Σεξουαλική Υγεία

HIV και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις σε ηλικιωμένους – μελέτη Lancet

HIV και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις σε ηλικιωμένους – μελέτη Lancet

Η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης μη μεταδοτικών συννοσηροτήτων με τον ιό HIV αποτελεί σημαντική πρόκληση για τα συστήματα υγείας σε πολλές χώρες.

Οι σεξουαλικά ενεργοί ηλικιωμένοι είναι συχνά πιο ευαίσθητοι στον HIV και σε άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) λόγω διαφόρων παθήσεων υγείας (ιδιαίτερα ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος) και της χαμηλής χρήσης προφυλακτικών. Στόχος μας ήταν να αξιολογήσουμε τις παγκόσμιες, περιφερειακές και εθνικές επιβαρύνσεις και τάσεις του HIV και άλλων ΣΜΝ σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας από το 1990 έως το 2019.

HIV και ηλικιωμένοι

Ανακτήθηκαν δεδομένα από τη Μελέτη Παγκόσμιας Επιβάρυνσης Ασθενειών, Τραυματισμών και Παραγόντων Κινδύνου (GBD) 2019 σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης και τα έτη ζωής προσαρμοσμένα στην αναπηρία (DALYs) του HIV και άλλων ΣΜΝ, όπως:

  • σύφιλη,
  • χλαμύδια,
  • γονόρροια,
  • τριχομονάδες

 

για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας 60–89 ετών σε 204 χώρες και εδάφη από το 1990 έως το 2019. Εκτιμώμενες ετήσιες ποσοστιαίες αλλαγές στην τυποποιημένη για την ηλικία επίπτωση και τα ποσοστά DALY του HIV και άλλων ΣΜΝ, ανά ηλικία, φύλο και κοινωνικοδημογραφικό δείκτη (SDI ), υπολογίστηκαν για να ποσοτικοποιηθούν οι χρονικές τάσεις. Η ανάλυση συσχέτισης Spearman χρησιμοποιήθηκε για να εξεταστεί η σχέση μεταξύ των τυποποιημένων για την ηλικία ποσοστών και της SDI.

Ευρήματα

Στην Ανατολική Ευρώπη, η μόλυνση από τον ιό HIV αυξάνεται μεταξύ των ηλικιωμένων λόγω πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της χρήσης ενέσιμων ναρκωτικών και των σεξουαλικών πρακτικών χωρίς χρήση προφυλακτικού, καθώς και κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων όπως η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οδήγησε σε αύξηση της χρήσης ναρκωτικών και της σεξουαλικής εργασίας, γεγονός που συνέβαλε στην εξάπλωση του HIV στην περιοχή.

Οι περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής παραμένουν η περιοχή με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση του HIV όσον αφορά τη συχνότητα εμφάνισης και τα ποσοστά DALY μεταξύ των ηλικιωμένων. Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να αποδοθεί σε έναν συνδυασμό παραγόντων: υψηλός επιπολασμός του HIV, ανεπαρκής πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας του HIV και έλλειψη στοχευμένων μηνυμάτων πρόληψης του HIV για ηλικιωμένους. Ο Negin και οι συνεργάτες του ανέφεραν ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες στην Αφρική είχαν χαμηλά επίπεδα HIV -σχετική γνώση και ευαισθητοποίηση και ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν ελεγχθεί για HIV σε σύγκριση με νεαρούς ενήλικες. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι στην υποσαχάρια Αφρική αντιμετωπίζουν πολλαπλά εμπόδια στην πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας του HIV.

Η υψηλή επιβάρυνση των ΣΜΝ, συμπεριλαμβανομένου του HIV, στην υποσαχάρια Αφρική συχνά συνοδεύεται από υψηλό επιπολασμό άλλων συννοσηροτήτων, συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης, της ελονοσίας. , υποσιτισμός και μη μεταδοτικές ασθένειες (π.χ. καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτης). Η παρουσία αυτών των συννοσηροτήτων, σε συνδυασμό με περιορισμένες υποδομές και πόρους υγειονομικής περίθαλψης, θέτει σημαντικές προκλήσεις για την υγιή γήρανση και τη μακροζωία.

Οι παρεμβάσεις για τον HIV προσεγγίζουν όλο και περισσότερο τους ηλικιωμένους πληθυσμούς στην υποσαχάρια Αφρική μέσω ποικίλων προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, της βελτίωσης της πρόσβασης σε τεστ και θεραπείας για HIV, προώθηση στρατηγικών πρόληψης, αντιμετώπιση κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και προτεραιότητα στην ολοκληρωμένη φροντίδα για τους ηλικιωμένους που ζει με HIV.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα τυποποιημένα για την ηλικία ποσοστά DALYs λόγω HIV μεταξύ των ηλικιωμένων αυξήθηκαν σημαντικά σε όλες τις περιοχές της Ασίας και την Ωκεανία από το 1990 έως το 2019. Αν και τα άτομα με HIV ζουν περισσότερο ως αποτέλεσμα αποτελεσματικών αντιρετροϊκών φαρμάκων, τα άτομα με HIV γήρανση είναι πιο επιρρεπείς σε μη μεταδοτικές ασθένειες. Ο Yuan και οι συνεργάτες του ανέφεραν ότι τα άτομα με HIV είχαν αυξημένη επίπτωση και θνησιμότητα για ένα ευρύ φάσμα καρκίνων που δεν καθορίζουν το AIDS, συμπεριλαμβανομένου:

  • του καρκίνου του πρωκτού,
  • του λεμφώματος Hodgkin
  • και του καρκίνου του ήπατος σχετίζεται με επιταχυνόμενη γήρανση.

 

Αυτό το φαινόμενο πιστεύεται ότι οφείλεται εν μέρει στη χρόνια φλεγμονή και στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού που προκαλείται από τη μόλυνση από τον HIV. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν σε αυξημένα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, οστεοπόρωσης, νεφρικής νόσου, ηπατικής νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου σε άτομα με HIV. Ο HIV μπορεί επίσης να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της νευρογνωστικής εξασθένησης, της περιφερικής νευροπάθειας και της νόσου Alzheimer. Πιστεύεται ότι η χρόνια φλεγμονή και η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού που σχετίζονται με τον ιό HIV συμβάλλουν στην ανάπτυξη ή την εξέλιξη αυτών των καταστάσεων.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Dana - Ενδυναμώνοντας τα άτομα που εργάζονται στο σεξ

Εθνικό  Σχέδιo Δράσης για τον HIV: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

Αύξηση των ΣΜΝ σε όλη την Ευρώπη, ανάμεσά τους και στη χώρα μας

Γιατί τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα έχουν τόσο μεγάλη αύξηση τον τελευταίο καιρό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει το στήθος και πότε σταματά η ανάπτυξή του;

Στήθος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του μαστού είναι μια φυσική και δυναμική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και μερικές φορές μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει και πότε σταματά η ανάπτυξη του πέους;

Πέος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του πέους είναι μια φυσική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Είναι το σεξ τρόπος για να χωρίσετε κάποιον χωρίς να τον πληγώσετε ανεπανόρθωτα;

Χωρισμός πληγή: Η χρήση του σεξ ως μέσου για να χωρίσετε με κάποιον γενικά δεν συνιστάται και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική συναισθηματική βλάβη και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.

Οι αμβλώσεις τις πρώτες 12 εβδομάδες θα πρέπει να νομιμοποιηθούν πλήρως στη Γερμανία, λέει η Επιτροπή Friederike Heine

Τα δικαιώματα των αμβλώσεων έχουν γίνει ένα διχαστικό ζήτημα μεταξύ των ψηφοφόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι αναθεωρήσεις της Πολωνίας το 2021 στους νόμους περί αμβλώσεων έγιναν πρωτοσέλιδα καθώς οι συντηρητικές πολιτικές ρίζωσαν σε μία από τις πιο αφοσιωμένες καθολικές χώρες της Ευρώπης.

Κατεψυγμένα έμβρυα: Νόμιμα παιδιά; Το τέλος της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη δυναμική για την υποστήριξη της χρήσης της εξωσωματικής γονιμοποίησης για την προσπάθεια δημιουργίας ζωής, ώστε να καταστεί αυτή η κατάσταση πολιτικά βιώσιμη.

Το κρέας δεν είναι για τους άνδρες όταν πρόκειται για τη στυτική λειτουργία

Loeb: Σίγουρα δεν είναι πολύ αργά, ακόμη κι αν έχετε ήδη διαγνωστεί με αυτές τις παθήσεις. Στο δικό μου ιατρείο, έχω δει αλλαγές σε ασθενείς. Στην πραγματικότητα, ένα από τα σενάρια που υπέβαλα για τους πίνακες lifestyle ιατρικής ήταν ένας ασθενής που υιοθέτησε μια πλήρη διατροφή, φυτική διατροφή και δεν χρησιμοποιεί πλέον Viagra. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να γίνει με την εντατική τροποποίηση του τρόπου ζωής.