Ρεπορτάζ Υγείας

Διάδρομος περπάτημα: Τι είναι καλύτερο για την υγεία; Το περπάτημα ή ο διάδρομος γυμναστικής;

Διάδρομος περπάτημα: Τι είναι καλύτερο για την υγεία; Το περπάτημα ή ο διάδρομος γυμναστικής;

Διάδρομος περπάτημα: Μια τόσο απλή δραστηριότητα όπως το περπάτημα έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει την ευεξία σας και να πυροδοτήσει το ταξίδι της φυσικής σας κατάστασης. 

Μια τόσο απλή δραστηριότητα όπως το περπάτημα έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει την ευεξία σας και να πυροδοτήσει το ταξίδι της φυσικής σας κατάστασης. Αλλά που περπατάς; Σε εξωτερικούς χώρους, σε ένα πάρκο ή στο γυμναστήριό σας, σε διάδρομο; Ας βουτήξουμε στην ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στο περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους και σε έναν διάδρομο και ας μάθουμε για τα μοναδικά προνόμια που φέρνει κάθε επιλογή στο τραπέζι.

1. Καρδιαγγειακή υγεία και αντοχή

Τόσο το υπαίθριο περπάτημα όσο και το περπάτημα σε διάδρομο μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία και την αντοχή. Το τακτικό περπάτημα, ανεξάρτητα από το σκηνικό, βοηθά στην ενίσχυση της καρδιάς, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Διατηρώντας μια σταθερή ρουτίνα περπατήματος, είτε σε εξωτερικούς χώρους είτε σε διάδρομο, μπορείτε να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή σας φυσική κατάσταση και τη συνολική αντοχή σας.

2. Οφέλη για την υγεία των πνευμόνων και το αναπνευστικό

Το περπάτημα, ειδικά σε καθαρό εξωτερικό αέρα, βοηθά στη βελτίωση της ικανότητας και της λειτουργίας των πνευμόνων. Το περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους σας εκθέτει σε μια ποικιλία από ποιότητα αέρα και φυσικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να προάγουν βαθύτερη αναπνοή και ενισχυμένη πρόσληψη οξυγόνου. Ωστόσο, το περπάτημα σε διάδρομο μπορεί επίσης να προσφέρει αναπνευστικά οφέλη, καθώς τα εσωτερικά περιβάλλοντα συχνά αερίζονται καλά και είναι εξοπλισμένα με συστήματα κυκλοφορίας αέρα.

3. Ορμονική ισορροπία και γενική ευεξία

Το περπάτημα, ανεξάρτητα από το σκηνικό, βοηθά στη ρύθμιση της ορμονικής ισορροπίας στο σώμα. «Διεγείρει την απελευθέρωση ενδορφινών, γνωστών ως ορμόνες «καλής αίσθησης», οι οποίες μπορούν να ανεβάσουν τη διάθεσή σας, να μειώσουν το άγχος και να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης», λέει ο ειδικός στο fitness. Είτε επιλέξετε να περπατήσετε σε εξωτερικούς χώρους είτε σε διάδρομο, αυτή η σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει σε έναν πιο υγιεινό και πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Τι καίει περισσότερες θερμίδες – περπατώντας σε εξωτερικούς χώρους ή σε διάδρομο;

Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι οι εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την προπόνησή σας. Όταν περπατάτε έξω, μπορεί να συναντήσετε ανώμαλο έδαφος, αντίσταση στον αέρα και αλλαγές στο υψόμετρο, που μπορεί να αυξήσουν την ένταση της προπόνησής σας και ενδεχομένως να κάψετε περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με το περπάτημα σε επίπεδη επιφάνεια διαδρόμου. Από την άλλη πλευρά, σε έναν διάδρομο μπορείτε να ρυθμίσετε την ταχύτητα, την κλίση και να παρακολουθείτε τον καρδιακό σας ρυθμό, διευκολύνοντας τη διατήρηση ενός συγκεκριμένου επιπέδου έντασης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ορισμένοι διάδρομοι προσφέρουν επίσης προκαθορισμένα προγράμματα προπόνησης που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της καύσης θερμίδων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η απροσδόκητη δύναμη του περπατήματος προς τα πίσω

Ανακουφίστε τον πόνο της αρθρίτιδας χάνοντας κιλά

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε για να διαχειριστείτε τον πόνο;

Η αερόβια "cardio" άσκηση συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από γρίπη ή πνευμονία

Πώς συνδέεται η τακτική αερόβια άσκηση με την γρίπη και την πνευμονία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι χειρουργοί πρέπει να αντιμετωπίσουν τρεις παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της υγείας για να σώζουν ζωές, λένε οι ερευνητές

"Ωστόσο, η πραγματική βελτίωση των ζωών απαιτεί από τους ερευνητές της χειρουργικής να χρησιμοποιήσουν το επόμενο τέταρτο του αιώνα για να αντιμετωπίσουν τα πιο πιεστικά ερωτήματα σχετικά με την ισότητα και την πρόσβαση, τον ρόλο της χειρουργικής στη δημόσια υγεία και τη βιωσιμότητα".

Πρόγραμμα νοσοκομειακού περπατήματος υπό επίβλεψη μπορεί να μειώσει τις εισαγωγές ηλικιωμένων σε εξειδικευμένη νοσηλευτική μονάδα 

Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς λένε ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως τα συστήματα υγείας θα πρέπει να εξετάσουν τα προγράμματα νοσοκομειακού περιπάτου ως ένα λογικό μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης των ηλικιωμένων ενηλίκων. Απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη στρατηγικών για την υποστήριξη των νοσοκομείων στην εφαρμογή νέων κλινικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της επίδρασής τους.