Ρεπορτάζ Υγείας

Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Ζωή Δεμέστιχα: Επισημάνσεις των ειδικών για την αφρικανική σκόνη

Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Ζωή Δεμέστιχα: Επισημάνσεις των ειδικών για την αφρικανική σκόνη

Ωστόσο, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, ιδιαίτερα οι αλλεργικοί να επισκεφτούν τον αλλεργιολόγο τους, να πάρουν τις θεραπείες τους. Μπορεί να γίνει κάποια κρίση άσθματος και να έχουν επίταση των συμπτωμάτων τους» πρόσθεσε.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Ζωή Δεμέστιχα: Ως μια καθαρή ένδειξη της κλιματικής αλλαγής θεωρεί ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, τη συχνότητα και την ένταση της εμφάνισης της αφρικανικής σκόνης στην Ευρώπη. Γεγονός που όπως είπε θα πρέπει να μας κινητοποιήσει και να αρχίσουμε να παίρνουμε αυτή την κατάσταση πολύ πιο σοβαρά.

Μιλώντας για τη διαδρομή που διανύουν τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι εκτός από το σημαντικό ποσοστό μετάλλων -βασικό χαρακτηριστικό της σύστασης του εδάφους στην έρημο- που μεταφέρουν,  απορροφούν στο ταξίδι αυτό σωματίδια και ρύπους από εκείνες τις περιοχές. «Υπάρχει μια σχετική ανησυχία όχι για σήμερα μόνο, αλλά γενικότερα κατά τα φαινόμενα για τη μεταφορά και παθογόνων μικροοργανισμών που πραγματικά δεν ενδημούν στο δικό μας περιβάλλον» αποκάλυψε ο κ. Σαρηγιάννης. Aναφορικά με το πώς επηρεάζει την ζωή των κατοίκων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει ταυτόχρονα το νέφος, o κ. Σαρηγιάννης δήλωσε ότι επιτείνουν το πρόβλημα. Γι’ αυτό, όπως δήλωσε στο EΡΤΝews, τις ημέρες που υπάρχει έξαρση του φαινομένου καλό θα ήταν να φοράμε μάσκα και να χρησιμοποιούμε συσκευές απολύμανσης του αέρα.

«Τα μικρού μεγέθους αιωρούμενα σωματίδια, οι ρύποι, περνάνε μέσω των αεροφόρων οδών. Όταν φτάσουν στα δυόμιση μικρόμετρα περνούν πλέον στις κυψελίδες. Είναι σίγουρο ότι γι’ αυτούς οι οποίοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα, από αλλεργίες μέχρι πνευμονοπάθειες, αλλά και τον ευπαθή πληθυσμό, δημιουργεί διάφορα προβλήματα» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» του EΡΤΝews η Ζωή Δεμέστιχα, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας. Μιλώντας για τις επιπτώσεις που έχουν τα αιωρούμενα σωματίδια και ιδίως η αφρικανική σκόνη, που αυτή την εποχή έχει κάνει την εμφάνισή της, στα άτομα με αλλεργία τόνισε ότι τους δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Και αυτό γιατί εκτός από τους ρύπους έχουμε και τα αλλεργιογόνα. Περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμό δήλωσε ότι «πάνω στη γύρη του αλλεργιογόνου ενσωματώνονται και οι ρύποι με αποτέλεσμα να γίνονται πιο διεισδυτικά και πιο επιθετικά, οπότε έχουμε εντονότερη συμπτωματολογία και σε εύρος και σε βαθμό σοβαρότητας».  Σύμφωνα με την ειδικό, η ένταση του φαινομένου της αφρικανικής σκόνης είναι επακόλουθο της κλιματικής αλλαγής, κάτι που επηρεάζει και την ανθοφορία των φυτών. «Έχουμε μια πρώιμη άνοιξη, η οποία δεν ξέρω τι χρονικό διάστημα θα διαρκέσει, αν όντως θα έχουμε κανονικούς μήνες άνοιξης» δήλωσε η κα Δεμέστιχα.

Επιπλέον, όπως είπε, οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται θα βοηθήσουν ίσως στο να ξεραθούν κάποια φυτά. Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο. «Υπάρχουν ερευνητικά μοντέλα που μιλούν για το τι θα επέλθει με αυτές τις αλλαγές. Ωστόσο, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, ιδιαίτερα οι αλλεργικοί να επισκεφτούν τον αλλεργιολόγο τους, να πάρουν τις θεραπείες τους. Μπορεί να γίνει κάποια κρίση άσθματος και να έχουν επίταση των συμπτωμάτων τους» πρόσθεσε.

Πηγές: Νewsroom –  Συνδέσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη και σήμερα

Καιρός 01/04: Με ζέστη και αφρικανική σκόνη έρχεται ο Απρίλιος

Γ. Κοχιαδάκης: Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίπου 15 εκατομμύρια Σουδανοί χρειάζονται επείγουσα υγειονομική βοήθεια

Μέχρι στιγμής, στο Σουδάν έχουν καταγραφεί 14.790 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των εκτοπισθέντων έχει φτάσει τα 8,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών.

Το σωματικό λίπος συνδέεται με την επιβάρυνση της νόσου στην αξονική σπονδυλαρθρίτιδα

Αυτή η μελέτη δεν είχε ομάδα ελέγχου ασθενών με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα axSpA που δεν έλαβαν βιολογικά φάρμακα. Δεν περιλάμβανε επίσης διατροφικές συνήθειες και συννοσηρότητες όπως υπέρταση ή διαβήτη. Επιπλέον, η ανάλυση βιοεμπέδησης επιλέχθηκε ως η μέθοδος για την αξιολόγηση της σύστασης του σώματος αντί της απορρόφησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας.

Πώς λειτουργεί το κολλαγόνο στην ιατρική θεραπεία

Καθώς το κολλαγόνο βρίσκεται σε πολλά μέρη του σώματος, θα μπορούσε επίσης να υπάρχει δυνατότητα για τη θεραπεία άλλων ασθενειών. Αυτή η επισκευή ή η αναγέννηση του ιστού με βάση το κολλαγόνο φαίνεται να είναι κατανοητή στην επούλωση πληγών, την αντικατάσταση οστών, την οδοντιατρική και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, για παράδειγμα.