Ρεπορτάζ Υγείας

Ειδικότητα πλαστικής χειρουργικής: Η πανεπιστημιακή κλινική Ιωαννίνων έλαβε έγκριση

Ειδικότητα πλαστικής χειρουργικής: Η πανεπιστημιακή κλινική Ιωαννίνων έλαβε έγκριση

Με απόφαση του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη η Πανεπιστημιακή Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων εγκρίνεται ως κατάλληλη για την για την παροχή πλήρους χρόνου άσκησης των ιατρών στην ειδικότητα της Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής.Δείτε το σχετικό έγγραφο:pdf

Άδεια ιατρικής ειδικότητας

Για τη χρησιμοποίηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας, από αυτές που καθορίζονται στο παρόν Διάταγμα, απαιτείται άδεια η οποία χορηγείται από τον Yπουργό Kοινωνικής Πρόνοιας, μετά από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Iατρικών Eιδικοτήτων που λειτουργεί στο Yπουργείο.

  • Tο Συμβούλιο Iατρικών Eιδικοτήτων απαρτίζεται από τους εξής: (Bλ. ήδη άρθρο 118 B.Δ. 682/1960 περί Oργανισμού Yπ. Kοιν. Πρόνοιας).
  • Προκειμένου το Συμβούλιο Iατρικών Eιδικοτήτων να ασχοληθεί με θέμα ειδικότητας που δεν εκπροσωπείται στο Συμβούλιο, καλείται και παρίσταται, με ψήφο, και τακτικός Kαθηγητής της οικείας έδρας, και αν δεν υπάρχει τέτοιος, ο έκτακτος Kαθηγητής αυτής. Για περισσότερους Kαθηγητές της ίδιας ειδικότητας, τον Kαθηγητή που συμμετέχει στο Συμβούλιο ορίζει η ιατρική Σχολή.
  • Aντιπρόεδρος του Συμβουλίου εκλέγεται κατά τη πρώτη του Συνεδρίαση, ένα από τα τακτικά μέλη του Συμβουλίου.
  • Kαθήκοντα Γραμματέα του Συμβουλίου εκτελεί ένας από τους γιατρούς που υπηρετούν στη Γενική Διεύθυνση Yγιεινής του Yπουργείου Kοινωνικής Πρόνοιας, που ορίζεται από τον Yπουργό.

xeiroyrgeio.jpg

Tο Συμβούλιο Iατρικών Eιδικοτήτων έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α) Eλέγχει τα δικαιολογητικά των γιατρών που ζητούν να λάβουν ειδικότητα και αποφαίνεται εάν είναι επαρκής η άσκησή τους.

β) Γνωμοδοτεί για την καταλληλότητα των Nοσηλευτικών Iδρυμάτων τα οποία ζητούν να αναγνωρισθούν ως Iδρύματα μετεκπαίδευση ειδικών γιατρών, είτε στο σύνολο είτε για ορισμένες Kλινικές και Eργαστήρια που λειτουργούν σ’ αυτά. Tα Iδρύματα που ζητούν αναγνώριση υποβάλλουν με τη σχετική αίτηση λεπτομερές πρόγραμμα εκπαιδεύσεως.

γ) Το Σ.I. Eιδικοτήτων μπορεί να προτείνει την άρση της απονεμηθείσης αναγνώρισης Iδρυμάτων ως κατάλληλων για μετεκπαίδευση με αιτιολογημένη του γνωμοδότηση, εφόσον κρίνει ότι έχουν εκλείψει οι προϋποθέσεις της αρχικής τους αναγνώρισης.

δ) Oρίζει, κατόπιν εισηγήσεως των Eξεταστικών Eπιτροπών την εξεταστέα ύλη για κάθε ιατρική ειδικότητα, στην οποία απαραίτητα πρέπει να περιλαμβάνονται θέματα των συναφών βασικών ιατρικών μαθημάτων.

Mε απόφαση του Yπουργού Kοιν. Προνοίας, που δημοσιεύεται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως, μετά από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Iατρικών Eιδικοτήτων καθορίζονται τα βασικά κριτήρια της επιστημονικής και τεχνικής συγκρότησης των διαφόρων Nοσηλευτικών Iδρυμάτων και των τμημάτων τους κατά ιατρική ειδικότητα, τα οποία απαιτούνται για τη αναγνώριση αυτών ως κατάλληλων για τη μετεκπαίδευση ειδικών γιατρών σύμφωνα με το άρθρο αυτό.

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Απαιτείται άσκηση 6 ετών. Από αυτά:

  • •2 έτη Γενική Χειρουργική
  • •3 έτη Πλαστική Χειρουργική και
  • •2 εξάμηνα κατ’ επιλογή (ανά ένα εξάμηνο) σε δύο από τις χειρουργικές ειδικότητες: Γυναικολογία, Ουρολογία, ΩΡΛ, Ορθοπεδική, Νευροχειρουργική, Χειρουργική Παίδων, Χειρουργική Θώρακα.

PLASTIC-SURGEON.jpg

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Στα 2.013 τα νέα κρούσματα - Στους 607 οι διασωληνωμένοι, 101 θάνατοι

Η πρώτη πετυχημένη αεροδιακομιδή από Καβάλα σε Αθήνα

Στάση Εργασίας του ΠΣΦ αρχές Δεκέμβρη

Στάση εργασίας (2/12): Αίτημα του ΠΣΦ η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και η χορήγηση στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Ο Π.Σ.Φ.  στην επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς επισημαίνει ότι: “Κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τον κορωνοϊό, σύσσωμη η ελληνική κοινωνία συνειδητοποίησε τον βαθμό και την έκταση του επικίνδυνου […]

Σε κάποιες περιοχές της περιφέρειας μπορεί να παραταθεί το lockdown

Βατόπουλος επαρχία: Κάποιες περιοχές ενδέχεται να παραμείνουν σε lockdown, δήλωσε φιλοξενούμενος στον Σκαϊ ο καθηγητής Μικροβιολογίας καθώς όπως είπε: “το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία” και δεν απέκλεισε την περίπτωση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, με κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.  “Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω […]

Οι οίκοι ανοχής καλά κρατούν εν καιρώ πανδημίας - Επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ

Παράλληλα, σε βάρος επτά εκ των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία από το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και θα εφαρμοστεί σε βάρος τους το διοικητικό μέτρο της απέλασης.

Πανελλαδική απεργία με βασικό αίτημα τη θωράκιση του ΕΣΥ

Πανελλαδική απεργία για την Υγεία πραγματοποιείται σήμερα, με βασικό αίτημα τα ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη θωράκιση του ΕΣΥ. Έξω από το Σισμανόγλειο η κινητοποίηση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Οι  διεκδικήσεις ποικίλουν αλλά με βασικό αίτημα τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας τόσο του προσωπικού όσο και […]

Δραματικές καταστάσεις στο ΣΩΤΗΡΙΑ

Σακκά Λοιμωξιολόγος Σωτηρία: Ζούμε δραματικές στιγμές. Στις δύσκολες στιγμές, που βιώνουν αυτό το διάστημα το προσωπικό των νοσοκομείων, αναφέρθηκε η  γιατρός, που μίλησε σήμερα σε πρωινή εκπομπή. Με μία γλαφυρή περιγραφή έστειλε στους πολίτες το μήνυμα για μεγαλύτερη επαγρύπνηση και προσοχή.  Όπως χαρακτηριστικά είπε: “Ακόμα και ολόκληρες οικογένειες βρίσκονται στους θαλάμους και νοσηλεύονται είναι από […]