Ρεπορτάζ Υγείας

Έρευνα: Αφοπλισμός της θανατηφόρας αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος στους πνεύμονες

Έρευνα: Αφοπλισμός της θανατηφόρας αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος στους πνεύμονες

Οι ερευνητές εκμεταλλεύτηκαν μια φυσική διαδικασία, που ονομάζεται γήρανση των ουδετερόφιλων, την οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να ελέγχει τη διάρκεια ζωής των ανοσοποιητικών κυττάρων.

ADMAN

Έρευνα: Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Cold Spring Harbor (CSHL) διαπίστωσαν ότι η θεραπεία ποντικιών με ένα υποψήφιο φάρμακο που αναστέλλει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PTP1B μπορεί να αποτρέψει τη θανατηφόρα φλεγμονή των πνευμόνων σε ποντίκια. Το υποψήφιο φάρμακο απέτρεψε μια θανατηφόρα ποσότητα πνευμονικής βλάβης, η οποία απεικονίζεται με κυανό χρώμα, από υπερδραστήρια κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται ουδετερόφιλα. Τα ουδετερόφιλα, ο πιο άφθονος τύπος λευκών αιμοσφαιρίων, είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού κατά των λοιμώξεων.

Τα ξένα παθογόνα μπορούν να στρεσάρουν το σώμα και να ενεργοποιήσουν τα ουδετερόφιλα.

Όταν ενεργοποιούνται, τα ουδετερόφιλα χρησιμοποιούν διάφορα όπλα για να προστατεύσουν το σώμα.

Αλλά αν ενεργοποιηθούν υπερβολικά, τα όπλα αυτά μπορούν να βλάψουν τους ιστούς του ίδιου του σώματος.

Ο πνευμονικός ιστός είναι κορεσμένος με αιμοφόρα αγγεία, καθιστώντας τον πολύ ευαίσθητο στις επιθέσεις των ουδετερόφιλων.

Εάν είναι αρκετά σοβαρές, οι οξείες πνευμονικές βλάβες μπορεί να οδηγήσουν σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), την κύρια αιτία θανάτου λόγω COVID-19.

Ο Nicholas Tonks, καθηγητής Caryl Boies στην έρευνα για τον καρκίνο στο Εργαστήριο Cold Spring Harbor (CSHL), και η ομάδα του βρήκαν ένα υποψήφιο φάρμακο που μπορεί να αποτρέψει τη θανατηφόρα φλεγμονή των πνευμόνων σε ποντίκια αναστέλλοντας μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PTP1B.

Η ανακάλυψή τους μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών για σοβαρές φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η σήψη και η COVID-19.

“Όταν σκέφτεστε την COVID-19, η οξεία πνευμονική βλάβη και το ARDS βρίσκονται πίσω από τις θανατηφόρες πτυχές της νόσου”, λέει ο Tonks.

“Και έτσι, όταν η πανδημία πήρε σάρκα και οστά, αναρωτιόμασταν αν υπήρχε κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε, να παρέχουμε κατανόηση αυτής της πτυχής της νόσου και να προτείνουμε τρόπους αντιμετώπισής της”.

Ο μεταπτυχιακός φοιτητής του Tonks, Dongyan Song, διερεύνησε κατά πόσον η χρήση ενός υποψήφιου φαρμάκου αναστολέα του PTP1B θα μπορούσε να μετριάσει τις θανατηφόρες συνέπειες της υπερδραστηριότητας των ουδετερόφιλων σε ποντίκια. Διαπίστωσε ότι η προθεραπεία των ποντικών με τον αναστολέα PTP1B μείωσε τη βλάβη του πνευμονικού ιστού. Όταν δεν έλαβαν θεραπεία, λιγότερα από τα μισά ποντίκια επέζησαν από οξείες πνευμονικές βλάβες και ARDS.

Όταν όμως έλαβαν προθεραπεία, επιβίωσαν όλα.

Οι ερευνητές εκμεταλλεύτηκαν μια φυσική διαδικασία, που ονομάζεται γήρανση των ουδετερόφιλων, την οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να ελέγχει τη διάρκεια ζωής των ανοσοποιητικών κυττάρων.

Καθώς γερνούν, τα ουδετερόφιλα γίνονται λιγότερο επικίνδυνα.

Η ομάδα του Tonks ανακάλυψε ότι η αναστολή της PTP1B επιταχύνει τη γήρανση των ουδετερόφιλων. “Ένα γερασμένο ουδετερόφιλο είναι σαν ένας στρατιώτης χωρίς όπλο”, εξηγεί ο Song.

“Έτσι, ανεξάρτητα από το πόσα ουδετερόφιλα κατακλύζουν μια περιοχή, δεν θα είναι σε θέση να κάνουν σοβαρή ζημιά”.

Το έργο αυτό αποτέλεσε μέρος ενός προγράμματος έρευνας που σχετίζεται με την COVID στο CSHL.

Ο Tonks λέει ότι οι συνεργασίες με την καθηγήτρια Mikala Egeblad του CSHL, τον μεταδιδακτορικό Jose M. Adrover και τον ερευνητικό αναπληρωτή καθηγητή Scott Lyons του CSHL ήταν απαραίτητες για την ανακάλυψη αυτή. Στο μέλλον, ο ίδιος και ο Song εργάζονται για να αυξήσουν την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι αναστολείς του PTP1B επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο Tonks ελπίζει ότι η συνεχιζόμενη έρευνα του εργαστηρίου του θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες και προληπτικά μέτρα για διάφορες φλεγμονώδεις ασθένειες.

Το εργαστήριό του συνεργάζεται επί του παρόντος με την DepYmed, Inc. για να προωθήσει υποψήφια φάρμακα αναστολέων του PTP1B σε κλινικές δοκιμές.

Το εργαστήριο του Tonks μελετά τη μεταγωγή σήματος, τη διαδικασία που ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα ανταποκρίνονται σε σήματα από το περιβάλλον τους. Συγκεκριμένα, εστιάζει στην οικογένεια πρωτεϊνών PTP, την οποία ο Tonks ανακάλυψε πριν από 30 χρόνια. Έκτοτε, προσπαθεί να αναπτύξει υποψήφια φάρμακα μικρού μορίου που στοχεύουν αυτές τις πρωτεΐνες, τα οποία μπορούν να προσφέρουν νέες προσεγγίσεις για τη θεραπεία σημαντικών ανθρώπινων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι μεταβολικές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς πυροδοτεί η ατμοσφαιρική ρύπανση τον καρκίνο του πνεύμονα;

Οι βόλτες στη φύση ενισχύουν την υγεία των πνευμόνων των παιδιών

Τι συμβαίνει όταν ο καρκίνος μαστού εξαπλώνεται στους πνεύμονες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καταιγισμός κινητοποιήσεων στα δημόσια νοσοκομεία

Ορμητική  ‘’καταιγίδα’’ κινητοποιήσεων έχουν οργανώσει οι γιατροί της χώρας μετά την κατάθεση του πολυσυζητημένου νομοσχεδίου για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, το οποίο  εισαγάγει δομικές αλλαγές για το εργασιακό καθεστώς των γιατρών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία.

"Όποιος νοσήσει από κορωνοϊό είναι πιο ευάλωτος στο να κολλήσει γρίπη ή αντίστροφα", λέει η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα

«Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, επομένως υπάρχει ανοσοποίηση», τόνισε η κα Γκάκα, εξηγώντας ότι, πλέον, πολλά κρούσματα γίνονται αντιληπτά όταν πηγαίνουν για κάποιο άλλο ιατρικό λόγο σε ένα νοσοκομείο και το Covid test βγαίνει θετικό. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι στην παραπάνω περίπτωση, η εισαγωγή του ασθενή καταγράφεται ως λοίμωξη από κορωνοϊό.

Διαμαρτυρίες σε όλη την Κίνα, καθώς ο θυμός αυξάνεται για την πολιτική μηδενικής covid

Οι αξιωματούχοι του Ουρουμτσί δήλωσαν το Σάββατο ότι η πόλη "είχε ουσιαστικά μηδενίσει τις κοινωνικές μεταδόσεις" και ότι "θα αποκαθιστούσε την κανονική τάξη της ζωής των κατοίκων στις περιοχές χαμηλού κινδύνου με σταδιακό και οργανωμένο τρόπο".

Καλύτερα να παίρνετε βιταμίνες από το φαγητό και όχι από το μπουκάλι

"Η βιταμίνη D συνήθως απορροφάται ελάχιστα μέσω της τροφής", εξήγησε η Kirkpatrick σε δελτίο ειδήσεων της κλινικής. "Ένα συμπλήρωμα D3 μιμείται περισσότερο τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, εκεί παίρνουμε την καλύτερη βιταμίνη D".