Ρεπορτάζ Υγείας

COVID-19: Είχε σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική υγεία των ιθαγενών της Χαβάης/των Νήσων του Ειρηνικού

COVID-19: Είχε σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική υγεία των ιθαγενών της Χαβάης/των Νήσων του Ειρηνικού

"Αυτό που η εργασία μας καθιστά σαφές είναι ότι χρειαζόμαστε στοχευμένη έρευνα και θεραπευτικές υπηρεσίες για να μετριάσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της COVID-19 στη συμπεριφορική υγεία στις κοινότητες ιθαγενών NH/PI", δήλωσε η Subica.

COVID-19: Οι ιθαγενείς Χαβάης/Νησιώτες του Ειρηνικού, ή NH/PI, που περιλαμβάνουν περισσότερες από 20 εθνοτικές ομάδες οι οποίες προέρχονται από την Πολυνησία, τη Μικρονησία και τη Μελανησία, δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, παρόλο που αποτελούν την τρίτη ταχύτερα αναπτυσσόμενη φυλετική ομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δύο μελέτες αναφέρουν τώρα ότι η πανδημία COVID-19 επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τους ιθαγενείς Χαβάης/Νησιώτες του Ειρηνικού NH/PIs. Ο Andrew Subica από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Riverside ηγήθηκε ερευνητικών ομάδων που εξέτασαν περισσότερους από 300 ιθαγενείς Χαβάης/Νησιώτες του Ειρηνικού NH/PI από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο του 2021 στην Ουάσινγκτον, τη Γιούτα, το Όρεγκον, την Καλιφόρνια και το Αρκάνσας – πολιτείες με μεγάλους πληθυσμούς ιθαγενών NH/PI.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται σε δύο περιοδικά.

Όπως περιγράφεται στην πρώτη εργασία, που δημοσιεύθηκε στο Public Health Reports, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 30% των συμμετεχόντων ιθαγενών NH/PI ανέφεραν ότι είχαν διαγνωστεί με COVID-19 και περίπου το 50% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι είχαν στενό μέλος της οικογένειάς τους με COVID-19.

Επιπλέον, σχεδόν 1 στους 5 ιθαγενής NH/PI ανέφερε τον θάνατο στενού μέλους της οικογένειας λόγω μόλυνσης από COVID-19.

Το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας από COVID-19 στις ΗΠΑ ήταν 1 θάνατος ανά 400 άτομα στο τέλος του 2021.

“Οι ιθαγενείς NH/PIs ενδέχεται να φέρουν τα υψηλότερα ποσοστά λοιμώξεων και θανάτων από COVID-19 από οποιαδήποτε άλλη φυλετική/εθνοτική μειονοτική ομάδα των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας”, δήλωσε η Subica, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής, Πληθυσμού και Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής.

“Για παράδειγμα, μια προηγούμενη έκθεση διαπίστωσε ότι οι ιθαγενείς NH/PI κατείχαν το υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό θανάτων στο 90% των πολιτειών που ανέφεραν θανάτους ιθαγενών NH/PI από COVID-19”.

Σύμφωνα με τη Subica, διάφοροι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο έκθεσης των ιθαγενών NH/PIs στον SARS-CoV-2, τον ιό που μεταδίδει την COVID-19.

Στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνονται η απασχόληση σε βασικές θέσεις πρώτης γραμμής, η κατοικία σε πυκνά νοικοκυριά και γειτονιές και οι παραδοσιακές κοινωνικοπολιτισμικές πρακτικές και υποχρεώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες προσωπικές ομαδικές επαφές.

“Τα ευρήματά μας απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή και χρηματοδότηση της έρευνας των των ιθαγενών NH/PI για την πρόληψη και τη μείωση των κραυγαλέων ανισοτήτων υγείας των ιθαγενών NH/PI που σχετίζονται με την COVID-19”, δήλωσε η Subica.

“Λόγω των υψηλών ποσοστών συννοσηρότητας, όπως η παχυσαρκία, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και το κάπνισμα, που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών αποτελεσμάτων της COVID-19, είναι ζωτικής σημασίας οι μελλοντικές μελέτες να παρακολουθούν και να αξιολογούν τα μακροπρόθεσμα ζητήματα υγείας που σχετίζονται με την COVID-19 και τα οποία αντιμετωπίζουν οι κοινότητες ιθαγενών  NH/PI”.

Η ερευνητική εργασία έχει τίτλο “Αξιολόγηση της υγείας και των επιπτώσεων της COVID-19 στους ιθαγενείς Χαβάης/Νησιώτες Ειρηνικού”.

Μοτίβα χρήσης ουσιών και θεραπευτικές ανάγκες

Στη δεύτερη εργασία, που δημοσιεύθηκε στο Drug and Alcohol Review, η Subica και η ομάδα της μοιράζονται τα ευρήματά τους μετά τη διεξαγωγή μιας μεγάλης κλίμακας έρευνας σχετικά με τη χρήση ουσιών, την ψυχική υγεία και τις ανάγκες θεραπείας των ιθαγενών NH/PI κατά τη διάρκεια της COVID-19.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι κοινότητες ιθαγενών NH/PI παρουσίασαν υψηλά επίπεδα χρήσης αλκοόλ, καπνού και άλλων ναρκωτικών, κατάθλιψης, άγχους και ανεκπλήρωτων αναγκών θεραπείας κατά τη διάρκεια της COVID-19.

Το 47% και το 22% των ενηλίκων ιθαγενών NH/PI ανέφεραν τρέχουσα χρήση αλκοόλ και τσιγάρων, αντίστοιχα, ενώ το 35% ανέφεραν χρήση παράνομων ουσιών κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Το εθνικό ποσοστό καπνίσματος κατά τη διάρκεια της COVID-19 είναι 13%.

Επιπλέον, περισσότεροι από 1 στους 4 ενήλικες ιθαγενείς NH/PI, ή το 27%, βρέθηκαν θετικοί για διαταραχή χρήσης αλκοόλ, ποσοστό που είναι πάνω από 2,6 φορές μεγαλύτερο από το εθνικό ποσοστό διαταραχής χρήσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης αυξημένη κατάθλιψη, άγχος και ψυχολογική δυσφορία κατά τη διάρκεια της COVID-19, με το 27% των ιθαγενών NH/PI να είναι θετικοί στην εξέταση για μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και το 20% για γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα ποσοστά του γενικού πληθυσμού για τις διαταραχές αυτές.

“Αυτό που η εργασία μας καθιστά σαφές είναι ότι χρειαζόμαστε στοχευμένη έρευνα και θεραπευτικές υπηρεσίες για να μετριάσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της COVID-19 στη συμπεριφορική υγεία στις κοινότητες ιθαγενών NH/PI”, δήλωσε η Subica.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι περίπου το 50% των μη δυαδικών ιθαγενών NH/PI του δείγματος ήταν θετικό για πιθανή διαταραχή χρήσης αλκοόλ και πάνω από το 50% ανέφερε ότι χρειάζονταν θεραπεία ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της COVID-19.

“Αυτό φωτίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα που διερευνά τις ανάγκες συμπεριφορικής υγείας αυτών των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο”, δήλωσε η Subica.

“Πρέπει να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε πολιτισμικά ανταποκρινόμενα προγράμματα πρόληψης, παρέμβασης και ανάκαμψης για τη μείωση των ανισοτήτων χρήσης ουσιών και ψυχικής υγείας των ιθαγενών NH/PI κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία COVID-19”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μειώνεται για 2η συνεχή χρονιά, λόγω της Covid

15 εκατομμύρια δολάρια από κονδύλια του Αμερικανικού Σχεδίου Διάσωσης Covid διατέθηκαν σε προγράμματα «αντιρατσισμού» και «κοινωνικού ακτιβισμού» για παιδιά

Ο Kυβερνήτης του Vermont εντάσσει τους Μαύρους, τους Ιθγενενείς και τους Έγχρωμους στο εμβολιαστικό πρόγραμμα covid -19

Ο εμπειρογνώμονας των μολυσματικών ασθενειών των ΗΠΑ An. Fauci μίλησε διαδικτυακά σε αποφοίτους του Πανεπιστημίου Emory για την πανδημία και τον ρατσισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κατανάλωση τροφής με συγκεκριμένη σειρά μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να ελέγξει τον διαβήτη

Διατροφολόγιο διαβήτης: Η ισορροπημένη διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική υγεία των ανθρώπων, οι διαβητικοί συχνά δυσκολεύονται να κάνουν τις σωστές διατροφικές επιλογές προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους

DNAmFitAge - Δείκτης βιολογικής ηλικίας που ενσωματώνει τη φυσική κατάσταση

"Οι πρόσφατα κατασκευασμένοι βιοδείκτες των δεδομένων μεθυλίωσης του DNA DNAm και του "βιολογικού δείκτη ηλικίας που ενσωματώνει τη φυσική κατάσταση"  DNAmFitAge παρέχουν στους ερευνητές και τους γιατρούς μια νέα μέθοδο για την ενσωμάτωση της φυσικής κατάστασης στα επιγενετικά ρολόγια και υπογραμμίζουν την επίδραση που έχει ο τρόπος ζωής στο μεθυλόμορφο γήρας".