Ρεπορτάζ Υγείας

Γονιμότητα: Τα υπέρβαρα αγόρια έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπογόνιμοι άνδρες, διαπιστώνει μελέτη

Γονιμότητα: Τα υπέρβαρα αγόρια έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπογόνιμοι άνδρες, διαπιστώνει μελέτη

"Αν και ο επιπολασμός της παιδικής παχυσαρκίας αυξάνεται παγκοσμίως, ο αντίκτυπος της παχυσαρκίας και των συναφών μεταβολικών διαταραχών στην ανάπτυξη των όρχεων δεν είναι καλά γνωστός", δήλωσε η Rossella Cannarella, μία από τις συγγραφείς της εργασίας. "Σε αυτή τη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι το να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος σχετίζεται με χαμηλότερο περι-εφηβικό όγκο όρχεων. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι οι συννοσηρότητες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η υπερινσουλιναιμία και η αντίσταση στην ινσουλίνη, επηρεάζουν τον όγκο των όρχεων στην προ- και μετεφηβική ηλικία

Γονιμότητα: Μια νέα δημοσίευση στο Ευρωπαϊκό περιοδικό Ενδοκρινολογίας (European Journal of Endocrinology) δείχνει ότι τα υπέρβαρα αγόρια τείνουν να έχουν μικρότερο όγκο όρχεων, γεγονός που τα θέτει σε κίνδυνο υπογονιμότητας στην ενήλικη ζωή. Η υπογονιμότητα επιβαρύνει τόσο την ψυχολογική υγεία όσο και την οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων σε αναπαραγωγική ηλικία. Η υπογονιμότητα επηρέασε 48 εκατομμύρια ζευγάρια το 2010. Αν και οι παρατηρητές συχνά παραβλέπουν την ανδρική υπογονιμότητα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει στην υπογονιμότητα του ζευγαριού περίπου στις μισές από όλες τις περιπτώσεις. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας παραμένει ασαφής. Σύμφωνα με μια γερμανική μελέτη που αξιολόγησε την υπογονιμότητα σε περισσότερους από 20.000 άνδρες ασθενείς που παραπέμφθηκαν σε κέντρο γονιμότητας, δεν μπορούσε να γίνει διάγνωση για το περίπου 70% από αυτούς. Ένα σημαντικό ποσοστό άτεκνων ανδρών ασθενών δεν έχει καμία εξήγηση για την υπογονιμότητά του. Η έρευνα δείχνει, επίσης, μια τάση μείωσης της συγκέντρωσης σπέρματος και του συνολικού αριθμού σπερματοζωαρίων τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Παράλληλα με τη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, ο επιπολασμός της παιδικής παχυσαρκίας έχει αυξηθεί παγκοσμίως από 32 σε 42 εκατομμύρια. Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι περίπου το 60% των σημερινών παιδιών θα είναι παχύσαρκα μέχρι την ηλικία των 35 ετών. Ιταλικές έρευνες έχουν, επίσης, αποκαλύψει υποτροφία των όρχεων σχεδόν στο ένα τέταρτο των νεαρών ανδρών ηλικίας 18-19 ετών, των οποίων η μελλοντική γονιμότητα βρίσκεται, επομένως, σε κίνδυνο. Διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες (συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές) και προσωπικές συνήθειες (όπως ο καθιστικός τρόπος ζωής ή οι διατροφικές διαταραχές) έχουν αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Ο αντίκτυπος της παχυσαρκίας και των μεταβολικών διαταραχών που σχετίζονται με την παχυσαρκία στην ανάπτυξη των όρχεων στην παιδική ηλικία είναι άγνωστος. Οι ερευνητές εδώ διεξήγαγαν μια αναδρομική, διατομεακή μελέτη σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 2 έως 18 ετών, που παραπέμφθηκαν στη Μονάδα Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου της Κατάνια, στη Σικελία, για έλεγχο του σωματικού βάρους. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τον όγκο των όρχεων, την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος και την αντίσταση στην ινσουλίνη σε 268 παιδιά και εφήβους. Διαπίστωσαν ότι τα αγόρια με φυσιολογικό βάρος είχαν 1,5 φορά μεγαλύτερο όγκο όρχεων σε σύγκριση με εκείνα που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα στην περιπρωκτική ηλικία.

Τα παιδιά και οι έφηβοι της μελέτης με φυσιολογικά επίπεδα ινσουλίνης είχαν 1,5-2 φορές μεγαλύτερο όγκο όρχεων σε σύγκριση με εκείνα που είχαν υπερινσουλιναιμία, μια κατάσταση που συχνά συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2, κατά την οποία οι ασθενείς έχουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα τους. Έτσι, τα άτομα με υπέρβαρο ή παχυσαρκία, υπερινσουλιναιμία ή αντίσταση στην ινσουλίνη παρουσίασαν μικρότερο όγκο όρχεων από τους υγιείς συνομηλίκους τους. Δεδομένου ότι ο χαμηλότερος όγκος των όρχεων προβλέπει φτωχότερη παραγωγή σπέρματος στην ενήλικη ζωή, οι ερευνητές εδώ πιστεύουν ότι η απώλεια βάρους θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να αποφύγουν την υπογονιμότητα αργότερα στη ζωή τους. “Αν και ο επιπολασμός της παιδικής παχυσαρκίας αυξάνεται παγκοσμίως, ο αντίκτυπος της παχυσαρκίας και των συναφών μεταβολικών διαταραχών στην ανάπτυξη των όρχεων δεν είναι καλά γνωστός”, δήλωσε η Rossella Cannarella, μία από τις συγγραφείς της εργασίας. “Σε αυτή τη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι το να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος σχετίζεται με χαμηλότερο περι-εφηβικό όγκο όρχεων. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι οι συννοσηρότητες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η υπερινσουλιναιμία και η αντίσταση στην ινσουλίνη, επηρεάζουν τον όγκο των όρχεων στην προ- και μετεφηβική ηλικία. Ως εκ τούτου, εικάζουμε ότι ο πιο προσεκτικός έλεγχος του σωματικού βάρους στην παιδική ηλικία θα μπορούσε να αποτελέσει μια στρατηγική πρόληψης για τη διατήρηση της λειτουργίας των όρχεων αργότερα στη ζωή”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ψευδάργυρος και το φολικό οξύ ωφελούν την ανδρική γονιμότητα

Πώς συνδέεται η ντομάτα με το σπέρμα;

5 πράγματα που μάλλον ξέχασαν να σας πουν στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Πώς μπορεί το φθόριο να επηρεάσει τη γονιμότητα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η γρίπη βρίσκεται σε άνοδο, ενώ οι λοιμώξεις από RSV μπορεί να κορυφώνονται, λένε οι αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ

Οι αξιωματούχοι υγείας της Μασαχουσέτης δήλωσαν ότι υπήρξε μια μέτρια αύξηση της πνευμονίας στα παιδιά, αλλά ότι είναι κατάλληλη για την εποχή. Στην Κίνα σημειώθηκε πρόσφατα αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών, την οποία οι εκεί υγειονομικοί αξιωματούχοι απέδωσαν στη γρίπη και σε άλλες συνήθεις αιτίες.

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού από αύριο το απόγευμα

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Τριπλάσια τα κρούσματα πνευμονίας στη Δανία σε σχέση με τον Οκτώβριο - Παρόμοιες αναφορές και στη Σουηδία

Αν και προκαλεί ήπιες λοιμώξεις, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, οι λοιμώξεις από μυκόπλασμα μοιάζουν συνήθως με κρυολόγημα και μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, πονοκέφαλο ή βήχα που διαρκεί για εβδομάδες έως μήνες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για την αντιμετώπιση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας στο σπίτι

Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά τη χρήση του μπάνιου, πριν από την προετοιμασία του φαγητού και το φαγητό. Τα στομαχικά σφάλματα εμφανίζονται συνήθως τον χειμώνα και την άνοιξη, επομένως είναι σημαντικό να είστε επιμελείς, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου.

ΕΟΔΥ: 45 νεκροί από κορωνοϊό - 1 νεκρός από γρίπη

ΕΟΔΥ: Καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς και ένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 46/2023.