Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Φιλιππίνες: Σχεδιάζουν εμβολιασμό καθώς ο κοκκύτης στοιχίζει ζωές

Φιλιππίνες: Σχεδιάζουν εμβολιασμό καθώς ο κοκκύτης στοιχίζει ζωές

Φιλιππίνες: Η UNICEF είπε ότι οι Φιλιππίνες συγκαταλέγονται στις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό μη εμβολιασμένων παιδιών και αυτό μπορεί εν μέρει να ευθύνεται για την επιδημία.

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ανακοίνωσε σχέδια για τη χορήγηση τριών εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου για λοίμωξη της αναπνευστικής οδού μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, καθώς η επιδημία κοκκύτη έχει σκοτώσει πολλούς ανθρώπους. Τους τελευταίους πέντε μήνες, δεκάδες μικρά παιδιά στις Φιλιππίνες πέθαναν, με τα περισσότερα από τα καταγεγραμμένα κρούσματα να αφορούν άτομα κάτω των πέντε ετών. Τα τελευταία στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων (DoH) την Κυριακή έδειξαν τουλάχιστον 862 κρούσματα σε εθνικό επίπεδο – 50 φορές περισσότερα από πέρυσι.

Τουλάχιστον 49 θάνατοι έχουν επίσης καταγραφεί από την αρχή του έτους. Μεταξύ εκείνων που προσβλήθηκαν από την ασθένεια, που ιατρικά αναφέρεται ως κοκκύτης, ήταν ο Zion Torrepalma, μόλις δυόμισι μηνών. Οι γονείς του είπαν ότι πέρασε εβδομάδες στο νοσοκομείο λόγω του αδιάκοπου βήχα του. «Δεν ήταν ο συνηθισμένος ήχος βήχα, ήταν ένα είδος βήχα με συριγμό», είπε ο Ντάνι Τορεπάλμα, πατέρας του βρέφους, στο Al Jazeera. Η λοίμωξη της αναπνευστικής οδού είναι πιο γνωστή ως κοκκύτης λόγω του χαρακτηριστικού ήχου της.

«Είναι ένας συνεχής βήχας και μετά ακολουθείται από μια παρατεταμένη εισπνευστική προσπάθεια», εξήγησε ο Τζον Κέλβιν Γκαμπότ, ειδικός σε παιδομολυσματικές ασθένειες. Ο Barnaby Lo του Al Jazeera, ο οποίος αναφέρει από τη Μανίλα, ανέφερε ότι οι γιατροί είπαν ότι ενώ ο κοκκύτης μπορεί να είναι θανατηφόρος, μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν εντοπιστεί έγκαιρα. «Και το πιο σημαντικό – μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό», είπε.

Η UNICEF είπε ότι οι Φιλιππίνες συγκαταλέγονται στις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό μη εμβολιασμένων παιδιών και αυτό μπορεί εν μέρει να ευθύνεται για την επιδημία. Η υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά ότι ένα εκατομμύριο παιδιά των Φιλιππίνων έχασαν τους συνήθεις εμβολιασμούς το 2021, όταν η πανδημία COVID-19 βρισκόταν στο αποκορύφωμά της. Λόγω του lockdown της πανδημίας, πολλοί γονείς δεν μπόρεσαν να λάβουν τις απαιτούμενες λήψεις για τα παιδιά τους. Επίσης, η διστακτικότητα του εμβολιασμού ήταν υψηλή.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Άλμπερτ Ντομίνγκο είπε στο Al Jazeera κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έπρεπε να στρέψουν την προσοχή τους για να φροντίσουν χιλιάδες ασθενείς, ενώ αναγκάζονταν τους γονείς και τα παιδιά τους να μείνουν στο σπίτι. «Και μετά είχατε ζητήματα δισταγμού», είπε.

Ως μέρος της αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης εμβολιάζουν παιδιά σε κοινότητες όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα κοκκύτη, με σχέδια να εμβολιαστούν ακόμη πέντε εκατομμύρια άνθρωποι μέχρι το τέλος του έτους. Καθώς η προσφορά εξαντλείται, πολλοί γονείς δηλώνουν ότι ελπίζουν ότι το εμβόλιο φτάσει πριν επιδεινωθεί η επιδημία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ECDC: Μια επιδημία κοκκύτη σαρώνει την Ευρώπη

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές σε 50 χρόνια δηλώνει ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Επιταχύνεται η εξάπλωση του τσεχικού κοκκύτη, τρεις νεκροί

Αυξάνονται τα κρούσματα κοκκύτη στις Φιλιππίνες με 54 θανάτους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παρά τους βελτιωμένους κανονισμούς του ΠΟΥ, ο κόσμος παραμένει ανεπαρκώς προετοιμασμένος για την επόμενη πανδημία

Οφείλουμε στη μνήμη των περισσότερων από 27 εκατομμυρίων ανθρώπων που εκτιμάται ότι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής από τον COVID, και στις αυξανόμενες απειλές για τις μελλοντικές γενιές, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να πετύχουμε έναν ασφαλέστερο και πιο ασφαλή κόσμο.

Το ανθελονοσιακό φάρμακο δείχνει πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Σε εκείνο το σημείο, 12 από τις ασθενείς βρήκαν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους τους πιο τακτικούς και σχεδόν όλες οι ασθενείς είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους. Επιπλέον, η ανάπτυξη κύστης μειώθηκε.

Το κλειδί για την ανατροφή ασφαλών παιδιών: Γιατί η γονική ευαισθησία έχει σημασία για τους πατέρες και τις μητέρες

Η ανατροφή των παιδιών είναι ένα ταξίδι μάθησης. Συμμετέχοντας σε ευαίσθητη φροντίδα, βοηθάμε τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και αγαπημένα. Αυτές οι εμπειρίες διαμορφώνουν την εμπιστοσύνη τους στους φροντιστές, στους άλλους και στον κόσμο γύρω τους, κάτι που μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στην ευημερία τους.

Διεξαγωγή του Εθνικού Προγράμματος ΠΦΥ σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας

ΚΙΜ: Σήμερα, το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ) θα είναι στην Ιστιαία για την τέταρτη φορά, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αποφευκτοί θάνατοι κατά τη διάρκεια του COVID-19 που σχετίζονται με χρόνια υποστελέχωση νοσοκομείων

Η θέσπιση ελάχιστων προτύπων στελέχωσης νοσηλευτών νοσοκομείων είναι προς το συμφέρον του κοινού. Το φτωχό περιβάλλον εργασίας των νοσηλευτών νοσοκομείων προϋπήρχε της πανδημίας και συνδέθηκε έντονα με την εξουθένωση των νοσηλευτών και την πρόθεση να εγκαταλείψουν τον εργοδότη τους.

Πώς η αντιλαμβανόμενη ηλικία επηρεάζει τους φροντιστές άνοιας και τους αγαπημένους τους

«Με την ενθάρρυνση των θετικών αλληλεπιδράσεων και της αμοιβαίας κατανόησης, μπορούμε ενδεχομένως να βελτιώσουμε την ψυχική και συναισθηματική υγεία τόσο των φροντιστών όσο και των ατόμων με άνοια».

Close Icon