Ρεπορτάζ Υγείας

Covid-19: Η υπολειτουργία της ανοσολογικής απόκρισης μπορεί να εξηγήσει τη σχέση της παχυσαρκίας με τη σοβαρότητα της νόσου

Covid-19: Η υπολειτουργία της ανοσολογικής απόκρισης μπορεί να εξηγήσει τη σχέση της παχυσαρκίας με τη σοβαρότητα της νόσου

Όμως, τα παχύσαρκα άτομα έχουν ήδη χρόνια υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης και ο Clatworthy λέει ότι είναι πιθανό να μην παράγουν πλέον επαρκή πρόσθετη λεπτίνη ως απάντηση στη μόλυνση ή να μην είναι ευαίσθητα σε αυτήν, με αποτέλεσμα να μην διεγείρονται επαρκώς τα ανοσοποιητικά τους κύτταρα.

Covid-19: Τα άτομα που είναι παχύσαρκα μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε σοβαρή COVID-19 λόγω φτωχότερης φλεγμονώδους ανοσολογικής απόκρισης, λένε οι επιστήμονες του Cambridge. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Θεραπευτικής Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του Κέιμπριτζ (CITIID) και του Ινστιτούτου Wellcome Sanger έδειξαν ότι μετά τη μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2, τα κύτταρα στο βλεννογόνο των πνευμόνων, τα ρινικά κύτταρα και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα παρουσιάζουν αμβλυμένη φλεγμονώδη απόκριση στους παχύσαρκους ασθενείς, παράγοντας υποδεέστερα επίπεδα μορίων που απαιτούνται για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Από την έναρξη της πανδημίας, έχουν καταγραφεί σχεδόν 760 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από SARS-CoV-2, με σχεδόν 6,9 εκατομμύρια θανάτους. Ενώ ορισμένοι άνθρωποι έχουν πολύ ήπια -ή και καθόλου- συμπτώματα, άλλοι έχουν πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας που απαιτεί υποστήριξη με αναπνευστήρα. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή COVID-19 είναι η παχυσαρκία, η οποία ορίζεται ως δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) άνω του 30. Περισσότερο από το 40% των ενηλίκων στις ΗΠΑ και το 28% των ενηλίκων στην Αγγλία χαρακτηρίζονται ως παχύσαρκοι.

Ενώ η σχέση αυτή έχει αποδειχθεί σε πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες, μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές γιατί η παχυσαρκία θα έπρεπε να αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για σοβαρή COVID-19. Μια πιθανή εξήγηση θεωρούνταν ότι η παχυσαρκία συνδέεται με τη φλεγμονή: μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που είναι παχύσαρκα έχουν ήδη υψηλότερα επίπεδα βασικών μορίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή στο αίμα τους. Θα μπορούσε μια υπερδραστήρια φλεγμονώδης αντίδραση να εξηγήσει τη σύνδεση; Η καθηγήτρια Menna Clatworthy είναι κλινικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και μελετά ιστικά ανοσοκύτταρα στο CITIID παράλληλα με τη φροντίδα ασθενών στο νοσοκομείο Addenbrooke’s Hospital, που ανήκει στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Cambridge NHS Foundation Trust. Η ίδια δήλωσε: “Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η πλειονότητα των νεότερων ασθενών που είδα στους θαλάμους της COVID ήταν παχύσαρκοι. Λαμβάνοντας υπόψη όσα γνωρίζουμε για την παχυσαρκία, αν με ρωτούσατε γιατί συνέβαινε αυτό, θα σας έλεγα ότι πιθανότατα οφειλόταν σε υπερβολική φλεγμονή. Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν το απολύτως αντίθετο”. Η Clatworthy και η ομάδα της ανέλυσαν δείγματα αίματος και πνευμόνων που ελήφθησαν από 13 παχύσαρκους ασθενείς με σοβαρή COVID-19 που απαιτούσαν μηχανικό αερισμό και εντατική θεραπεία, καθώς και 20 άτομα ελέγχου (μη παχύσαρκοι ασθενείς με COVID-19 και ασθενείς χωρίς COVID-19 που έκαναν αερισμό). Πρόκειται για ασθενείς που εισήχθησαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Addenbrooke’s. Η ομάδα της χρησιμοποίησε μια τεχνική γνωστή ως transcriptomics, η οποία εξετάζει τα μόρια RNA που παράγονται από το DNA μας, για να μελετήσει τη δραστηριότητα των κυττάρων σε αυτούς τους βασικούς ιστούς. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύονται στο Αμερικανικό Περιοδικό Αναπνευστικής και Εντατικής Ιατρικής (American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine). Αντίθετα με τις προσδοκίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς είχαν υπολειτουργικές ανοσολογικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις στους πνεύμονές τους. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τους μη παχύσαρκους ασθενείς, τα κύτταρα στην επένδυση των πνευμόνων τους και ορισμένα από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού τους συστήματος είχαν χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας μεταξύ των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή δύο μορίων γνωστών ως ιντερφερόνες (INF) – ιντερφερόνη-α και ιντερφερόνη-γάμμα- τα οποία βοηθούν στον έλεγχο της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος, και του παράγοντα νέκρωσης όγκων (TNF), ο οποίος προκαλεί φλεγμονή.

Όταν εξέτασαν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα 42 ενηλίκων από μια ανεξάρτητη ομάδα, διαπίστωσαν παρόμοια, αλλά λιγότερο έντονη, μείωση της δραστηριότητας των γονιδίων που παράγουν ιντερφερόνη, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα IFN-άλφα στο αίμα. Ο καθηγητής Clatworthy δήλωσε: “Αυτό ήταν πραγματικά εκπληκτικό και απροσδόκητο. Σε όλους τους τύπους κυττάρων που εξετάσαμε, διαπιστώσαμε ότι τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την κλασική αντιιική απόκριση ήταν λιγότερο ενεργά. Ήταν εντελώς σιωπηλά”. Η ομάδα μπόρεσε να αναπαράγει τα ευρήματά της σε ρινικά ανοσοποιητικά κύτταρα που ελήφθησαν από παχύσαρκα παιδιά με COVID-19, όπου και πάλι διαπίστωσε χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας μεταξύ των γονιδίων που παράγουν την IFN-α και την IFN-γάμμα. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η μύτη είναι ένα από τα σημεία εισόδου του ιού – μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση εκεί θα μπορούσε να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση της λοίμωξης στο σώμα, ενώ μια ασθενέστερη απόκριση θα ήταν λιγότερο αποτελεσματική. Μια πιθανή εξήγηση για το εύρημα αφορά τη λεπτίνη, μια ορμόνη που παράγεται στα λιποκύτταρα και ελέγχει την όρεξη. Η λεπτίνη παίζει επίσης ρόλο στην ανοσολογική απόκριση: σε άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος, τα επίπεδα της ορμόνης αυξάνονται ως απόκριση στη λοίμωξη και η ορμόνη διεγείρει άμεσα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Όμως, τα παχύσαρκα άτομα έχουν ήδη χρόνια υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης και ο Clatworthy λέει ότι είναι πιθανό να μην παράγουν πλέον επαρκή πρόσθετη λεπτίνη ως απάντηση στη μόλυνση ή να μην είναι ευαίσθητα σε αυτήν, με αποτέλεσμα να μην διεγείρονται επαρκώς τα ανοσοποιητικά τους κύτταρα. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές συνέπειες τόσο για τη θεραπεία της COVID-19 όσο και για το σχεδιασμό κλινικών δοκιμών για τη δοκιμή νέων θεραπειών.

Επειδή μια υπερδραστήρια ανοσολογική και φλεγμονώδης αντίδραση μπορεί να σχετίζεται με σοβαρή COVID-19 σε ορισμένους ασθενείς, οι γιατροί έχουν στραφεί σε αντιφλεγμονώδη φάρμακα για να αμβλύνουν αυτή την αντίδραση. Αλλά τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να μην είναι κατάλληλα για τους παχύσαρκους ασθενείς. Ο συν-συγγραφέας Dr. Andrew Conway Morris από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge και επίτιμος σύμβουλος στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Addenbrooke’s δήλωσε: “Αυτό που δείξαμε είναι ότι δεν είναι όλοι οι ασθενείς ίδιοι, οπότε ίσως χρειαστεί να προσαρμόσουμε τις θεραπείες. Τα παχύσαρκα άτομα μπορεί να χρειάζονται λιγότερες αντιφλεγμονώδεις θεραπείες και ενδεχομένως περισσότερη βοήθεια για το ανοσοποιητικό τους σύστημα”. Οι κλινικές δοκιμές για πιθανές νέες θεραπείες θα πρέπει να περιλαμβάνουν στρωματοποίηση των ασθενών και όχι να περιλαμβάνουν τόσο ασθενείς με σοβαρό όσο και με φυσιολογικό βάρος, των οποίων οι ανοσολογικές αντιδράσεις διαφέρουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

22' Καθημερινής Σωματικής Άσκησης μπορούν να Μειώσουν τον Κίνδυνο Οξείας Covid-19 Νόσου

Γενετικές αλληλουχίες στους ασθενείς από Covid -19 ανακάλυψαν οι επιστήμονες

O γνωστός ενδοκρινολόγος Δρ Ιωάννης Ηλίας μιλά για τη σχέση διαβήτη – covid-19

Το υπερβολικό βάρος, όχι το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 και μακράς διάρκειας COVID

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη βρίσκει σύνδεση με ακάθαρτα καύσιμα μαγειρέματος και αναπτυξιακές καθυστερήσεις στα παιδιά

Η έκθεση σε ακάθαρτο καύσιμο μαγειρέματος από την εγκυμοσύνη έως την ηλικία των 36 μηνών αύξησε τις πιθανότητες αποτυχίας σε οποιονδήποτε αναπτυξιακό τομέα κατά 28%, στον ακαθάριστο κινητικό τομέα κατά 52% και στον προσωπικό-κοινωνικό τομέα κατά 36%.

Μια βαθιά ματιά στην εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον

"Η μελέτη αυτή δείχνει τις δυνατότητες της τεχνολογίας NanoSIMS να αποκαλύψει μεταβολικές αλλαγές στον εγκέφαλο, με πρωτοφανή ανάλυση, σε υποκυτταρικό επίπεδο", λέει ο Bernard Schneider. "Μας δίνει ένα εργαλείο για να μελετήσουμε τις πρώιμες παθολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στους ευάλωτους νευρώνες ως συνέπεια της συσσώρευσης της α-συνουκλεΐνης, ενός μηχανισμού που συνδέεται άμεσα με τη νόσο του Πάρκινσον".

Λεπτοσπείρωση Θεσσαλία: 1 άνδρας έχασε τη ζωή του - 2 νοσηλεύονται

Λεπτοσπείρωση Θεσσαλία: Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον διοικητή της 5ης υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτη Σερέτη, κρούσμα έχει εντοπιστεί και στη Λαμία σε περιοχή που είχε πληγεί από πλημμύρες.

ΠΙΣ: Σε θετική κατεύθυνση η απόφαση του υπουργείου για τη συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων

ΠΙΣ: Το εμβόλιο της γρίπης αποτελεί φαρμακευτικό σκεύασμα και ως εκ τούτου, πριν τη χορήγησή του, πρέπει να προηγείται εξέταση από τον θεράποντα ιατρό

Ατμοσφαιρική Ρύπανση - Πρόκειται για παγκόσμια σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλοι κατανοούν πως η ατμοσφαιρική ρύπανση αντιπροσωπεύει πιθανώς μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζουμε σήμερα», τόνισε η Μαρία Νέιρα, διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ

Στις διαιρεμένες ΗΠΑ, οι γυναίκες διασχίζουν τη χώρα για φροντίδα αμβλώσεων

Ταυτόχρονα, ο ίδιος και άλλοι ειδικοί επιμένουν ότι η δυνατότητα λήψης επαγγελματικής φροντίδας για την άμβλωση εκτός πολιτείας εξακολουθεί να συνεπάγεται μια σειρά από πρόσθετα έξοδα για τις γυναίκες, όπως η λήψη άδειας από την εργασία, η οργάνωση της φροντίδας των παιδιών και η πληρωμή του ταξιδιού και της διαμονής. "Αντιπροσωπεύει αρκετά σημαντικές υλικοτεχνικές και οικονομικές επιβαρύνσεις γι' αυτές", δήλωσε ο Maddow-Zimet.