Ρεπορτάζ Υγείας

Εγκυμοσύνη: Η ζέστη αργά το καλοκαίρι μπορεί να φέρει αυξημένο κίνδυνο αποβολής

Εγκυμοσύνη: Η ζέστη αργά το καλοκαίρι μπορεί να φέρει αυξημένο κίνδυνο αποβολής

Από το 2013 έως το 2020, 12.197 γυναίκες που ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά παρακολουθήθηκαν για έως και 1 χρόνο χρησιμοποιώντας το Pregnancy Study Online (PRESTO), μια μελέτη γονιμότητας που βασίζεται στο Διαδίκτυο από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Εγκυμοσύνη: Η ζέστη του καλοκαιριού είναι γνωστό ότι επιδεινώνει το στέλεχος της εγκυμοσύνης. Αλλά για πολλές εγκύους, οι υψηλές θερμοκρασίες είναι πολύ χειρότερες από μια ιδρωμένη ενόχληση. Νέα έρευνα δείχνει ότι ο κίνδυνος αποβολής αυξάνεται απότομα καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει. Στα τέλη Αυγούστου, για παράδειγμα, ο κίνδυνος απώλειας εγκυμοσύνης είναι 44% υψηλότερος από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα ευρήματα.

«Μία από τις υποθέσεις μας είναι ότι η ζέστη μπορεί να προκαλέσει αποβολή, κάτι που τώρα διερευνάμε περαιτέρω», λέει η Amelia Wesselink, PhD, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, η οποία ηγήθηκε της ομάδας μελέτης.

«Το επόμενο βήμα μας είναι να ψάξουμε για οδηγούς αυτού του εποχιακού μοτίβου».

Αυτή και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τις εποχιακές διαφορές και τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης για περισσότερες από 12.000 γυναίκες.

Τα ποσοστά αυθόρμητων αμβλώσεων κορυφώθηκαν στα τέλη Αυγούστου, ειδικά για όσες ζουν στις νότιες και μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Η αυθόρμητη αποβολή ορίστηκε ως η αποβολή, η χημική εγκυμοσύνη (μια πολύ πρώιμη αποβολή όπου το έμβρυο σταματά να αναπτύσσεται) ή το ωάριο με φυσαλίδες (το έμβρυο σταματά να αναπτύσσεται ή δεν αναπτύσσεται ποτέ).

Από το 2013 έως το 2020, 12.197 γυναίκες που ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά παρακολουθήθηκαν για έως και 1 χρόνο χρησιμοποιώντας το Pregnancy Study Online (PRESTO), μια μελέτη γονιμότητας που βασίζεται στο Διαδίκτυο από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Όσες συμμετείχαν στη μελέτη απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το εισόδημα, την εκπαίδευση, τη φυλή/εθνικότητα και τον τρόπο ζωής τους, καθώς και ερωτήσεις παρακολούθησης σχετικά με την εγκυμοσύνη ή/και την απώλεια της εγκυμοσύνης τους. Οι περισσότερες από τους ανθρώπους που μελετήθηκαν ήταν μη Ισπανόφωνες λευκές (86%) και είχαν τουλάχιστον πτυχίο κολεγίου (79%). Σχεδόν οι μισές κέρδιζαν περισσότερα από 100.000 $ ετησίως (47%).

Όσες αναζητούσαν θεραπείες γονιμότητας αποκλείστηκαν από τη μελέτη.

Οι μισές από τις γυναίκες (6104) δήλωσαν ότι συνέλαβαν τους πρώτους 12 μήνες της προσπάθειας να μείνουν έγκυες και σχεδόν 1 στις 5 (19,5%) από αυτές που συνέλαβαν απέβαλαν.

Ο κίνδυνος αποβολής ήταν 44% υψηλότερος στα τέλη Αυγούστου από ό,τι στα τέλη Φεβρουαρίου, τον μήνα με το χαμηλότερο ποσοστό χαμένων εγκυμοσύνων.

Αυτή η τάση παρατηρήθηκε σχεδόν αποκλειστικά για τις εγκυμοσύνες τις πρώτες 8 εβδομάδες.

Ο κίνδυνος αποβολής αυξήθηκε κατά 31% στα τέλη Αυγούστου για εγκυμοσύνες σε οποιοδήποτε στάδιο.

Η σχέση μεταξύ αποβολής και υπερβολικής ζέστης ήταν ισχυρότερη στο Νότο και στα Μεσοδυτικά, με κορυφές στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα. «Γνωρίζουμε τόσο λίγα για τα αίτια της αποβολής που είναι δύσκολο να συνδέσουμε την εποχιακή διακύμανση του κινδύνου με κάποια συγκεκριμένη αιτία», λέει ο David Savitz, PhD, καθηγητής επιδημιολογίας και μαιευτικής, γυναικολογίας και παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Brown στο Providence του Rhode Island. , ο οποίος βοήθησε στη διεξαγωγή της μελέτης.

«Οι εκθέσεις ποικίλλουν ανάλογα με το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου λοίμωξης του αναπνευστικού τη ζεστή εποχή, των αλλαγών στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα και φυσικούς παράγοντες όπως η θερμοκρασία και το φως του ήλιου». Αλλά ένας άλλος ειδικός προειδοποίησε ότι η υπερβολική ζέστη μπορεί να μην είναι ο μόνος ένοχος για τα ποσοστά αποβολών που παρατηρήθηκαν το καλοκαίρι.

«Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν συνδέετε τους καλοκαιρινούς μήνες με την αποβολή, καθώς οι γυναίκες μπορεί να ακολουθούν περισσότερες υπαίθριες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», λέει ο Saifuddin Ahmed, PhD, ερευνητής στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στη Βαλτιμόρη.

Αν και η δημοσίευση πρότεινε ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να παίζει ρόλο στη συχνότητα των αποβολών, καμία ανάλυση δεν υποστήριξε αυτόν τον ισχυρισμό, λέει ο Ahmed.

Επίσης, οι συμμετέχουσες στη μελέτη ήταν κυρίως λευκές και έτειναν να είναι πιο πλούσιες από τον γενικό πληθυσμό, επομένως τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν για όλεςς, λέει ο Wesselink.

Αν και οι ερευνητές είδαν κάποιες ομοιότητες μεταξύ των συμμετεχουσών με εισόδημα άνω των 100.000 δολαρίων το χρόνο και εκείνων που κέρδιζαν λιγότερα, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση παίζει σημαντικό ρόλο στην περιβαλλοντική έκθεση – συμπεριλαμβανομένης της θερμότητας – έτσι τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για τους πληθυσμούς με χαμηλότερο εισόδημα, λέει ο Wesselink.

Η Wesselink και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στις 2 Μαΐου στο περιοδικό Epidemiology.

Οι Savitz, Wesselink και Ahmed δεν αναφέρουν καμία σχετική οικονομική σύγκρουση συμφερόντων.

Για περισσότερα νέα, ακολουθήστε το Medscape στο Facebook, το Twitter, το Instagram και το YouTube.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πως θα αντιμετωπίσετε τις κράμπες στην εγκυμοσύνη

Οι ασθενείς με διαβήτη τι πρέπει να έχουν μαζί στις διακοπές;

Άσκηση: η αναπλήρωση υγρών βοηθάει στην απόδοση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εμβολιασμός κατά της γρίπης και καρκίνος

Σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη του στομάχου, υπάρχει εμβόλιο για τη γρίπη. Αν και δεν είναι 100% αποτελεσματικό, το να εμβολιαστείτε για τη γρίπη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να μολυνθείτε από τη γρίπη, να μειώσει τη σοβαρότητά της και να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας σας σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί.

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης είναι πιο συχνό από ό,τι δείχνουν παρελθοντικές μελέτες, λέει το CDC

Η έκθεση βασίστηκε στις αναμνήσεις των ασθενών, χωρίς να επαληθεύει τις διαγνώσεις τους μέσω των ιατρικών αρχείων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια υπεραρίθμηση, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι μόνο ένα κλάσμα των ατόμων με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης διαγιγνώσκεται, δήλωσε ο δρ Ντάνιελ Κλάου, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Χρόνιου Πόνου και Κόπωσης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Ρέντη: Νέο ιατρικό ανακοινωθέν - εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση του αστυνομικού

Ρέντη: Σε καταστολή ο αστυνομικός που τραυματίστηκε στα άγρια επεισόδια μεταξύ οπαδών. Υποστηρίζεται μηχανικά η αναπνοή του μετά από δεύτερο χειρουργείο στο οποίο υπεβλήθη.

Τα χρόνια τραύματα αποτελούν σημαντική επιβάρυνση για την υγεία και την οικονομία - Κοστίζουν 350 δολ. ετησίως στη Σιγκαπούρη

Για να συμβάλει στον περιορισμό αυτού του προβλήματος, ο Οργανισμός Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας A*STAR αναπτύσσει επί του παρόντος μια ψηφιακή πλατφόρμα με γνώμονα τα δεδομένα, η οποία έχει σχεδιαστεί για τον εξορθολογισμό της αξιολόγησης των τραυμάτων, την παροχή διαστρωμάτωσης κινδύνου, την εμπλοκή των ασθενών και, κυρίως, τη διευκόλυνση του συντονισμού της περίθαλψης.