Ρεπορτάζ Υγείας

ΕΚΠΑ : Πρόγραμμα Προληπτικής Οδοντιατρικής για τα παιδιά του Κ.Υ.Α.Δ.Α.

ΕΚΠΑ : Πρόγραμμα Προληπτικής Οδοντιατρικής για τα παιδιά του Κ.Υ.Α.Δ.Α.

ΕΚΠΑ :Ένα νέο πρόγραμμα που στοχεύει στην πρόληψη και την προστασία της υγείας των παιδιών οικονομικά ευάλωτων οικογενειών της πρωτεύουσας θέτει για πρώτη φορά σε εφαρμογή ο Δήμος Αθηναίων.

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου διευρύνει το πλέγμα των κοινωνικών δράσεων του και σε συνεργασία με την Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρέχει υπηρεσίες προληπτικής οδοντιατρικής σε παιδιά ηλικίας έως 12 ετών που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.

Οδοντίατροι από το Εργαστήριο Παιδοδοντιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την Αναπλ. Καθηγήτρια & Διευθύντρια Σωτηρία Γκιζάνη σε συνεργασία με τον Αναπλ. Καθηγητή κ.Βασίλειο Παπαϊωάννου (Εργ. Προληπτικής & Κοινωνικής Οδοντιατρικής), υποδέχονται τα παιδιά κάθε Σάββατο στο Κοινωνικό Οδοντιατρείο του Κέντρου.Πραγματοποιούν οδοντιατρική εξέταση και καταγραφή της στοματικής υγείας του κάθε παιδιού, διαγιγνώσκουν τυχόν προβλήματα και ενημερώνουν τους γονείς για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν, ενημερώνουν και εκπαιδεύουν τα παιδιά στους βασικούς κανόνες στοματικής υγιεινής, καθώς και στη σωστή χρήση οδοντόβουρτσας (και οδοντικού νήματος -ανάλογα με την ηλικία τους).

Η διεξαγωγή του προγράμματος Προληπτικής Οδοντιατρικής στα παιδιά συνοδεύεται από μελέτη – καταγραφή της οδοντοστοματολογικής κατάστασης, των αναγκών, αλλά και των συνηθειών στοματικής υγιεινής και διατροφής των απόρων παιδιών του Δήμου Αθηναίων, ώστε να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ του χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου και του επιπέδου στοματικής υγείας των παιδιών και να σχεδιαστούν στοχευμένα προγράμματα για τον συγκεκριμένο πληθυσμό.Σημαντικό εκπαιδευτικό «εργαλείο» στα χέρια των οδοντιάτρων που «τρέχουν» το πρόγραμμα είναι το kit Αγωγής Στοματικής Υγείας που παρέχεται δωρεάν από την Colgate στο τέλος της επίσκεψης σε κάθε παιδί.Το kit περιέχει μία οδοντόβουρτσα, δύο μικρά σωληνάρια οδοντόκρεμας και ενημερωτικό φυλλάδιο με πολύτιμες συμβουλές για την ανάγκη του τακτικού βουρτσίσματος, τη χρήση νήματος και στοματικού διαλύματος, την κατάλληλη διατροφή για την προαγωγή της υγείας των δοντιών καθώς και συμβουλές για τους γονείς.

«Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται, ώστε να προσφέρουμε περισσότερα στους αδύναμους συμπολίτες μας. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μάς δίνεται η ευκαιρία να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά, που αποτελούν το μέλλον της κοινωνίας μας, στο πώς να θωρακίσουν τη στοματική τους υγεία. Η πρωτοβουλία αυτή σε συνεργασία με την Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, είναι πραγματικά μια επένδυση για το μέλλον», σημειώνει ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων κ. Γρηγόρης Λέων.

* Για πληροφορίες και ραντεβού, επικοινωνήστε με τη γραμματεία των Κοινωνικών Ιατρείων του Κ.Υ.Α.Δ.Α., στο τηλέφωνο 210-5246515 (επιλογή 3)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΚΠΑ Αμυλοείδωση : Εγκρίθηκε ελπιδοφόρα θεραπεία

ΟΑΕΔ : Πρόγραμμα για ανέργους που ζουν στην Ηπειρωτική και Δυτική Ελλάδα

ΕΚΠΑ : Τρομερή διάκριση για το πανεπιστήμιο Αθηνών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ρόλος του ύπνου στη σωματική και ψυχική μας υγεία

Κι έτσι, ενώ κάποιος αισθάνεται κουρασμένος, στριφογυρίζει στο κρεβάτι, τρίζει τα δόντια και σηκώνεται πολλές φορές μέσα στη νύχτα είτε για να πάει τουαλέτα είτε γιατί πεινάει. Τελικά, καταφέρνει να πέσει σε βαθύ ύπνο πολύ αργά και με ελάχιστες ώρες διαθέσιμες για ξεκούραση.

Όπως και η ισπανική γρίπη, ο κορωνοϊός μπορεί να μην εξαφανιστεί ποτέ εντελώς. Αντ 'αυτού, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα γίνει ένα ήπιο εποχιακό σφάλμα

"Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να επιβιώσετε από τη μόλυνση για να αποκτήσετε την ανοσία". Είναι πιο εύκολο, είπε, να πας στο φαρμακείο και να κάνεις ένα εμβόλιο.

Η επιδημία της σαλμονέλας εντοπίστηκε στις μισές πολιτείες των ΗΠΑ

Όσοι πιστεύουν ότι έχουν αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει επίσης να αναφέρουν την ασθένειά τους στο υγειονομικό τμήμα και να βοηθήσουν τους ερευνητές της δημόσιας υγείας, καθώς και να γράψουν τι έφαγαν την εβδομάδα πριν αρχίσουν να αρρωσταίνουν.

21/08: Τι δείχνουν τα λύματα των τελευταίων ημερών για το ιικό φορτίο στη χώρα

Κορωνοϊός Λύματα: Οι καθαρά πτωτικές τάσεις κυμάνθηκαν από -38% στα Ιωάννινα μέχρι -67% στο Ηράκλειο, ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις που παρατηρήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη (-23%) και στο Βόλο (-24%). 

Σχολική κάρτα Self test: Τι ισχύει για τους μαθητές - Βήμα βήμα η διαδικασία έκδοσης - Το έντυπο

Σχολική κάρτα Self test: Υπενθυμίζεται ότι, ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, πριν την Τρίτη και την Παρασκευή και ειδικότερα, μέχρι και είκοσι τέσσερις (24) ώρες προ της προσέλευσης στη σχολική μονάδα.

Πώς διαφέρει ο κορωνοϊός από τη γρίπη

Για την πρόληψη της γρίπης, τα CDC συμβουλεύουν τη λήψη εμβολίου γρίπης, την αποφυγή στενής επαφής με άλλους, κάλυψη βήχα και φτερνίσματος, αποφυγή αγγίγματος ματιών, μύτης και στόματος, καθαρισμό και απολύμανση και πλύσιμο συχνά των χεριών.