Ρεπορτάζ Υγείας

Εφηβεία Γονεϊκότητα: Οι Ισχυρές σχέσεις μεταξύ εφήβων και γονέων οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία των νεαρών ενηλίκων

Εφηβεία Γονεϊκότητα: Οι Ισχυρές σχέσεις μεταξύ εφήβων και γονέων οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία των νεαρών ενηλίκων

"Το συνολικό μοτίβο αυτών των αποτελεσμάτων υποδηλώνει ότι οι ισχυρές σχέσεις μεταξύ των εφήβων και των μητέρων και των πατέρων τους οδηγούν σε καλύτερη υγεία και ευημερία στη νεαρή ενήλικη ζωή", δήλωσε ο Ford. "Οι προσπάθειες για την ενίσχυση των σχέσεων γονέων και εφήβων μπορεί να έχουν σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία".

Εφηβεία Γονεϊκότητα: Ερευνητές από το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας (CHOP) διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που αναφέρουν ισχυρές σχέσεις με τους γονείς τους έχουν καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην υγεία τους. Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύονται σήμερα στο JAMA Network Open, υποδηλώνουν ότι οι επενδύσεις στη βελτίωση των σχέσεων γονέων-εφήβων θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της γενικής υγείας, της ψυχικής υγείας και της σεξουαλικής υγείας, ενώ παράλληλα θα μειώσουν τη χρήση ουσιών στη νεαρή ενήλικη ζωή.

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι τα θετικά χαρακτηριστικά των σχέσεων γονέων-εφήβων σχετίζονται με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, της σεξουαλικής υγείας και της γενικής υγείας, ενώ παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο κατάχρησης ουσιών και καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ωστόσο, οι μελέτες αυτές συχνά περιορίζονται από το μικρό μέγεθος του δείγματος, τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, τα διαφορετικά μέτρα για τα χαρακτηριστικά της σχέσης γονέων-εφήβων, την έλλειψη ποικιλομορφίας και την εστίαση μόνο στις σχέσεις με τις μητέρες και όχι στις σχέσεις με τις μητέρες και τους πατέρες. Για να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, η παρούσα μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από την Εθνική Διαχρονική Μελέτη της Υγείας των Εφήβων προς τους Ενήλικες. Οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσον οι αναφορές των εφήβων για συγκεκριμένα, μετρήσιμα χαρακτηριστικά των σχέσεών τους με τις μητέρες και τους πατέρες με τους οποίους ζουν, συνδέονται με τα αποτελέσματα της υγείας που μετρήθηκαν 14 χρόνια αργότερα. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από περισσότερους από 15.000 ενήλικες που είχαν αρχικά εγγραφεί στη μελέτη στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν ήταν μεταξύ 12 και 17 ετών. “Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μια σαφέστερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των σχέσεων μητέρας-εφήβου και πατέρα-εφήβου μπορεί να συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα ευνοϊκών αποτελεσμάτων στη νεαρή ενήλικη ζωή”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Carol A. Ford, MD, επικεφαλής του τμήματος Craig-Dalsimer της Ιατρικής των Εφήβων και της κληροδοτημένης έδρας Orton P. Jackson στην Ιατρική των Εφήβων στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας CHOP.

Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές εξέτασαν χαρακτηριστικά, όπως, η αναφερόμενη γονική ζεστασιά, η επικοινωνία, ο χρόνος που περνούν μαζί και οι ακαδημαϊκές προσδοκίες, όπως αξιολογήθηκαν όταν οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 12 και 17 ετών. Όταν οι ίδιοι συμμετέχοντες ήταν 24 έως 32 ετών, ανέφεραν τα τρέχοντα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης, αισιοδοξίας, εξάρτησης από τη νικοτίνη και κατάχρησης ουσιών και άλλα μέτρα γενικής υγείας. Η μελέτη έλεγξε την ηλικία, τη φυλή, την εθνικότητα, την οικογενειακή δομή και άλλους παράγοντες και διαχώρισε τα δεδομένα με βάση τις σχέσεις με τις φιγούρες της μητέρας και του πατέρα που ζούσαν στο σπίτι. Για τη μελέτη αναλύθηκαν περισσότεροι από 10.000 συμμετέχοντες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ζεστασιάς μητέρας-εφήβου και πατέρα-εφήβου, επικοινωνίας, κοινού χρόνου, ακαδημαϊκών προσδοκιών, ικανοποίησης από τη σχέση ή την επικοινωνία και επαγωγικής πειθαρχίας ανέφεραν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα γενικής υγείας στη νεαρή ενήλικη ζωή. Ομοίως, ανέφεραν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας και ποιότητας ρομαντικών σχέσεων και χαμηλότερα επίπεδα στρες και καταθλιπτικών συμπτωμάτων ως νεαροί ενήλικες. Τα υψηλότερα επίπεδα γονικής ζεστασιάς που ανέφεραν οι έφηβοι, ο χρόνος που περνούν μαζί και η ικανοποίηση από τη σχέση ή την επικοινωνία συσχετίστηκαν, επίσης, σημαντικά με χαμηλότερα επίπεδα εξάρτησης από τη νικοτίνη και κατάχρησης ουσιών στη νεαρή ενήλικη ζωή, καθώς και με χαμηλότερες πιθανότητες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. “Το συνολικό μοτίβο αυτών των αποτελεσμάτων υποδηλώνει ότι οι ισχυρές σχέσεις μεταξύ των εφήβων και των μητέρων και των πατέρων τους οδηγούν σε καλύτερη υγεία και ευημερία στη νεαρή ενήλικη ζωή”, δήλωσε ο Ford. “Οι προσπάθειες για την ενίσχυση των σχέσεων γονέων και εφήβων μπορεί να έχουν σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς οι γονείς αντιμετωπίζουν το sexting των εφήβων;

Τα ποσοστά ψυχολογικών διαταραχών των εφήβων επιδεινώνονται διαρκώς.

48% των εφήβων βιώνουν παρενόχληση στα ραντεβού

Η ανάπτυξη συναισθηματικών σχέσεων στην εφηβική ηλικία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρόγραμμα νοσοκομειακού περπατήματος υπό επίβλεψη μπορεί να μειώσει τις εισαγωγές ηλικιωμένων σε εξειδικευμένη νοσηλευτική μονάδα 

Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς λένε ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως τα συστήματα υγείας θα πρέπει να εξετάσουν τα προγράμματα νοσοκομειακού περιπάτου ως ένα λογικό μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης των ηλικιωμένων ενηλίκων. Απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη στρατηγικών για την υποστήριξη των νοσοκομείων στην εφαρμογή νέων κλινικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της επίδρασής τους.

Επιστημονική ομάδα παρέχει νέα ανάλυση της πνευμονικής υπέρτασης

Αν και η συνολική έκθεση σε ανοσοκατασταλτικά δεν συσχετίστηκε με το αποτέλεσμα, οι ανοσοκατασταλτικές στοχευμένες θεραπείες συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο νοσηρότητας-θνησιμότητας. Οι συγγραφείς κατέδειξαν αυτά τα ευρήματα με μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν τον κίνδυνο διαφόρων γεγονότων με την πάροδο του χρόνου.

Στο κόκκινο οι υγειονομικές ελλείψεις στα νησιά σε εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό, εν μέσω τουριστικής περιόδου

Σύρος: Έκλεισε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας γιατί οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της ΜΑΦ μετακινήθηκαν στη καρδιολογική κλινική να καλύψουν τα κενά. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς έμεινε με δύο γιατρούς. Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν υπάρχει διευθυντής στη χειρουργική κλινική, δεν υπάρχει νευρολόγος, ούτε ψυχίατρος.