Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

ΕΟΠΥΥ: Ψηφιακός μετασχηματισμός με κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Ψηφιακός μετασχηματισμός με κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Το έργο, ύψους 40 εκατ. ευρώ, είναι εντός του χρονοδιαγράμματος και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2026.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΠΥΥ προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Κύριος άξονας του συγκεκριμένου σχεδίου είναι η ενίσχυση της διαφάνειας μέσα από την παροχή έγκυρων και σε πραγματικό χρόνο χρηματοοικονομικών πληροφοριών που παρέχονται από το νέο Σύστημα Οικονομικής Διαχείρισης, αλλά και ο άμεσος και σε πραγματικό χρόνο, έλεγχος των ιατρικών πράξεων.

Ο ΕΟΠΥΥ στην ψηφιακή εποχή

«Μέσω μιας ενιαίας πύλης εμπλουτίζουμε τις παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες τόσο προς τους παρόχους, όσο και προς τους πολίτες. Την ίδια στιγμή, βελτιώνουμε τη διαλειτουργικότητα με τρίτα συστήματα όπως η Διεπαφή με τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΕΗΦΥ) και το Service bus, το οποίο παρέχει στους ενδιαφερόμενους τις απαραίτητες πληροφορίες για διασύνδεση», εξηγεί η κ. Καρποδίνη.

Το έργο, ύψους 40 εκατ. ευρώ, είναι εντός του χρονοδιαγράμματος και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2026. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο της ευρύτερης Δράσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον τομέα της Υγείας.

Στον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό» περιλαμβάνονται ακόμα δύο υποέργα:

  • Η παροχή υπηρεσιών προμήθειας, ανάπτυξης, παραμετροποίησης λογισμικού και λοιπών υποστηρικτικών συστημάτων και συναφείς υπηρεσίες.
  • Οι Υπηρεσίες Υποστήριξης Χρηστών, Διασφάλισης Ποιότητας και Τεχνικής Υποστήριξης για το έργο του «Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΕΟΠΥΥ».

Κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων για πέντε σοβαρές παθήσεις

Ο ΕΟΠΥΥ σχεδίασε και υλοποιεί πιλοτικά την κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων πέντε σοβαρών παθήσεων προς τους ασθενείς που το επιθυμούν. «Με τον τρόπο αυτό διευκολύνουμε τους ασφαλισμένους με την παραλαβή των φαρμάκων στο σπίτι, βελτιώνουμε τη συμμόρφωση προς τη χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή εξοικονομώντας δημόσιους πόρους και μειώνοντας τις νοσηλείες που οφείλονται σε μη συμμόρφωση ή κίνδυνο διακοπής της θεραπείας», υπογραμμίζει η κ. Καρποδίνη.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα, δεν απαιτούν ψυγείο κατά τη μεταφορά τους και αφορούν στις παθήσεις όπως:

  • η θαλασσαιμία,
  • η νόσος κινητικού νευρώνα,
  • επίσης η πνευμονική υπέρταση,
  • η κυστική ίνωση,
  • και η δρεπανοκυτταρική αναιμία.

«Προτεραιότητά μας είναι να επεκτείνουμε την υπηρεσία αυτή στο σύνολο των δικαιούχων περίθαλψης οι οποίοι την επιθυμούν εντός του έτους. Εκτιμήσαμε δε, ότι ο αριθμός των ασθενών που προμηθεύονται φάρμακα από τα φαρμακεία μας κυμαίνεται περί τους 120 χιλιάδες το μήνα. Με την ανάπτυξη του συστήματος της κατ’ οίκον παράδοσης, μέσω του ΕΟΠΥΥ, επικεντρωνόμαστε στη βελτίωση της καθημερινής εξυπηρέτησης των ασθενών, διευρύνοντας τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες», καταλήγει η κ. Καρποδίνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΟΠΥΥ ΠΣΦ: Νέα συλλογική σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών φυσικοθεραπείας σε εργαστήρια και κατ' οίκον

Συμβατός με τη νομοθεσία της χώρας κρίθηκε ο θεσμός του προσωπικού γιατρού από το ΣτΕ

Γεωργιάδης: Οι οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία

Εκδήλωση Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τέσσερις τρόποι που οι σκεπτικιστές των εμβολίων παραπλανούν για την ιλαρά και πολλές άλλες λοιμώξεις

«Το πιο πειστικό πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι η κόρη μου έχει όλα της τα εμβόλια και ότι κάθε παιδίατρος και άτομο δημόσιας υγείας που γνωρίζω έχει εμβολιάσει τα παιδιά του», είπε η Meyerowitz-Katz. «Κανείς δεν θα το έκανε αυτό αν πίστευε ότι υπήρχαν σοβαροί κίνδυνοι».

Η ζάχαρη δεν κάνει τα παιδιά υπερκινητικά, προτείνει νευροεπιστήμονας

Οι ανταμοιβές χωρίς ζάχαρη έχουν επίσης αυτό το αποτέλεσμα, επομένως είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε αυτοκόλλητα, παιχνίδια ή μια διασκεδαστική δραστηριότητα ως κίνητρα για θετική συμπεριφορά. Ενώ η ζάχαρη μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή ώθηση ενέργειας, δεν μετατρέπει τα παιδιά σε υπερκινητικούς ανεμοστρόβιλους.

Οικογένεια των ΗΠΑ μολύνθηκε από σκουλήκι του εγκεφάλου μετά την κατανάλωση κρέατος αρκούδας

Έκθεση CDC: Σε μια παράξενη τροπή των γεγονότων, τουλάχιστον έξι μέλη μιας οικογένειας με καταγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες μολύνθηκαν από τριχινέλλωση, που είναι ένα σπάνιο παράσιτο στρογγυλού σκουληκιού, αφού έφαγαν κακοψημένο κρέας μαύρης αρκούδας.

ΕΚΑΒ: Αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την υγειονομική κάλυψη της διεξαγωγής του τελικού ποδοσφαιρικού αγώνα του UEFA Europa Conference League

ΕΚΑΒ: Έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για την υγειονομική κάλυψη των επειγόντων περιστατικών που θα προκύψουν κατά την διεξαγωγή του τελικού ποδοσφαιρικού αγώνα του UEFA Europa Conference League, θέτοντας τις δυνάμεις του σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία: "Ο υπουργός εξαπολύει προσωπικές επιθέσεις πολιτικών φρονημάτων σε αναισθησιολόγους"

Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία: Κατηγορεί τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι «υποβάθμισε τις αντιδράσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε προεκλογικές ενέργειες και εξαπέλυσε προσωπικές πολιτικές επιθέσεις κατά των αναισθησιολόγων». 

Close Icon