Ρεπορτάζ Υγείας

CDC προειδοποίηση: Αυξάνονται Τα Κρούσματα Σπάνιων Μηνιγγιτιδοκοκκικών Λοιμώξεων Στις ΗΠΑ

CDC προειδοποίηση: Αυξάνονται Τα Κρούσματα Σπάνιων Μηνιγγιτιδοκοκκικών Λοιμώξεων Στις ΗΠΑ

CDC προειδοποίηση: Υπάρχει ένα νέο και σπάνιο είδος μόλυνσης που αυξάνεται σταθερά στις ΗΠΑ και ανησυχεί τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

Υπάρχει ένα νέο και σπάνιο είδος μόλυνσης που αυξάνεται σταθερά στις ΗΠΑ και ανησυχεί τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ο εθνικός οργανισμός δημόσιας υγείας της χώρας εξέδωσε προειδοποίηση για την υγεία και προέτρεψε τους γιατρούς να προσέχουν για τη σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη που συνοδεύεται από ασυνήθιστα συμπτώματα. Η μηνιγγιτιδοκοκκική λοίμωξη, σύμφωνα με το CDC, είναι μια επεμβατική νόσος. Στο Δίκτυο Ειδοποιήσεων Υγείας (HAN), το CDC σημείωσε ότι το 2023, 422 περιπτώσεις αναφέρθηκαν στις ΗΠΑ — ο υψηλότερος ετήσιος αριθμός περιπτώσεων που αναφέρθηκαν από το 2014. Στις 25 Μαρτίου 2024, 143 περιπτώσεις αναφέρθηκαν στο CDC για την τρέχουσα περίοδο ημερολογιακό έτος, που είναι μια αύξηση 62 περιπτώσεων έναντι των 81 που αναφέρθηκαν από αυτήν την ημερομηνία το 2023.

Γιατί Είναι Σοβαρό;

Σύμφωνα με αναφορές, αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται από ένα συγκεκριμένο στέλεχος βακτηρίων Neisseria meningitidis και μπορεί να εμφανιστούν με ασυνήθιστα συμπτώματα. Στις περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, περίπου 1 στους 6 ανθρώπους έχει πεθάνει. Είναι ανησυχητικό γιατί φαίνεται να έχει υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από αυτό που παρατηρείται συνήθως στις μηνιγγιτιδοκοκκικές λοιμώξεις. Το CDC δήλωσε ότι τα κρούσματα που προκαλούνται από αυτό το στέλεχος «συμβαίνουν δυσανάλογα» σε άτομα ηλικίας 30-60 ετών (65 τοις εκατό), μαύρους ή αφροαμερικανούς (63 τοις εκατό) και άτομα με HIV (15 τοις εκατό), που είναι ανοσοκατεσταλμένος. Κανονικά, οι λοιμώξεις από μηνιγγίτιδα εμφανίζονται σε μωρά ή εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο

Σύμφωνα με το CDC, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος αναφέρεται σε οποιαδήποτε ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Neisseria meningitidis. Αυτές οι ασθένειες είναι συχνά σοβαρές και μπορεί να είναι θανατηφόρες, και περιλαμβάνουν λοιμώξεις του βλεννογόνου του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού (μηνιγγίτιδα) και της κυκλοφορίας του αίματος. Οι γιατροί αποκαλούν αυτή τη μηνιγγίτιδα — που προκαλείται από το βακτήριο Neisseria meningitidis — μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα. Όταν κάποιος το έχει, εμφανίζονται τα ακόλουθα συμπτώματα: πυρετός, πονοκέφαλος, δυσκαμψία του αυχένα, ναυτία, έμετος, φωτοφοβία (τα μάτια είναι πιο ευαίσθητα στο φως), αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση. Τα συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης του αίματος μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό και ρίγη, κόπωση, έμετο, κρύα χέρια και πόδια, έντονους πόνους, γρήγορη αναπνοή, διάρροια ή, σε μεταγενέστερα στάδια, σκούρο μοβ εξάνθημα, προειδοποίησε το CDC.

Πώς εξαπλώνεται;

Το CDC εξήγησε ότι περίπου 1 στους 10 ανθρώπους έχουν αυτά τα βακτήρια στο πίσω μέρος της μύτης και του λαιμού τους χωρίς να είναι άρρωστοι. αυτό ονομάζεται «φορέας». Μερικές φορές, όταν τα βακτήρια εισβάλλουν στο σώμα και προκαλούν ορισμένες ασθένειες, είναι γνωστή ως μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος. Έξι «οροομάδες» (τύποι) Neisseria meningitidis (A, B, C, W, X, Y) προκαλούν τις περισσότερες ασθένειες παγκοσμίως και τρεις από αυτές (B, C και Y) προκαλούν το μεγαλύτερο μέρος της νόσου στις ΗΠΑ. Η εξάπλωση των βακτηρίων από άτομο σε άτομο περιλαμβάνει την ανταλλαγή εκκρίσεων του αναπνευστικού και του λαιμού μέσω του φιλιού, του βήχα, του φτερνίσματος ή της στενής επαφής με άτομα που έχουν μολυνθεί.

Θεραπεία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN , η άμεση θεραπεία με αντιβιοτικά είναι σημαντική, διαφορετικά, οι επιζώντες μπορεί να έχουν «μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όπως κώφωση ή ακρωτηριασμούς των χεριών και των ποδιών». Μάλιστα, υπάρχει ένα εμβόλιο που προστατεύει από τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα και συνιστάται για παιδιά ηλικίας 11 έως 12 ετών. Επειδή η προστασία μειώνεται, χορηγείται αναμνηστικό σε ηλικία 16 ετών. Το εμβόλιο συνιστάται επίσης για ορισμένες ιατρικές καταστάσεις όπως ο HIV. Το CDC συνιστά τα άτομα σε ευάλωτες ομάδες να λαμβάνουν αναμνηστικά κάθε 3 έως 5 χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 24 – 30 Απριλίου 2022

«Ας μειώσουμε το εμβολιαστικό κενό – εμβολιασμός για όλους»

HIV και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις σε ηλικιωμένους - μελέτη Lancet

Η λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει φρικτό θάνατο στους ασθενείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίπου 15 εκατομμύρια Σουδανοί χρειάζονται επείγουσα υγειονομική βοήθεια

Μέχρι στιγμής, στο Σουδάν έχουν καταγραφεί 14.790 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των εκτοπισθέντων έχει φτάσει τα 8,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών.

Το σωματικό λίπος συνδέεται με την επιβάρυνση της νόσου στην αξονική σπονδυλαρθρίτιδα

Αυτή η μελέτη δεν είχε ομάδα ελέγχου ασθενών με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα axSpA που δεν έλαβαν βιολογικά φάρμακα. Δεν περιλάμβανε επίσης διατροφικές συνήθειες και συννοσηρότητες όπως υπέρταση ή διαβήτη. Επιπλέον, η ανάλυση βιοεμπέδησης επιλέχθηκε ως η μέθοδος για την αξιολόγηση της σύστασης του σώματος αντί της απορρόφησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας.

Πώς λειτουργεί το κολλαγόνο στην ιατρική θεραπεία

Καθώς το κολλαγόνο βρίσκεται σε πολλά μέρη του σώματος, θα μπορούσε επίσης να υπάρχει δυνατότητα για τη θεραπεία άλλων ασθενειών. Αυτή η επισκευή ή η αναγέννηση του ιστού με βάση το κολλαγόνο φαίνεται να είναι κατανοητή στην επούλωση πληγών, την αντικατάσταση οστών, την οδοντιατρική και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, για παράδειγμα.