Ρεπορτάζ Υγείας

Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών: Τι γνωρίζουμε έως τώρα για την ασφάλεια του εμβολίου

Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών: Τι γνωρίζουμε έως τώρα για την ασφάλεια του εμβολίου

Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών: Η πλατφόρμα για τα ραντεβού ανοίγει στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ τα πρώτα εμβόλια θα χορηγηθούν στις 15 Δεκεμβρίου σε 75 εμβολιαστικά κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 έως 11 ετών, σύμφωνα και με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριου Θεμιστοκλέους. Τα πρώτα εμβόλια θα χορηγηθούν αντίστοιχα στις 15 Δεκεμβρίου σε 75 εμβολιαστικά κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα κέντρα θα αυξάνονται συνεχώς, έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν την αυξημένη ζήτηση για τον εμβολιασμό τόσο των παιδιών, όσο και των ενηλίκων με την τρίτη αναμνηστική δόση. Παράλληλα, τρέχει και ο εμβολιασμός της πρώτης δόσης με έμφαση τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Ωστόσο, πολλοί είναι οι γονείς που ανησυχούν σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου και αυτός είναι ο λόγος που διστάζουν να κλείσουν ραντεβού. Μέχρι τώρα γνωρίζουμε πως τα παιδιά θα λαμβάνουν μονάχα το εμβόλιο Pfizer σε δύο δόσεις, οι οποίες πρέπει να απέχουν μεταξύ τους για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Επιπλέον, η δόση που θα χρησιμοποιηθεί για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι το ένα τρίτο (1/3) της δόσης που χορηγείται σε παιδιά από 12 ετών και στους ενήλικες.

Πώς διαφέρει το εμβόλιο Pfizer για τα παιδιά;

Το εμβόλιο Pfizer περιέχει 10 μικρογραμμάρια του εμβολίου κατά της Covid. Για να αποφευχθούν τυχόν μπερδέματα, το εμβόλιο σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών θα χορηγείται από φιαλίδια με πορτοκαλί καπάκια, αντί για το μωβ ή το γκρι που χρησιμοποιείται σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Η φόρμουλα του εμβολίου διαφέρει επίσης ελαφρώς από τη φόρμουλα για ενήλικες. Το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά μπορεί να αποθηκευτεί έως και 10 εβδομάδες σε ψυγείο, καθιστώντας ευκολότερη τη χορήγησή του. Η βελόνα που χρησιμοποιείται για τη χορήγηση του εμβολίου θα είναι επίσης μικρότερη.

Ανάμεσα στις πιο συνηθισμένες παρενέργειες από το εμβόλιο Pfizer σε παιδιά 5-11 ετών, μπορεί το παιδί σας να παρουσιάσει:

  • πόνο στο σημείο του εμβολιασμού
  • κόπωση
  • πονοκέφαλο
  • οίδημα στο σημείο της ένεσης
  • μυϊκό πόνο
  • ρίγη

 

Σε κάθε περίπτωση, οι παρενέργειες αυτές ομοιάζουν με εκείνες που παρατηρούνται στον ενήλικο πληθυσμό. Επιπλέον, είναι πολύ ηπιότερες από σοβαρές ασθένειες, νοσηλεία ή ανάπτυξη μακροχρόνιων επιπλοκών της COVID-19.

Άλλες χώρες εμβολιάζουν παιδιά κατά της Covid;

Πολλές χώρες ήδη εμβολιάζουν μικρότερα παιδιά. Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο Covid της Pfizer για χρήση σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών στα τέλη Οκτωβρίου. Περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια παιδιά στην Αμερική έχουν εμβολιαστεί πλήρως με δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer και 4,7 εκατομμύρια έχουν λάβει την πρώτη τους δόση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Τον περασμένο μήνα, οι αρχές στο Ισραήλ και στον Καναδά ενέκριναν επίσης το εμβόλιο Pfizer για χρήση σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε να εγκριθεί το εμβόλιο Pfizer για την ίδια ηλικιακή ομάδα. Η Κίνα, η Καμπότζη και η Χιλή εμβολιάζουν παιδιά με Sinovac εδώ και μήνες. Η Κούβα εμβολιάζει παιδιά ηλικίας δύο έως 10 ετών με τοπικά αναπτυγμένα εμβόλια κατά του Covid, ενώ το εμβόλιο Covaxin της Ινδίας έχει εγκριθεί για άτομα ηλικίας δύο έως 18 ετών.

Είναι το εμβόλιο Pfizer ασφαλές στα παιδιά;

Κλινικές δοκιμές του εμβολίου Pfizer σε περισσότερα από 2.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών έδειξαν ότι ήταν “ασφαλές, καλά ανεκτό και έδειξε ισχυρές αποκρίσεις εξουδετερωτικών αντισωμάτων”, ανέφερε η Pfizer τον Σεπτέμβριο. Δεν έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα αναφορές μυοκαρδίτιδας που να σχετίζεται με το εμβόλιο Pfizer σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Σπάνιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας έχουν αναφερθεί στο παρελθόν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, δηλαδή σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, μετά τη λήψη εμβολίων mRNA. Ωστόσο, ισραηλινή έρευνα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης μυοκαρδίτιδας ήταν σημαντικά υψηλότερος σε άτομα που είχαν προσβληθεί από Covid-19 σε σχέση με αυτά που έλαβαν το εμβόλιο.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

"Ασπίδα" για την Όμικρον ο εμβολιασμός - Πότε ανοίγει το πρώτο ραντεβού για τα παιδιά

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις χωρών

Μάριος Θεμιστοκλέους: Στις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών

Κώστας Νταλούκας healthweb.gr : Αυξημένος κίνδυνος να νοσήσουν τα παιδιά κάτω του ενός έτους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Που εντοπίζονται τα 2.121 κρούσματα της μετάλλαξης Omicron

Κορωνοϊός Μεταλλάξεις 27/1: Δείτε πώς κατανέμονται οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού στη χώρα βάσει των νέων στοιχείων από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ.

Κορωνοϊός Κρούσματα 27/01: 112 νεκροί - 19.712 νέα κρούσματα - 633 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός Κρούσματα 27/01: 19.712 νέες λοιμώξεις από τον ιό εντοπίστηκαν σήμερα στη χώρα. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 633, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 112 νέοι θάνατοι.

Διπλασιασμός των παιδικών κρουσμάτων covid στις ΗΠΑ από τις δύο προηγούμενες εβδομάδες

Το CDC συμβουλεύει επίσης ότι τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 4 ετών και άλλα μη εμβολιασμένα παιδιά 5 ετών και άνω θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα σε δημόσιους χώρους γύρω από άτομα με τα οποία δεν ζουν μαζί.

Η Acadian Ambulance έχει σκοπό να προσφέρει λύση στην εργασιακή κρίση στη Λουιζιάνα

Η εθνική έλλειψη Τεχνικών Επείγουσας Ιατρικής EMT και παραϊατρικών εργαζομένων ακρωτηριάζει τις υπηρεσίες ασθενοφόρων σε ολόκληρη την Acadian Ambulance η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ στη Λουιζιάνα που ελπίζει να προσφέρει μια λύση.