Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι η επόμενη πανδημία

ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι η επόμενη πανδημία

ΠΟΥ: Tα εκατοντάδες κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που αναφέρονται παγκοσμίως πιθανότατα δεν θα οδηγήσουν στην επόμενη πανδημία, αλλά πολλά παραμένουν άγνωστα για την ασθένεια, δήλωσε τη Δευτέρα (30/5) η ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ασθένεια.

Συγκεκριμένα, η Δρ Rosamund Lewis – επικεφαλής του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων – σημείωσε ότι δεν είναι ακριβώς κατανοητό πώς εξαπλώνεται η νόσος και εάν η διακοπή του μαζικού εμβολιασμού της ευλογιάς πριν από δεκαετίες μπορεί να ενισχύει κατά κάποιο τρόπο τη μετάδοσή της, ανέφερε το Associated Press. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άντρες και αυτή η ομάδα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, είπε σε μια δημόσια συνεδρίαση η Lewis, σύμφωνα με το AP. «Φαίνεται να είναι μια αύξηση σε έναν τρόπο μετάδοσης που μπορεί να είχε υπο-διαγνωστεί στο παρελθόν», δήλωσε η Lewis, η οποία επίσης διευκρίνισε ότι κάθε άτομο μπορεί να μολυνθεί, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό του.

Προειδοποίησε δε, ότι υπάρχει υψηλότερο ποσοστό ατόμων που νοσούν και εμφανίζουν βλάβες που είναι πιο συγκεντρωμένες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και μερικές φορές είναι σχεδόν αδύνατο να φανούν. «Μπορεί να έχετε αυτές τις βλάβες για δύο έως τέσσερις εβδομάδες [και] μπορεί να μην είναι ορατές σε άλλους, αλλά μπορεί να είναι ακόμα μολυσματικές», είπε, αν και πρόσθεσε ότι οι υπάλληλοι δημόσιας υγείας δεν ανησυχούν για την ταχεία εξάπλωση του ιού.

«Αυτή τη στιγμή, δεν μας ανησυχεί μια παγκόσμια πανδημία», σημείωσε η Lewis . Την περασμένη εβδομάδα, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι 23 χώρες που δεν είχαν καταγράψει στο παρελθόν ανεμοβλογιά είχαν αναφέρει περισσότερα από 250 κρούσματα και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε τη Δευτέρα (30/5) άλλα 71 κρούσματα. Είναι άγνωστο εάν η ασθένεια μεταδίδεται με το σεξ ή απλώς με τη στενή επαφή και η απειλή για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλή, σημείωσε η Lewis. Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλωθεί μέσω στενής σωματικής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο, τα ρούχα ή τα σεντόνια του.

Ενώ η πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, οποιοσδήποτε κινδυνεύει να προσβληθεί από ευλογιά των πιθήκων, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό, προειδοποίησε η Lewis. Οι περισσότεροι από αυτούς που νοσούν από την ευλογιά των πιθήκων έχουν πυρετό, πόνους στο σώμα, ρίγη και κόπωση. Άτομα με πιο σοβαρή ασθένεια μπορεί να εμφανίσουν εξάνθημα και βλάβες στο πρόσωπο και τα χέρια που μπορεί να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι υποδηλώνει η ταυτόχρονη ξαφνική εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων σε πολλές χώρες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Το Κεμπέκ θα ξεκινήσει εμβολιασμούς κατά της ευλογιάς των πιθήκων για άτομα υψηλού κινδύνου

Μαγιορκίνης ευλογιά πιθήκων: Η επιδημική καμπύλη αυξάνεται παγκοσμίως

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Σαγκάη αναφέρει μηδενικά κρούσματα COVID για πρώτη φορά εδώ και μήνες

Κίνα κορωνοϊός: Η Κίνα ανέφερε μηδενικά νέα κρούσματα COVID-19 στη Σαγκάη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο σήμερα, καθώς το τελευταίο ξέσπασμα της χώρας υποχωρεί μετά από μήνες καραντίνας και άλλους περιορισμούς.

Συνεδρίαση του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων - Πιθανή παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία

Αν και η πλειονότητα των νέων περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων έχει παρατηρηθεί σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οποιοσδήποτε διατρέχει πιθανό κίνδυνο.

Η επιτροπή CDC συνιστά στους ηλικιωμένους να κάνουν νεότερα εμβόλια γρίπης

Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές γρίπης. Υπολογίζεται ότι, τα τελευταία χρόνια, μεταξύ 70% και 85% των θανάτων που σχετίζονται με την εποχική γρίπη έχουν συμβεί σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η ΝΥ εργάζεται να επεκτείνει την εμβολιαστική κάλυψη κατά της ευλογιάς των πίθηκων

Ευλογιά των πίθηκων: Την Πέμπτη, η πόλη της Νέας Υόρκης έγινε η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που άρχισε να προσφέρει το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης. Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Υγείας της πόλης, Δρ. Ashwin Vasan, στόχος είναι η επέκταση της δυνατότητας εμβολιασμού σε όλη την πόλη." 

Τζο Μπάιντεν: Mια θλιβερή μέρα για τη χώρα η απόφαση για τις αμβλώσεις

Τζο Μπάιντεν: «Τώρα με την ανατροπή της απόφασης-ορόσημο Roe v. Wade, ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο.

Διευκρινίσεις και απαντήσεις με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα έδωσαν αξιωματούχοι υγείας

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επαναμολύνσεις, πρόκειται για κάτι δεδομένο, τόνισε και συμπλήρωσε πως επειδή ο ιός θα παραμείνει για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι επαναμολύνσεις είναι κομμάτι της κανονικότητας που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.

Πώς θα συνάπτουν συμβάσεις οι ιδιώτες ιατροί με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας

Προσωπικός ιατρός: Καθορίζεται η διαδικασία σύναψης συμβάσεων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με τους ιδιώτες ιατρούς που θα συμβληθούν με τον Οργανισμό ως προσωπικοί ιατροί και κάθε σχετικό θέμα της συμβατικής συνεργασίας τους.

Ευλογιά πιθήκων: Το υπ. Υγείας Ν. Υόρκης εγκαινιάζει κλινική εμβολιασμού

Ευλογιά πιθήκων: Το Υπουργείο Υγείας της Ν. Υόρκης προσφέρει εμβολιασμό σε δικαιούχους Νεοϋορκέζους που μπορεί να έχουν εκτεθεί στην ευλογιά των πιθήκων, ξεκινώντας από σήμερα (23/6) στην κλινική σεξουαλικής υγείας Chelsea.