Ρεπορτάζ Υγείας

Εμβόλιο τρίτη δόση: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για πολίτες άνω των 18 ετών με 5,5 μήνες από τη δεύτερη δόση

Εμβόλιο τρίτη δόση: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για πολίτες άνω των 18 ετών με 5,5 μήνες από τη δεύτερη δόση

Εμβόλιο τρίτη δόση: Η επείγουσα κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα με τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα και τους θανάτους από κορωνοϊό μαρτυρά πως η τρίτη δόση του εμβολίου, η αναμνηστική δόση δηλαδή, κάθε άλλο παρά προαιρετική είναι.

Σήμερα Παρασκευή 19 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών που έχουν ήδη συμπληρώσει 5,5 μήνες από τον εμβολιασμό τους με τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Η επείγουσα κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα με τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα και τους θανάτους από κορωνοϊό μαρτυρά πως η τρίτη δόση του εμβολίου κάθε άλλο παρά προαιρετική είναι. Αντιθέτως, ενδεικτικό είναι το γεγονός πως για τους πολίτες άνω των 60 ετών το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πάψει να ισχύει μετά τις 13 Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που δεν έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους για την τρίτη δόση 7 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Η αναμνηστική δόση, όπως είθισται να λέγεται, είναι διαθέσιμη για όσους έκαναν όλα τα εμβόλια, ενώ ανάλογα με την εταιρεία θα τους προτείνεται ξεχωριστό σκεύασμα.

Πώς θα εμβολιάζονται οι πολίτες;

Για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με Pfizer, AstraZeneca ή Moderna, η τρίτη δόση θα γίνεται με τα mRNA εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Αντιθέτως, για όσους εμβολιάστηκαν με Johnson & Johnson, υπάρχει μία ακόμη επιλογή. Αντί για Pfizer ή Moderna, θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και πάλι με Johnson & Johnson. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, υπάρχουν αρκετά εμβολιαστικά κέντρα για να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες. Ωστόσο, εάν παρουσιαστεί πρόβλημα με τον προγραμματισμό των ραντεβού, υπάρχει η βλέψη να δημιουργηθούν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα για την καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας για τον εμβολιασμό, αφού επισκεπτείτε την σελίδα emvolio.gov.gr και χρησιμοποιήσετε το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ σας για να δείτε εάν η ηλικιακή σας ομάδα είναι όντως ανάμεσα σε εκείνες που εμβολιάζονται αυτή την περίοδο. Την ίδια στιγμή, σε όσους πράγματι έχει παρέλθει ο χρόνος και μπορούν να εμβολιαστούν άμεσα θα αποστέλλεται μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο ως ειδοποίηση. Σε ολόκληρη τη χώρα δικαιούχοι για την αναμνηστική δόση αυτή την στιγμή είναι 2.100.000 πολίτες στο σύνολό τους. Από αυτούς έχουν ήδη εμβολιαστεί 660.000 και έχουν κλείσει ραντεβού περισσότεροι από 400.000 για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Ωστόσο, καθημερινά τα ραντεβού πολλαπλασιάζονται και αυτό είναι σαφώς ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μόνο με τρίτη δόση το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 60-Πώς εκδίδετε νέο

Έκτακτο διάγγελμα του Πρωθυπουργού για τους εμβολιασμούς ενόψει Χριστουγέννων

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αποκλείονται οι ανεμβολίαστοι από όλους τους κλειστούς χώρους από Δευτέρα 22/11

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Τουλάχιστον 5 πολιτείες επεκτείνουν τη χορήγηση γ' δόσης σε όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η όσφρησή σας θα μπορούσε να προβλέψει πόσο θα ζήσετε

Προσδόκιμο ζωής: Ένα απλό τεστ οσμής που διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση του κινδύνου αδυναμίας ή ανθυγιεινής γήρανσης.

Απειλητικά email: Και πάλι φάρσα σε νοσοκομεία, στο αεροδρόμιο και σε εκκλησία

Απειλητικά email: Οκτώ νέα απειλητικά e-mail έφτασαν σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, έξι νοσοκομεία της Αττικής (Γεννηματάς, Παμμακάριστος, Ερρίκος Ντυνάν, Τζάνειο, Ευαγγελισμός και Παίδων) καθώς και σε μία εκκλησία, αλλά αποδείχτηκαν φάρσα.

Ο περιορισμός της διαφήμισης τυχερών παιχνιδιών θα μπορούσε να μειώσει τις σχετικές βλάβες, ιδίως σε ευάλωτα άτομα

"Τέτοιοι περιορισμοί θα μπορούσαν όχι μόνο να μειώσουν τη συνολική βλάβη, αλλά και να μετριάσουν τον αντίκτυπο της διαφήμισης στις ανισότητες που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια". Η ίδια πρόσθεσε: "Η μελέτη μας έδειξε ότι οι στρατηγικές πρόληψης των βλαβών για τη δημόσια υγεία θα πρέπει ιδανικά να περιλαμβάνουν μια σειρά πολιτικών που περιορίζουν την έκθεση στη διαφήμιση, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων"

Η προεκλαμψία στις μητέρες συνδέεται με τετραπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά τη δεκαετία μετά τον τοκετό

Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι οι γυναίκες που είναι πιθανότερο να ωφεληθούν από τον έλεγχο είναι εκείνες που είχαν προεκλαμψία μετά την ηλικία των 35 ετών και εκείνες που την εμφάνισαν περισσότερες από μία φορές. Η πρόληψη θα πρέπει να ξεκινήσει μέσα σε μια δεκαετία από τον τοκετό, για παράδειγμα, με τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και την ενημέρωση των γυναικών σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως το κάπνισμα και η αδράνεια"

ΠΟΥ: Αποφασίζει εάν η πανδημία είναι ακόμη παγκόσμια έκτακτη ανάγκη

ΠΟΥ: Αύριο μια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρόκειται να συνεδριάσει για να εξετάσει εάν η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

Επισημάνσεις για τα εμβόλια γρίπης και τις μεταλλάξεις Κράκεν & Όρθρος της Όμικρον της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη

«Έχουμε χαλαρώσει αρκετά με το εμβόλιο της γρίπης», οι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί σε ικανοποιητικό επίπεδο συγκριτικά με πέρυσι, αποκάλυψε η κ. Παγώνη. «Φέτος έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 2.600.000 ενώ πέρυσι 4.500.000, παρόλο που βρίσκονταν σε ισχύ μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην το κάνουν».