Ρεπορτάζ Υγείας

Γαλακτικό Οξύ: Όταν τα επίπεδα είναι αυξημένα μετά από έντονη άσκηση

Γαλακτικό Οξύ: Όταν τα επίπεδα είναι αυξημένα μετά από έντονη άσκηση

Η γαλακτική οξέωση είναι επίσης μια σπάνια παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων για τον HIV. Όποιος πιστεύει ότι έχει γαλακτική οξέωση ή υπεργαλακταιμία που δεν προκαλείται από άσκηση θα πρέπει να μιλήσει αμέσως με έναν γιατρό.

Γαλακτικό Οξύ: Το γαλακτικό οξύ συσσωρεύεται σε πολλούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των μυών, και στη συνέχεια εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει μικρές ποσότητες γαλακτικού οξέος ως ενέργεια. Οι άνθρωποι συχνά εμφανίζουν υψηλά επίπεδα γαλακτικού οξέος κατά τη διάρκεια ή μετά από έντονη άσκηση. Αυτό ονομάζεται υπεργαλακταιμία που προκαλείται από την άσκηση. Η συσσώρευση γαλακτικού οξέος μπορεί να προκαλέσει πόνο και αίσθηση κούρασης στους μύες μας. Συνήθως, το ήπαρ θα διασπάσει την περίσσεια γαλακτικού στο αίμα.

Ορισμένες παθήσεις μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή γαλακτικού οξέος ή να μειώσουν την ικανότητα του σώματος να απομακρύνει το γαλακτικό από το αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο σοβαρή συσσώρευση γαλακτικού, την οποία οι γιατροί αναφέρουν ως γαλακτική οξέωση.

Πώς να αποφύγουμε την υπεργαλακταιμία που προκαλείται από την άσκηση

Η συσσώρευση γαλακτικού οξέος στους μύες κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση δεν είναι επιβλαβής. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ωφέλιμη. Σε μικρές ποσότητες, το γαλακτικό οξύ μπορεί να βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει ενέργεια, να κάψει θερμίδες και να αυξήσει τα επίπεδα αντοχής.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι ο μυϊκός πόνος και οι κράμπες από τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος επηρεάζουν αρνητικά τις προπονήσεις τους. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποτρέψετε την υπεργαλακταιμία που προκαλείται από την άσκηση, ως εξής:

– Πίνουμε άφθονο νερό: Η διατήρηση της ενυδάτωσης του οργανισμού κατά τη διάρκεια της άσκησης του δίνει τις καλύτερες πιθανότητες να διασπάσει τυχόν περίσσεια γαλακτικού οξέος.

– Παίρνοντας βαθιές αναπνοές: Το σώμα αρχίζει να παράγει γαλακτικό οξύ όταν δεν έχει αρκετό οξυγόνο για τη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια. Η βαθιά αναπνοή θα βοηθήσει στην παροχή οξυγόνου στους μυς, επιβραδύνοντας έτσι την παραγωγή γαλακτικού οξέος.

– Μείωση της έντασης της άσκησης: Όταν ένα άτομο αισθάνεται τις επιπτώσεις της συσσώρευσης γαλακτικού οξέος, μπορεί να επιβραδύνει και να μειώσει την ένταση της προπόνησής του. Αυτό θα επιτρέψει στα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα να ανακάμψουν.

– Διατάσεις μετά την προπόνηση: Οι ελαφρές διατάσεις των μυών μετά την προπόνηση μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τυχόν αισθήματα καύσου ή κράμπες που μπορεί να προκαλέσει η συσσώρευση γαλακτικού οξέος.

Γαλακτική οξέωση που δεν προκαλείται από άσκηση

Ορισμένες παθήσεις ή συμπτώματα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, με αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή γαλακτικού οξέος. Αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν:

– καρδιακή ανεπάρκεια

– σοβαρή λοίμωξη

– σοκ

– ανεπαρκώς ελεγχόμενος διαβήτης

Επίσης, η ηπατική βλάβη και η ηπατική νόσος μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του ήπατος να απομακρύνει το γαλακτικό από το αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα γαλακτικού στο αίμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπεργαλακταιμία μπορεί να εξελιχθεί σε γαλακτική οξέωση. Χωρίς θεραπεία, η γαλακτική οξέωση μπορεί να μεταβάλει την ισορροπία PH του αίματος ενός ατόμου. Αυτή η μεταβολή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για την υγεία. Τα συμπτώματα που συσχετίζουν οι γιατροί με τη γαλακτική οξέωση περιλαμβάνουν:

– γλυκιά μυρωδιά της αναπνοής

– δροσερό και υγρό δέρμα

– πόνος στην κοιλιά

– ναυτία ή εμετό

– διάρροια

– πονοκέφαλος

– σύγχυση

– αίσθημα αποπροσανατολισμού

– αίσθημα αδυναμίας

– κιτρίνισμα του δέρματος ή του λευκού των ματιών σε ίκτερο

– κώμα

Η γαλακτική οξέωση είναι επίσης μια σπάνια παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων για τον HIV. Όποιος πιστεύει ότι έχει γαλακτική οξέωση ή υπεργαλακταιμία που δεν προκαλείται από άσκηση θα πρέπει να μιλήσει αμέσως με έναν γιατρό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη εξετάζει τον τρόπο αναπνοής όταν τρέχουμε

Πώς θα απαλλαγείτε οριστικά από τις τοξινες

Τα οφέλη της αερόβιας άσκησης στην υγεία

Το γαλακτικό οξύ ευθύνεται για την ανάπτυξη του καρκίνου ;

Για πόση ώρα, σε ποιά ένταση και πόσες φορές την εβδομάδα να πηγαίνω στο γυμναστήριο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η όσφρησή σας θα μπορούσε να προβλέψει πόσο θα ζήσετε

Προσδόκιμο ζωής: Ένα απλό τεστ οσμής που διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση του κινδύνου αδυναμίας ή ανθυγιεινής γήρανσης.

Απειλητικά email: Και πάλι φάρσα σε νοσοκομεία, στο αεροδρόμιο και σε εκκλησία

Απειλητικά email: Οκτώ νέα απειλητικά e-mail έφτασαν σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, έξι νοσοκομεία της Αττικής (Γεννηματάς, Παμμακάριστος, Ερρίκος Ντυνάν, Τζάνειο, Ευαγγελισμός και Παίδων) καθώς και σε μία εκκλησία, αλλά αποδείχτηκαν φάρσα.

Ο περιορισμός της διαφήμισης τυχερών παιχνιδιών θα μπορούσε να μειώσει τις σχετικές βλάβες, ιδίως σε ευάλωτα άτομα

"Τέτοιοι περιορισμοί θα μπορούσαν όχι μόνο να μειώσουν τη συνολική βλάβη, αλλά και να μετριάσουν τον αντίκτυπο της διαφήμισης στις ανισότητες που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια". Η ίδια πρόσθεσε: "Η μελέτη μας έδειξε ότι οι στρατηγικές πρόληψης των βλαβών για τη δημόσια υγεία θα πρέπει ιδανικά να περιλαμβάνουν μια σειρά πολιτικών που περιορίζουν την έκθεση στη διαφήμιση, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων"

Η προεκλαμψία στις μητέρες συνδέεται με τετραπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά τη δεκαετία μετά τον τοκετό

Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι οι γυναίκες που είναι πιθανότερο να ωφεληθούν από τον έλεγχο είναι εκείνες που είχαν προεκλαμψία μετά την ηλικία των 35 ετών και εκείνες που την εμφάνισαν περισσότερες από μία φορές. Η πρόληψη θα πρέπει να ξεκινήσει μέσα σε μια δεκαετία από τον τοκετό, για παράδειγμα, με τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και την ενημέρωση των γυναικών σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως το κάπνισμα και η αδράνεια"

ΠΟΥ: Αποφασίζει εάν η πανδημία είναι ακόμη παγκόσμια έκτακτη ανάγκη

ΠΟΥ: Αύριο μια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρόκειται να συνεδριάσει για να εξετάσει εάν η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

Επισημάνσεις για τα εμβόλια γρίπης και τις μεταλλάξεις Κράκεν & Όρθρος της Όμικρον της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη

«Έχουμε χαλαρώσει αρκετά με το εμβόλιο της γρίπης», οι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί σε ικανοποιητικό επίπεδο συγκριτικά με πέρυσι, αποκάλυψε η κ. Παγώνη. «Φέτος έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 2.600.000 ενώ πέρυσι 4.500.000, παρόλο που βρίσκονταν σε ισχύ μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην το κάνουν».