί.

«Η διατήρηση της κατάστασης εξάλειψης της ιλαράς είναι ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για τη δημόσια υγεία. Οι δικαιοδοσίες δημόσιας υγείας απευθύνονται σε κοινότητες και πληθυσμούς με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση θα είναι αποτελεσματική. Ωστόσο, η αύξηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς υπονομεύει αυτές τις προσπάθειες και θα μπορούσε τελικά να θέσει σε κίνδυνο το καθεστώς εξάλειψής μας», είπε στο CNN ο Δρ Μάρκους Πλέσια, επικεφαλής ιατρός του Συνδέσμου Υπαλλήλων Υγείας της Πολιτείας και της Επικράτειας.

Μόλις τον περασμένο μήνα, το CDC εξέδωσε προειδοποίηση για την υγεία στους γιατρούς, προτρέποντάς τους να εμβολιάζουν τα βρέφη λίγους μήνες νωρίτερα από το τυπικό πρόγραμμα, εάν οι οικογένειες σκοπεύουν να πάνε στο εξωτερικό. Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική αερομεταφερόμενη ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για την υγεία ή θάνατο, ειδικά για μικρά και μη εμβολιασμένα παιδιά, αναφέρει το CDC.

Τα γενικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, καταρροή, υγρά μάτια και εξάνθημα με κόκκινες κηλίδες. Περίπου 1 στα 5 μη εμβολιασμένα άτομα που νοσούν από ιλαρά θα νοσηλευτεί, σύμφωνα με το CDC, ενώ έως και 3 στα 1.000 παιδιά που μολύνονται από ιλαρά μπορεί να πεθάνουν από αναπνευστικές και νευρολογικές επιπλοκές.

Επειδή η ιλαρά είναι τόσο μεταδοτική, ένα υψηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης είναι το κλειδί για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης, λένε οι ειδικοί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέσει ως στόχο το ποσοστό εμβολιασμού 95%, αλλά η κάλυψη μεταξύ των νηπιαγωγείων έχει πέσει κάτω από αυτό τα τελευταία χρόνια. Το σχολικό έτος 2022-2023, μόλις το 93,1% των νηπιαγωγείων είχαν ολοκληρώσει τις δόσεις του εμβολίου κατά της ιλαράς, σύμφωνα με στοιχεία του CDC, αφήνοντας περίπου 250.000 σε κίνδυνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ιλαρά είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα και η ανεπιθύμητη επανεμφάνισή της στον Καναδά υπενθυμίζει τη σημασία της

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την ιλαρά

Παράλληλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη & ιλαράς στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Επιστημονική ημερίδα για την ανάδειξη της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών και της σημασίας των εμβολίων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα ανοσοθεραπεία θα μπορούσε να θεραπεύσει τον καρκίνο στα οστά

Με λίγες επιλογές θεραπείας εκεί έξω για τους καρκίνους των οστών, αυτή η μελέτη έδειξε ενθαρρυντικές δυνατότητες για νέες θεραπείες. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τον Δρ. Fisher και την ομάδα του στα επόμενα σημαντικά στάδια της εξερεύνησης των δυνατοτήτων αυτής της νέας προσέγγισης.

Τέσσερις τρόποι που οι σκεπτικιστές των εμβολίων παραπλανούν για την ιλαρά και πολλές άλλες λοιμώξεις

«Το πιο πειστικό πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι η κόρη μου έχει όλα της τα εμβόλια και ότι κάθε παιδίατρος και άτομο δημόσιας υγείας που γνωρίζω έχει εμβολιάσει τα παιδιά του», είπε η Meyerowitz-Katz. «Κανείς δεν θα το έκανε αυτό αν πίστευε ότι υπήρχαν σοβαροί κίνδυνοι».

Η ζάχαρη δεν κάνει τα παιδιά υπερκινητικά, προτείνει νευροεπιστήμονας

Οι ανταμοιβές χωρίς ζάχαρη έχουν επίσης αυτό το αποτέλεσμα, επομένως είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε αυτοκόλλητα, παιχνίδια ή μια διασκεδαστική δραστηριότητα ως κίνητρα για θετική συμπεριφορά. Ενώ η ζάχαρη μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή ώθηση ενέργειας, δεν μετατρέπει τα παιδιά σε υπερκινητικούς ανεμοστρόβιλους.

Οικογένεια των ΗΠΑ μολύνθηκε από σκουλήκι του εγκεφάλου μετά την κατανάλωση κρέατος αρκούδας

Έκθεση CDC: Σε μια παράξενη τροπή των γεγονότων, τουλάχιστον έξι μέλη μιας οικογένειας με καταγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες μολύνθηκαν από τριχινέλλωση, που είναι ένα σπάνιο παράσιτο στρογγυλού σκουληκιού, αφού έφαγαν κακοψημένο κρέας μαύρης αρκούδας.

ΕΚΑΒ: Αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την υγειονομική κάλυψη της διεξαγωγής του τελικού ποδοσφαιρικού αγώνα του UEFA Europa Conference League

ΕΚΑΒ: Έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για την υγειονομική κάλυψη των επειγόντων περιστατικών που θα προκύψουν κατά την διεξαγωγή του τελικού ποδοσφαιρικού αγώνα του UEFA Europa Conference League, θέτοντας τις δυνάμεις του σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Close Icon