Επιστημονικά Νέα

Ανοσολογία: Β ανοσοκύτταρα μνήμης εντοπίζονται στους πνεύμονες

Ανοσολογία: Β ανοσοκύτταρα μνήμης εντοπίζονται στους πνεύμονες

Ανοσολογία: Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως η γρίπη και ο COVID-19; Επιστήμονες από το Inserm, το CNRS και το Aix-Marseille Université στο Κέντρο Ανοσολογίας Marseille-Luminy ανοίγουν νέες προοπτικές στον τομέα, με την ενεργοποίηση των κυττάρων Β μνήμης απευθείας στους πνεύμονες. Η έρευνά τους, που ενισχύει τις θεμελιώδεις γνώσεις στον τομέα της ανοσολογίας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Immunity.

Τα B κύτταρα μνήμης είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που παράγονται κυρίως στους λεμφαδένες και στον σπλήνα μετά από μόλυνση. Επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτές τις περιοχές και διατηρούν τη μνήμη του μολυσματικού παράγοντα. Εάν ο οργανισμός έρθει αντιμέτωπος με τον ίδιο παράγοντα στο μέλλον, αυτά τα κύτταρα κινητοποιούνται άμεσα και επανενεργοποιούν γρήγορα το ανοσοποιητικό σύστημα για την αποτελεσματική προστασία του ατόμου. Μετά από εκτεταμένη έρευνα σε αυτά τα Β κύτταρα μνήμης, οι ερευνητές ανακάλυψαν πριν από τρία χρόνια ότι θα μπορούσαν επίσης να εντοπιστούν στους πνεύμονες. Η ομάδα με επικεφαλής τον ερευνητή του Inserm Mauro Gaya και τους συναδέλφους του από το Κέντρο Ανοσολογίας Marseille-Luminy (AMU/CNRS/Inserm) και το Κέντρο Ανοσοφαινομένων (AMU/CNRS/Inserm) προχώρησε περαιτέρω προκειμένου να περιγράψει τη φύση και τη λειτουργία αυτού συγκεκριμένος πληθυσμού ανοσοκυττάρων.

Ο στόχος ήταν να κατανοηθούν καλύτερα αυτά τα κύτταρα και η εμπλοκή τους στη μακροπρόθεσμη ανοσολογική απόκριση έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Για αυτό, οι επιστήμονες εργάστηκαν με δύο μοντέλα μόλυνσης ποντικιών: τον ιό της γρίπης και τον ιό SARS-CoV-2. Χρησιμοποίησαν φθορίζοντες δείκτες για να παρακολουθήσουν την εμφάνιση των Β κυττάρων μνήμης μετά τη μόλυνση, μετά την οποία πραγματοποίησαν ανάλυση μεταγραφής κυττάρου. «Αυτές οι τεχνικές μας επέτρεψαν να εντοπίσουμε με ακρίβεια αυτά τα κύτταρα στους πνεύμονες των ζωικών μας μοντέλων και να περιγράψουμε το προφίλ γονιδιακής έκφρασης κύτταρο προς κύτταρο για να μελετήσουμε τη λειτουργία τους», εξηγεί ο Gaya.

Περίπου δέκα εβδομάδες μετά την εξάλειψή του ιού από το σώμα, η ομάδα παρατήρησε τον σχηματισμό ομάδων Β κυττάρων μνήμης στον βρογχικό αναπνευστικό βλεννογόνο, σε στρατηγική θέση που τους επιτρέπει να έρχονται σε άμεση επαφή με οποιονδήποτε νέο ιό εισέρχεται στο πνεύμονες. Εκτός από την προώθηση θεμελιωδών γνώσεων στην ανοσολογία, η ερευνητική ομάδα βλέπει στα ευρήματα έναν μακροπρόθεσμο τρόπο βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά της γρίπης ή του COVID-19. Ειδικότερα, τα ευρήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για νέα έρευνα σχετικά με τον τρόπο χορήγησης των εμβολίων. «Η υπόθεση είναι ότι με τον ενδορινικό εμβολιασμό, θα μπορούσαμε να μιμηθούμε τη φυσική οδό εισόδου του ιού, να κινητοποιήσουμε αυτά τα Β κύτταρα της πνευμονικής μνήμης για να μπλοκάρουν τον ιό μόλις φτάσει στην αναπνευστική οδό σε περίπτωση μόλυνσης. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν σοβαρές μορφές και επίσης να προστατεύσουν καλύτερα από τη μόλυνση», καταλήγει ο Gaya.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακαλύφθηκε γονίδιο κλειδί για την θεραπεία ανοσοανεπάρκειας & αυτοάνοσων

Ένας πιθανός παράγοντας της Long COVID-19 μπορεί να είναι ένα ασυνήθιστα κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα και όχι ένα υπερκινητικό, σύμφωνα με ερευνητική ομάδα του UCLA

Ασυνήθιστα κατεσταλμένο ανοσοποιητικό στους ασθενείς με μακρά Covid

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγγειίτιδα του Ashton Kutcher, μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή: Τι είναι;

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αγγειίτιδα με βάση τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, τη φυσική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σαρώσεις αιμοφόρων αγγείων και καρδιάς, καθώς και βιοψίες ιστών, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Covid19: Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διεξάγει μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες ηλικίας 12-80 ετών στη Νορβηγία για να διερευνήσει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και των διαφορετικών τύπων αλλαγών της περιόδου.

Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Μελέτη νευροαπεικόνισης αποκαλύπτει διαφορές που σχετίζονται με την κόπωση ανά ηλικία και φύλο

Μελέτη νευροαπεικόνισης: Για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ ηλικίας και κόπωσης, οι ερευνητές του Ιδρύματος Kessler πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα νευροαπεικόνισης και αυτοαναφοράς.