Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία: “Ο υπουργός εξαπολύει προσωπικές επιθέσεις πολιτικών φρονημάτων σε αναισθησιολόγους”

Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία: “Ο υπουργός εξαπολύει προσωπικές επιθέσεις πολιτικών φρονημάτων σε αναισθησιολόγους”

Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία: Κατηγορεί τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι «υποβάθμισε τις αντιδράσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε προεκλογικές ενέργειες και εξαπέλυσε προσωπικές πολιτικές επιθέσεις κατά των αναισθησιολόγων». 

Η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία κατηγορεί τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι «υποβάθμισε τις αντιδράσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε προεκλογικές ενέργειες και εξαπέλυσε προσωπικές πολιτικές επιθέσεις κατά των αναισθησιολόγων». Ακόμη, η επιστημονική εταιρεία σημειώνει ότι τα θέματα που έθεσαν οι γιατροί στα Νοσοκομεία Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία έχουν κοινοποιηθεί πολλές φορές στον Υπουργό Υγείας χωρίς καμία απάντηση. Ο κλάδος τονίζει επίσης ότι αρνείται να δώσει μια ουσιαστική λύση και αντ’ αυτού εκτρέπει τον δημόσιο διάλογο υποτιμώντας την επιστημονική κοινότητα τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται πως η αναστολή των τακτικών χειρουργείων στα νοσοκομεία Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία κρίθηκε παράνομη και ως εκ τούτου δεν εφαρμόστηκε. Η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία εκφράζει την ανησυχία της για τη συνεχή υποβάθμιση των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της Ελλάδας, της Αγίας Σοφίας και της Αγλαΐας Κυριακού, τα οποία κινδυνεύουν να αναστείλουν τις τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η Επιστημονική Εταιρεία που εκπροσωπεί τους Αναισθησιολόγους Ελλάδος τονίζει:

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: στα δύο μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της Ελλάδας, ο αριθμός των ειδικευμένων στην παιδιατρική αναισθησία είναι σημαντικά χαμηλότερος από τις απαιτούμενες θέσεις και οι θέσεις αυτές καθαυτές είναι ανεπαρκείς για τη λειτουργία όλων των εξοπλισμένων χειρουργικών αιθουσών. Τα προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων είναι φυσικό επακόλουθο των κακών συνθηκών εργασίας (υπερβολικές εφημερίες και υπερκόπωση), που σε συνδυασμό με την έλλειψη επιστημονικής προόδου και τους χαμηλούς μισθούς καθιστούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας μη ελκυστικό για τους γιατρούς.

Η μεταφορά συναδέλφων από νοσοκομεία ενηλίκων για υποστήριξη παιδιατρικών νοσοκομείων εγείρει ζητήματα ασφάλειας, καθώς η πρακτική της παιδιατρικής αναισθησίας διαφέρει σημαντικά από την αναισθησία ενηλίκων και η έλλειψη εμπειρίας σχετίζεται με αυξημένες επιπλοκές στα παιδιά. Τέλος, πληροφορηθήκαμε ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η έλλειψη αναισθησιολόγων, ανέστειλε τη βραχυχρόνια εκπαιδευτική άδεια συναδέλφου. Η ενέργεια αυτή χρησιμεύει ως ένα ακόμη αποτρεπτικό μέσο για την αναζήτηση θέσεων αναισθησιολόγων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και εξηγεί πλήρως γιατί οι νέες θέσεις παραμένουν απλήρωτες.

Για άλλη μια φορά, θα θέλαμε να επαναλάβουμε τις προτάσεις μας για ενίσχυση των προσλήψεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας:

  • Θεσμοθέτηση περαιτέρω εκπαίδευσης, όπως στην παιδιατρική αναισθησιολογία.
  • Παροχή οικονομικών κινήτρων για την κρίσιμη ειδικότητα της αναισθησιολογίας.
  • Νομοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών του 2018 για ασφαλή αναισθησία και καταστολή που αναρτήθηκαν στο ΚΕΣΥ.
  • Προσαρμογή των λειτουργιών του νοσοκομείου στις δυνατότητες του προσωπικού, κατάργηση των αναγκαστικών μεταθέσεων και εντολών, και αναστολή των αδειών και άλλων οδηγιών στρατιωτικού τύπου, ώστε το νοσοκομείο να γίνει ξανά αξιόπιστος εργοδότης.
  • Αύξηση του προσωπικού στα τμήματα με έγκαιρη προκήρυξη κενών θέσεων πριν από τη συνταξιοδότηση και προσαρμογή των οργανογραμμάτων των αναισθησιολογικών τμημάτων ώστε να αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές ανάγκες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παίδων: Δεν αναστέλλονται τελικά τα τακτικά χειρουργεία

Κακώς ο χειρουργικός τομέας στο Παίδων εμμένει σε αναστολή

Γεωργιάδης: Δεν μπορώ να φέρω τον ουρανό με τ' άστρα στους εργαστηριακούς γιατρούς

Σε αναστολή των τακτικών χειρουργείων από τις 27 Μαΐου οι αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου Παίδων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παρά τους βελτιωμένους κανονισμούς του ΠΟΥ, ο κόσμος παραμένει ανεπαρκώς προετοιμασμένος για την επόμενη πανδημία

Οφείλουμε στη μνήμη των περισσότερων από 27 εκατομμυρίων ανθρώπων που εκτιμάται ότι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής από τον COVID, και στις αυξανόμενες απειλές για τις μελλοντικές γενιές, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να πετύχουμε έναν ασφαλέστερο και πιο ασφαλή κόσμο.

Το ανθελονοσιακό φάρμακο δείχνει πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Σε εκείνο το σημείο, 12 από τις ασθενείς βρήκαν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους τους πιο τακτικούς και σχεδόν όλες οι ασθενείς είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους. Επιπλέον, η ανάπτυξη κύστης μειώθηκε.

Το κλειδί για την ανατροφή ασφαλών παιδιών: Γιατί η γονική ευαισθησία έχει σημασία για τους πατέρες και τις μητέρες

Η ανατροφή των παιδιών είναι ένα ταξίδι μάθησης. Συμμετέχοντας σε ευαίσθητη φροντίδα, βοηθάμε τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και αγαπημένα. Αυτές οι εμπειρίες διαμορφώνουν την εμπιστοσύνη τους στους φροντιστές, στους άλλους και στον κόσμο γύρω τους, κάτι που μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στην ευημερία τους.

Διεξαγωγή του Εθνικού Προγράμματος ΠΦΥ σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας

ΚΙΜ: Σήμερα, το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ) θα είναι στην Ιστιαία για την τέταρτη φορά, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αποφευκτοί θάνατοι κατά τη διάρκεια του COVID-19 που σχετίζονται με χρόνια υποστελέχωση νοσοκομείων

Η θέσπιση ελάχιστων προτύπων στελέχωσης νοσηλευτών νοσοκομείων είναι προς το συμφέρον του κοινού. Το φτωχό περιβάλλον εργασίας των νοσηλευτών νοσοκομείων προϋπήρχε της πανδημίας και συνδέθηκε έντονα με την εξουθένωση των νοσηλευτών και την πρόθεση να εγκαταλείψουν τον εργοδότη τους.

Πώς η αντιλαμβανόμενη ηλικία επηρεάζει τους φροντιστές άνοιας και τους αγαπημένους τους

«Με την ενθάρρυνση των θετικών αλληλεπιδράσεων και της αμοιβαίας κατανόησης, μπορούμε ενδεχομένως να βελτιώσουμε την ψυχική και συναισθηματική υγεία τόσο των φροντιστών όσο και των ατόμων με άνοια».

Close Icon