Ρεπορτάζ Υγείας

Διαλείπουσα νηστεία: Τα οφέλη για την υγεία της διαλείπουσας νηστείας

Διαλείπουσα νηστεία: Τα οφέλη για την υγεία της διαλείπουσας νηστείας

Διαλείπουσα νηστεία: Είναι ένα διατροφικό πρότυπο που περιλαμβάνει εναλλασσόμενες περιόδους φαγητού και νηστείας.

Η διαλείπουσα νηστεία είναι ένα διατροφικό πρότυπο που περιλαμβάνει εναλλασσόμενες περιόδους φαγητού και νηστείας. Αυτή η μέθοδος διατροφής έχει αποδειχθεί ότι έχει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία που διερευνώνται παρακάτω. Η πιο κοινή μορφή διαλείπουσας νηστείας είναι η μέθοδος 16:8, όπου τα άτομα νηστεύουν για 16 ώρες και τρώνε κατά τη διάρκεια ενός παραθύρου 8 ωρών. Εναλλακτικά, στη δίαιτα 5:2, κάποιος τρώει κανονικά για 5 ημέρες την εβδομάδα και νηστεύει 24 ώρες, για 2 μη συνεχόμενες ημέρες.

Ένας από τους βασικούς μηχανισμούς πίσω από τα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας είναι η διαδικασία της αυτοφαγίας. Η αυτοφαγία είναι η μέθοδος του σώματος για τον καθαρισμό των κατεστραμμένων κυττάρων και την ανακύκλωση των συστατικών τους. Ενεργοποιείται σε περιόδους νηστείας. Αυτή η διαδικασία έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τον μεταβολισμό της γλυκόζης, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Ένας τρίτος μηχανισμός που παρατηρήθηκε σε μελέτες απώλειας βάρους σχετίζεται με το γεγονός ότι η διαλείπουσα νηστεία μειώνει το επίπεδο των ορμονών που σχετίζονται με την παχυσαρκία και μειώνει την όρεξη, ενώ παράλληλα έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και μπορεί να είναι ευεργετική για όσους πάσχουν από αυτοάνοσες παθήσεις. Σε μελέτες σε ζώα, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Απώλεια βάρους 

Το μέγεθος της απώλειας βάρους σε διαλείπουσα νηστεία μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως ο συγκεκριμένος τύπος που χρησιμοποιείται, το αρχικό βάρος του ατόμου, η συνολική διατροφή και η πρόσληψη θερμίδων και οι συνήθειες άσκησης. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που ακολούθησαν μια τέτοια δίαιτα έχασαν κατά μέσο όρο 3 έως 8 τοις εκατό του σωματικού τους βάρους σε διάστημα 3 έως 24 εβδομάδων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απώλεια βάρους μπορεί να μην είναι ο πρωταρχικός στόχος για όλους όσους επιλέγουν να ασκούν διαλείπουσα νηστεία και τα οφέλη αυτού του διατροφικού προτύπου εκτείνονται πέρα ​​από αυτήν. Επιπλέον, η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται με διαλείπουσα νηστεία τείνει να είναι πιο σταδιακή από ότι με άλλες δίαιτες.

Ποια είναι η επίδραση της διαλείπουσας νηστείας στην καρδιά;

Στις περισσότερες μελέτες, η διαλείπουσα νηστεία έχει συσχετιστεί με μια μέτρια και ευεργετική μείωση των λιπιδίων και της αρτηριακής πίεσης και μια βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας, ένα μέτρο της υγείας των αιμοφόρων αγγείων. Το επίπεδο της LDL-χοληστερόλης έχει δείξει ανάμεικτα αποτελέσματα. Στις περισσότερες μελέτες η χοληστερίνη έχει μειωθεί, αλλά σε μερικές άλλες έχει προκαλέσει αύξηση της LDL και μείωση της HDL, ειδικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η σημασία αυτού του ευρήματος είναι ασαφής σε αυτό το σημείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μείωση των συνολικών θερμίδων μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους από τη διαλείπουσα νηστεία

Η χρονικά περιορισμένη διατροφή αλλάζει τα γονίδια σε όλο το σώμα

Τι είναι η δίαιτα μακροζωίας και πώς να την εφαρμόσετε;

Μπορεί η διαλείπουσα νηστεία να βοηθήσει τους ανθρώπους με διαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ισχυρές σχέσεις μεταξύ εφήβων και γονέων οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία των νεαρών ενηλίκων

"Το συνολικό μοτίβο αυτών των αποτελεσμάτων υποδηλώνει ότι οι ισχυρές σχέσεις μεταξύ των εφήβων και των μητέρων και των πατέρων τους οδηγούν σε καλύτερη υγεία και ευημερία στη νεαρή ενήλικη ζωή", δήλωσε ο Ford. "Οι προσπάθειες για την ενίσχυση των σχέσεων γονέων και εφήβων μπορεί να έχουν σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία".

Πεντάγωνο: Υψηλότερα ποσοστά καρκίνου για πιλότους & πληρώματα εδάφους

Πεντάγωνο: Οι στρατιωτικοί πιλότοι και τα πληρώματα εδάφους που τροφοδοτούν και συντηρούν τα αεροσκάφη τους έχουν υψηλότερα ποσοστά ορισμένων τύπων καρκίνου, δείχνει μια νέα μελέτη.

Μη ρεαλιστικές απόψεις για το άτμισμα: Σχεδόν το 50% των γονέων είναι σίγουρο ότι θα γνώριζε αν το παιδί του ατμίζει

Μη ρεαλιστικές απόψεις για το άτμισμα: Σχεδόν οι μισοί γονείς δηλώνουν ότι θα γνώριζαν σίγουρα αν το παιδί τους ατμίζει, παρά τα χαρακτηριστικά των συσκευών ατμίσματος που καθιστούν εύκολη την απόκρυψη ή τη συγκάλυψη της χρήσης τους, σύμφωνα με νέα εθνική δημοσκόπηση. Τέσσερις στους πέντε γονείς πιστεύουν επίσης ότι ο έφηβος ή η έφηβος τους […]

Νέο αυτοκόλλητο επίθεμα ικανό για τη θεραπεία του στοματικού λειχήνα και της υποτροπιάζουσας αφθώδους στοματίτιδας

Η μελέτη, με επικεφαλής τον David T. Wu της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, χαρακτήρισε ex vivo την προσκόλληση σε διάφορους στοματικούς ιστούς (γλώσσα, χείλη, ούλα, βλεννογόνος του βλεννογόνου) με μηχανικές δοκιμές

Η υπολειτουργία της ανοσολογικής απόκρισης μπορεί να εξηγήσει τη σχέση της παχυσαρκίας με τη σοβαρότητα της COVID-19

Όμως, τα παχύσαρκα άτομα έχουν ήδη χρόνια υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης και ο Clatworthy λέει ότι είναι πιθανό να μην παράγουν πλέον επαρκή πρόσθετη λεπτίνη ως απάντηση στη μόλυνση ή να μην είναι ευαίσθητα σε αυτήν, με αποτέλεσμα να μην διεγείρονται επαρκώς τα ανοσοποιητικά τους κύτταρα.

Ωνάσειο: Ελληνικά Προγράμματα Μεταμόσχευσης Συμπαγών Οργάνων

Ωνάσειο: Παρουσίαση των τριών Ελληνικών Προγραμμάτων Μεταμόσχευσης Συμπαγών Οργάνων, της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Γ.Ν.Θ. «Ιπποκρατείου», του Γ.Ν. «Λαϊκό» και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.