Ρεπορτάζ Υγείας

HPA CDC: Συμπτώματα θρόμβου αίματος που πρέπει να προσέξετε

HPA CDC: Συμπτώματα θρόμβου αίματος που πρέπει να προσέξετε

Για την αποφυγή θρόμβων, τα άτομα συμβουλεύονται πώς να γνωρίζουν τους κινδύνους και να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα, να επισκέπτονται το γιατρό το συντομότερο δυνατόν εάν αντιμετωπίζουν συμπτώματα και να μιλούν με έναν γιατρό για θρόμβους αίματος πριν από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση.

ΗΠΑ CDC: Οι θρόμβοι αίματος σκοτώνουν τουλάχιστον 100.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι θρόμβοι διεκδικούν μια ζωή κάθε έξι λεπτά. Ενώ άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορεί να επηρεαστούν, υπάρχουν καλά νέα: Με την κατάλληλη φροντίδα, μπορεί να αποφευχθεί.

Ο κίνδυνος, θρόμβου σε βαθιά φλέβα (DVT), συνήθως στο κάτω μέρος του ποδιού, του μηρού ή της λεκάνης, αυξάνεται με την ηλικία. Οι θρόμβοι μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε άλλα μέρη του σώματος, όπως το χέρι, και αν κάποιος σπάσει και ταξιδέψει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει πνευμονική εμβολή (PE) – απόφραξη των αρτηριών στους πνεύμονες.

Ο κίνδυνος, θρόμβου σε βαθιά φλέβα DVT και η πνευμονική εμβολή PE και μαζί είναι γνωστά ως φλεβική θρομβοεμβολή (VTE) που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, αναπηρία ή θάνατο. Περίπου 100.000 άνθρωποι πεθαίνουν από θρόμβους αίματος στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και η φλεβική θρομβοεμβολή VTE επηρεάζει έως και 900.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο.

Τα άτομα που είναι παχύσαρκα, έχουν πνευμονική, καρδιακή ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, πρόσφατο ή υποτροπιάζοντα καρκίνο ή λαμβάνουν φάρμακα με βάση τα οιστρογόνα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θρόμβων αίματος. Άλλοι κύριοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν νοσηλεία, χειρουργική επέμβαση, εγκυμοσύνη, τραύμα, κάπνισμα, οικογενειακό ιστορικό θρόμβων αίματος και ακινησίας ή καθιστική στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ειδικοί λένε ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε εγρήγορση για συμπτώματα θρόμβου κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά από μια παρατεταμένη βόλτα με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο. Επιπλέον, η Αμερικανική Ένωση Φροντίδας Υγείας σημειώνει ότι οι επιστήμονες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ του κορωνοϊού και των μη φυσιολογικών θρόμβων αίματος που πιθανώς προκαλούνται από υψηλά επίπεδα φλεγμονής.

Τα συμπτώματα του θρόμβου σε βαθιά φλέβα DVT περιλαμβάνουν πόνο ή ευαισθησία που δεν προκαλείται από τραυματισμό, πρήξιμο στα πόδια ή τα χέρια, δέρμα που είναι ζεστό στην αφή με πρήξιμο ή πόνο και ερυθρότητα του δέρματος με πρήξιμο ή πόνο.

Τα συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής PE περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος που επιδεινώνεται με μια βαθιά αναπνοή, βήχα στο αίμα, πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση ή ζάλη και λιποθυμία και ταχύτερο από το κανονικό ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Εάν βρεθεί θρόμβος αίματος, οι περισσότεροι ασθενείς θα τεθούν σε φάρμακο αραίωσης του αίματος και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση σε σπάνιες περιπτώσεις, ανέφερε η Αμερικανική Ένωση Ιατρικής Φροντίδας AARP. Για την αποφυγή θρόμβων, τα άτομα συμβουλεύονται πώς να γνωρίζουν τους κινδύνους και να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα, να επισκέπτονται το γιατρό το συντομότερο δυνατόν εάν αντιμετωπίζουν συμπτώματα και να μιλούν με έναν γιατρό για θρόμβους αίματος πριν από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Επιτροπή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ψηφίζει τη συνέχιση του εμβολίου covid-19 της J & J

Η επίγνωση των συμπτωμάτων των θρόμβων αίματος μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναζητήσουν θεραπεία

Παράγοντες αύξησης του κινδύνου ανάπτυξης θρόμβων αίματος

Πως μπορεί ένα εμβόλιο για την COVΙD να προκαλεί θρομβώσεις;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κίνδυνος επιδημίας λιστερίωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από θάνατο λόγω μολυσμένου τυριού

Λιστερίωση: Ένας Βρετανός πέθανε αφού έφαγε τυρί μολυσμένο με λιστέρια, καθώς οι υπεύθυνοι της υγείας διέταξαν την ανάκληση ενός τύπου τυριού που περιείχε «εξαιρετικά υψηλά επίπεδα» των βακτηρίων. 

Πώς ένα κράτος νίκησε τις εθνικές τάσεις των οπιοειδών χειρουργικής επέμβασης

Όταν οι ερευνητές απέκλεισαν τους καρκινοπαθείς ή τους ασθενείς με προβλήματα ουσιών, το Μίσιγκαν εξακολουθούσε να υπερέχει έναντι της υπόλοιπης χώρας στη μείωση της επίμονης χρήσης και στη μείωση του μεγέθους των συνταγών που χορηγούνταν στους ασθενείς.

Ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι χρήστες καπνού στον Καναδά εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα κυανίου

Η ιδέα είναι να βρεθούν αξιόπιστες μέθοδοι που μπορούν να ποσοτικοποιήσουν την πρόσφατη έκθεση στον καπνό πιο αξιόπιστα και αντικειμενικά, γεγονός που μπορεί να προβλέψει καλύτερα τον κίνδυνο ασθένειας και να δώσει προτεραιότητα στις παρεμβάσεις για τη διακοπή του καπνίσματος", λέει η Britz-Mckibbin.

Ευρώπη - Ένας στους τέσσερις με προβλήματα υγείας έως και ένα μήνα από την αλλαγή της ώρας

Σχεδόν ένας στους πέντε (19 %) έχει ήδη αργήσει να πάει στη δουλειά του το πρωί λόγω της αλλαγής της ώρας. Το 16% αναφέρει καταθλιπτική διάθεση μετά την αλλαγή της ώρας. Οι γυναίκες επηρεάζονται από προβλήματα υγείας πολύ συχνότερα (32%) από ό,τι οι άνδρες (19%). Περισσότερα από τα τρία τέταρτα (76%) των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η αλλαγή της ώρας είναι περιττή και πρέπει να καταργηθεί.

Είναι το πρόγραμμα άσκησής σας υγιές για την καρδιά;

"Έτσι, το γλυκό σημείο για τη μέτρια ένταση είναι να αναπνέετε απλώς από το στόμα, αλλά να είστε ακόμα σε θέση να μιλήσετε σε κάποιον". Για την καλύτερη συνολική υγεία, ο Δρ Φερνάντες συνιστά ένα πρόγραμμα άσκησης που περιλαμβάνει προπόνηση αντίστασης ή δύναμης, όπως η άρση βαρών, μαζί με τακτική καρδιαγγειακή άσκηση. Θυμηθείτε, συνιστάται πάντα να συμβουλεύεστε τον επαγγελματία υγείας σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης.