Ρεπορτάζ Υγείας

Covid-19: Οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι άνδρες είδαν χειρότερα αποτελέσματα της νόσου, σύμφωνα με μελέτη

Covid-19: Οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι άνδρες είδαν χειρότερα αποτελέσματα της νόσου, σύμφωνα με μελέτη

"Εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσει συμπτώματα PASC", δήλωσε ο Watson. "Έτσι, αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ανισότητα σε όσους έλαβαν το εμβόλιο, θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρχει ανισότητα στο ποιος παρουσίασε πιο σοβαρά οξέα συμπτώματα ή συμπτώματα PASC".

Covid-19: Πάνω από δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, πολλαπλές αναλύσεις ομοσπονδιακών, πολιτειακών και τοπικών δεδομένων δείχνουν ότι οι έγχρωμοι άνθρωποι επηρεάστηκαν και συνεχίζουν να επηρεάζονται δυσανάλογα από την COVID-19. Νέα έρευνα από γιατρούς και ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου Mid-Atlantic Permanente και του Ιατρικού Ομίλου Mid-Atlantic Permanente δείχνει ότι αυτές οι ανισότητες υπήρχαν και κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας και ήταν πιο πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά τους μαύρους και τους ισπανόφωνους άνδρες. Η μελέτη με τίτλο “Διαφορές στις εξετάσεις COVID-19 και στις δυσμενείς εκβάσεις ανάλογα με τη φυλή, την εθνικότητα, το φύλο και το περιβάλλον του συστήματος υγείας σε μια μεγάλη ποικιλόμορφη κοόρτη των ΗΠΑ” δημοσιεύθηκε στο PLOS One.

“Η κατανόηση των ανισοτήτων διαφορετικών πληθυσμών μας βοηθά να προσδιορίσουμε πού υπάρχουν κενά στη φροντίδα”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του τμήματος Ανάλυσης Δεδομένων Έρευνας του Mid-Atlantic Permanente Ερευνητικού Ινστιτούτου Eric Watson. “Μελέτες, όπως η δική μας, μάς δείχνουν ότι σε εθνικό επίπεδο, τα ιατρικά συστήματα πρέπει να είναι πιο προληπτικά για να διασφαλίσουν ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε δίκαιη υγειονομική περίθαλψη, ιδίως κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας”. Οι ερευνητές ανέλυσαν τους ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους περισσότερων από πέντε εκατομμυρίων ενήλικων ασθενών σε διάφορα ιατρικά συστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2020.

Ποσοστά εξέτασης και θετικότητας της COVID-19

Οι αναλύσεις διαπίστωσαν ότι οι ισπανόφωνοι ασθενείς είχαν τα υψηλότερα ποσοστά δοκιμών και θετικότητας της PCR COVID-19. Τα ευρήματα αυτά συμφωνούσαν με άλλες εκθέσεις που έδειχναν ότι οι ισπανόφωνοι ασθενείς είχαν πάνω από δυόμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να εξεταστούν θετικά για COVID-19 από ό,τι οι λευκοί ασθενείς. “Ορισμένοι ασθενείς από αυτόν τον πληθυσμό δεν ήταν σε θέση να εργαστούν από το σπίτι ή από κοινωνική απόσταση κατά τη διάρκεια της κορύφωσης των αποκλεισμών”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης και ιατρός λοιμωξιολόγος Michael Horberg, MD. “Αυτό θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στην covid -19, επομένως σε μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών που βρέθηκαν θετικοί”. Οι Ασιάτες/Νησιώτες του Ειρηνικού είχαν χαμηλά ποσοστά δοκιμών PCR για την COVID-19 και χαμηλά ποσοστά θετικότητας. Οι λευκοί ασθενείς είχαν τα χαμηλότερα συνολικά ποσοστά θετικότητας COVID-19 παρά τα υψηλά ποσοστά δοκιμών. Σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι άνδρες οποιασδήποτε εθνικότητας είχαν λιγότερες πιθανότητες να εξεταστούν για COVID-19, αλλά είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι θετικοί για COVID-19 όταν εξεταζόντουσαν.

Νοσηλεία

Συνολικά 5.724 ασθενείς που μελετήθηκαν νοσηλεύτηκαν λόγω λοίμωξης από COVID-19. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι μαύροι ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν από COVID-19 σε σύγκριση με τους λευκούς ασθενείς. Ανεξάρτητα από την εθνικότητα, οι άνδρες νοσηλεύονταν για COVID-19 συχνότερα από τις γυναίκες. Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε σοβαρές εκβάσεις για τους μαύρους ασθενείς και τους άνδρες κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος. “Γνωρίζουμε ότι, σε γενικές γραμμές, οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν φροντίδα όταν είναι άρρωστοι”, εξήγησε ο Watson. “Η καθυστέρηση της περίθαλψης για την COVID-19 θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο σοβαρά αποτελέσματα”.

Θάνατος

Σχεδόν 1.400 ασθενείς που μελετήθηκαν πέθαναν μετά τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο με COVID-19. Οι μαύροι άνδρες παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου, ακολουθούμενοι στενά από τους ισπανόφωνους άνδρες.

 

Η σημασία της μεγαλύτερης πρόσβασης στη φροντίδα

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν περίθαλψη στο πλαίσιο ολοκληρωμένων συστημάτων υγείας όπως το Kaiser Permanente είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρές εκβάσεις από την COVID-19 σε σύγκριση με τα ακαδημαϊκά συστήματα υγείας. Το ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 και τα συνολικά ποσοστά θνησιμότητας από COVID-19 ήταν χαμηλότερα στα ολοκληρωμένα συστήματα υγείας, ανεξαρτήτως φυλής ή φύλου. “Το μοντέλο φροντίδας μας διευκολύνει τους ασθενείς να προλαμβάνουν και να θεραπεύουν τις ασθένειες” εξήγησε ο Watson. “Οι ασθενείς μας έχουν μια ομάδα γιατρών που τους καθοδηγεί καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της υγείας τους. Εάν είναι άρρωστοι, η ομάδα φροντίδας τους μπορεί γρήγορα και απρόσκοπτα να τους υποδείξει τη σωστή κατεύθυνση για να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα. Αυτό δεν μπορούν να το κάνουν όλα τα συστήματα υγείας”. Ο Dr. Horberg δήλωσε ότι, ενώ τα ολοκληρωμένα συστήματα υγείας έχουν βελτιώσει τα αποτελέσματα, εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες στην υγεία. Ελπίζει ότι η μελλοντική έρευνα μπορεί να προσδιορίσει πώς μπορούν να καλυφθούν καλύτερα τα κενά στη φροντίδα. “Ενώ η πρόσβαση στη φροντίδα είναι σημαντική, αποτελεί το τέλος της διαδρομής των ανισοτήτων, όχι την αρχή”, δήλωσε ο Δρ Horberg. “Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα πώς οι ατομικές, οικογενειακές και διαρθρωτικές διαφορές μεταξύ ορισμένων πληθυσμών μπορεί να αποτελούν κινητήριες δυνάμεις για τις ανισότητες στις εξετάσεις και τα αποτελέσματα που σχετίζονται με την COVID-19”.

Μελλοντική έρευνα

Οι γιατροί και οι ερευνητές επιστήμονες του Ερευνητικoύ Ινστιτούτου Mid-Atlantic Permanente συμμετέχουν επί του παρόντος σε διάφορες μελέτες σχετικά με τη μακρά COVID, επίσημα γνωστή ως μετα-οξύ επακόλουθο της λοίμωξης SARS CoV-2 (PASC). Η έρευνα αυτή θα αναλύσει επίσης τις ανισότητες στην υγεία που σχετίζονται με την κατάσταση εμβολιασμού. “Εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσει συμπτώματα PASC”, δήλωσε ο Watson. “Έτσι, αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ανισότητα σε όσους έλαβαν το εμβόλιο, θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρχει ανισότητα στο ποιος παρουσίασε πιο σοβαρά οξέα συμπτώματα ή συμπτώματα PASC”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αύξηση θνησιμότητας από έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ποιες υγιεινές συνήθειες πρέπει να αποκτήσουμε;

Ο Λευκός Οίκος προτρέπει τους πολίτες να κάνουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του covid-19

Περισσότεροι θάνατοι από COVID-19 παγκοσμίως σε περιοχές με υψηλή στέρηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κρυπτοσπορίδιο: Οι υγειονομικές Αρχές στη Νέα Ζηλανδία αναζητούν την πηγή μόλυνσης

Κρυπτοσπορίδιο: Οι πιθανές πηγές μόλυνσης περιλαμβάνουν από ανθρώπους που ταξίδεψαν πρόσφατα στο εξωτερικό, προϊόντα φαγητού ή ποτού, χώρους φιλοξενίας, νερό αναψυχής ή νερό που έχει μολυνθεί από παράσιτα ζώων.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα

Επιδείνωση καιρού: Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου

Υπουργείο Εσωτερικών: 52 σελίδες περιέχουν ουσιαστικές πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023. 

Προειδοποίηση του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για την τριπλή επίθεση γρίπης κορωνοϊού και RSV

Παράλληλα, ο Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την ανησυχία του πως «τον χειμώνα θα περάσουμε πολύ δύσκολα με τον συνδυασμό συγκυριακού ιού (RSV), γρίπης και κορωνοϊού». Όσον αφορά στα εμβόλια δήλωσε «βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από τον κορωνοϊό, παρότι αναμφισβήτητα προσφέρουν επιπλέον ανοσία» και κατέθεσε την πρότασή του «οι άνθρωποι πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο» παρότι όπως είπε «θα πρέπει να περιμένουμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές».

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: «Engaging Patients for Patient Safety»

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρόκειται να παραστεί τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στην εκδήλωση που συνδιοργανώνει το Υπουργείο με το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα.