Ρεπορτάζ Υγείας

Ευλογιά των Πιθήκων: Προβληματίζει τους επιστήμονες καθώς εξαπλώνεται σε περισσότερες χώρες

Ευλογιά των Πιθήκων: Προβληματίζει τους επιστήμονες καθώς εξαπλώνεται σε περισσότερες χώρες

Ο McCollum σημείωσε ότι αυτές οι θεραπείες δεν θα εφαρμοστούν σε μεγάλη κλίμακα, αλλά αντίθετα οι στενές επαφές όσων έχουν μολυνθεί από ευλογιά των πιθήκων θα εμβολιαστούν με μια μέθοδο που ονομάζεται "εμβολιασμός δακτυλίου".

Ευλογιά των Πιθήκων: Η ευλογιά των πιθήκων (Monkeypox) συνεχίζει να προβληματίζει τους επιστήμονες καθώς εξαπλώνεται σε περισσότερες χώρες Υπάρχουν πάνω από 550 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς σε 30 χώρες, ενώ 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες Οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα γιατί η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται ταχέως σε όλον τον κόσμο σε περιοχές που συνήθως δεν φιλοξενούν τη νόσο από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στις αρχές Μαΐου.

«Δεν έχουμε δει ποτέ πραγματικά αυτού του είδους την παρατήρηση από την ευλογιά των πιθήκων, οπότε αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό», δήλωσε η Andrea McCollum, επιδημιολόγος που ηγείται της ομάδας του ιού ευλογιάς στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Πάνω από 550 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 30 χώρες έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων περίπου 18 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το CDC. “Βλέπουμε όλα τα κρούσματα να εμφανίζονται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Βλέπουμε ότι σε λίγες ημέρες, σε μερικές εβδομάδες, βλέπουμε πάνω από 500 περιπτώσεις. Αυτό είναι διαφορετικό. Αυτό δεν το έχει ξαναδεί », δήλωσε η Rosamund Lewis, η τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων.

Το CDC σημειώνει ότι η ευλογιά των πιθήκων ανήκει στο ίδιο γένος ιού με την ευλογιά, αλλά μετά την εξάλειψη της ευλογιάς με παγκόσμιο εμβολιασμό το 1980, η εξασθένηση της ανοσίας κατά της ευλογιάς μπορεί να συνέβαλε στην αύξηση των κρουσμάτων αφού ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς δεν συνιστάται πλέον, σύμφωνα με το Nature.

Η Αφρική έχει συνήθως μερικές χιλιάδες κρούσματα σε ένα μέσο χρόνο, κυρίως στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της περιοχής, αλλά μόλις την περασμένη εβδομάδα τα κρούσματα εκτός Αφρικής ξεπέρασαν τον συνολικό αριθμό που εντοπίστηκε εκτός της ηπείρου από το 1970, όταν εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο.

Ωστόσο, παρόλο που οι επιστήμονες ανησυχούν για την ταχεία εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, δεν πρόκειται για κορωνοϊό, σύμφωνα με το Nature.

Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι τόσο μολυσματική όσο ο SARS-CoV-2, ο ιός που ευθύνεται για την πανδημία COVID-19, επειδή δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο τόσο εύκολα και επειδή έχουμε εμβόλια για την πρόληψη, δήλωσε ο Jay Hooper, ιολόγος στο Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στο Φορτ Νττρικ, Μέριλαντ.

Ο SARS-CoV-2 εξαπλώνεται μέσω μικροσκοπικών σταγονιδίων στον αέρα που ονομάζονται αερολύματα, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται κυρίως μέσω στενής επαφής με σωματικά υγρά, επομένως ένα άτομο που έχει μολυνθεί από ευλογιά των πιθήκων θα μολύνει πολύ λιγότερες στενές επαφές από κάποιον που έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, πρόσθεσε ο Hooper .

Έρευνα από τον προσδιορισμό αλληλουχίας ιικών γονιδιωμάτων από άτομα μολυσμένα με ευλογιά πιθήκων στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει ότι το στέλεχος της ευλογιάς των πιθήκων μοιάζει με το πολύ λιγότερο θανατηφόρο στέλεχος που βρέθηκε στη Δυτική Αφρική, το οποίο έχει ποσοστό θνησιμότητας μικρότερο από 1% στους αγροτικούς πληθυσμούς . Συγκριτικά, το πολύ πιο μολυσματικό στέλεχος στην Κεντρική Αφρική έχει ποσοστό θνησιμότητας έως και 10%, σύμφωνα με το Nature.

Αυτές οι ακολουθίες μοιάζουν περισσότερο με τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων που εμφανίστηκαν εκτός Αφρικής το 2018 και το 2019 και συνδέθηκαν με ταξίδια στη Δυτική Αφρική.

Έτσι, η απλούστερη εξήγηση είναι ότι το άτομο που είχε το πρώτο μη αφρικανικό κρούσμα του έτους μολύνθηκε είτε μέσω επαφής με ζώα είτε μέσω στενής επαφής με κάποιον που είχε ήδη μολυνθεί από τον ιό ενώ ταξίδευε σε παρόμοια περιοχή στην Αφρική, λέει ο Bernie Moss, ιολόγος στο το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων.

Οι ερευνητές ελπίζουν να ανακαλύψουν εάν η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε ιογενή μετάλλαξη που επιτρέπει στην ευλογιά των πιθήκων να μεταδίδεται πιο εύκολα, λέει η Δρ Raina MacIntyre, επιδημιολόγος που ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Αλλά σε αντίθεση με τον SARS-CoV-2, ο οποίος είναι ένας ιός RNA που είναι ικανός να αποφεύγει την ανοσία από εμβόλια ή προηγούμενη μόλυνση, η ευλογιά των πιθήκων είναι ένας ιός DNA, που είναι γνωστό ότι είναι καλύτερος στην επιδιόρθωση μεταλλάξεων από τους ιούς RNA.

Αυτό σημαίνει ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι λιγότερο πιθανό να μεταλλαχθεί ξαφνικά και να διευκολύνει τη μετάδοση από άτομο από άτομο, πρόσθεσε ο MacIntyre.

Αλλά εξακολουθεί να είναι “βαθιά ανησυχητικό” ότι αυξάνονται τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε άτομα που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, είπε ο McCollum.

Οι επιστήμονες προσπαθούν επίσης να ανακαλύψουν γιατί τα συμπλέγματα περιπτώσεων περιλαμβάνουν κυρίως άνδρες ηλικίας 20-50 ετών, πολλούς που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM), αλλά ο MacIntyre λέει ότι θα μπορούσε να είναι τυχαίο ότι ο ιός εισήχθη σε μια κοινότητα MSM και συνέχισε να εξαπλώνεται καθώς δεν είναι γνωστό ότι πρόκειται για σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο, συνιστά στους ασθενείς με συμπτωματική ευλογιά των πιθήκων να απέχουν από τη σεξουαλική δραστηριότητα όσο υπάρχουν βλάβες, παρόλο που δεν υπάρχουν γνωστές ενδείξεις του ιού στις γεννητικές εκκρίσεις.

Επιπλέον, συνιστούν τη χρήση προφυλακτικών για οκτώ εβδομάδες μετά τη μόλυνση.

Αν και το CDC σημειώνει ότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, αρκετά αντιικά φάρμακα μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικά. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν ένα απόθεμα εκατομμυρίων εμβολίων κατά της ευλογιάς, δύο από τα οποία είναι εγκεκριμένα και είναι γενικά αποτελεσματικά και κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης του CDC δημοσίευσε πρόσφατα συστάσεις για τον περιορισμό της χρήσης του εμβολίου κατά της ευλογιάς που είναι γνωστό ως Jynneos στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και στο εργαστηριακό προσωπικό που συνεργάζεται στενά με τον ιό.

Ο McCollum σημείωσε ότι αυτές οι θεραπείες δεν θα εφαρμοστούν σε μεγάλη κλίμακα, αλλά αντίθετα οι στενές επαφές όσων έχουν μολυνθεί από ευλογιά των πιθήκων θα εμβολιαστούν με μια μέθοδο που ονομάζεται “εμβολιασμός δακτυλίου”.

«Το πρώτο μέρος είναι να εντοπίσουμε όσους έχουν μολυνθεί και να τους απομονώσουμε και να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται», είπε ο Δρ Ρατζ Παντζάμπι, ο οποίος ηγείται της απάντησης της ευλογιάς του Λευκού Οίκου.

“Το δεύτερο μέρος είναι να διασφαλίσουμε ότι εμβολιάζουμε όσους έχουν εκτεθεί στα μολυσμένα άτομα. Εάν το κάνουμε αυτό ξανά και ξανά – και αυτή είναι η προσέγγισή μας στον Λευκό Οίκο και σε όλη την κυβέρνηση – τότε έχουμε περισσότερες πιθανότητες να τερματίσουμε αυτή την έξαρση.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ύποπτο κρούσμα Ευλογιάς των πιθήκων στη Θεσσαλονίκη

Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για την θεραπευτική προσέγγιση της ευλογιάς των πιθήκων

Ευλογιά των πιθήκων, κορωνοϊός και οξεία ηπατίτιδα στο επίκεντρο της σύσκεψης του ΙΣΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συστάσεις για τη διαχείριση της κόπωσης σε φλεγμονώδεις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Συλλόγων για τη Ρευματολογία EULAR ελπίζει ότι αυτές οι συστάσεις θα αποτελέσουν ένα σημείο εκκίνησης για τη διαχείριση της κόπωσης σε άτομα με φλεγμονώδεις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις και θα ενθαρρύνουν τις ομάδες υγειονομικής περίθαλψης να υποστηρίξουν τους ασθενείς τους στην αναγνώριση και αντιμετώπιση της κόπωσης.

ΣΕΙΒ : Επανεκλέχτηκε πρόεδρος ο Δημήτρης Νίκας

Επανεκλέχθηκε πρόεδρος του  Συνδέσμου  Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) ο Δημήτρης Νίκας κατά  τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του συνδέσμου,σύμφωνα με πληροφορίες του www.healthweb.gr.

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην κατάχρηση αντιβιοτικών, στη μικροβιακή αντοχή και στους θανάτους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

ΙΣΑ: Η Ελλάδα συνεχίζει και το 2023, τη θλιβερή πρωτιά της, ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, ως προς την κατάχρηση των αντιβιοτικών και τα υψηλότερα ποσοστά αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Εμβολιασμός κατά της γρίπης και καρκίνος

Σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη του στομάχου, υπάρχει εμβόλιο για τη γρίπη. Αν και δεν είναι 100% αποτελεσματικό, το να εμβολιαστείτε για τη γρίπη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να μολυνθείτε από τη γρίπη, να μειώσει τη σοβαρότητά της και να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας σας σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί.