Ρεπορτάζ Υγείας

Αυστραλία: Απαγορεύει τα προϊόντα ατμού λόγω εθισμού των παιδιών

Αυστραλία: Απαγορεύει τα προϊόντα ατμού λόγω εθισμού των παιδιών

Αυστραλία: Η νομοθεσία θα εισαχθεί επίσης το 2024 για να απαγορεύσει την κατασκευή, τη διαφήμιση ή την προμήθεια προϊόντων ατμού μιας χρήσης στην χώρα.

Η Αυστραλία θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ατμών μιας χρήσης από την 1η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τρίτη, κατηγορώντας τις συσκευές ως προϊόντα ψυχαγωγίας που εθίζουν τα παιδιά. Το μπλοκ στους ατμούς μιας χρήσης στοχεύει στην αναστροφή μιας «ανησυχητικής» αύξησης του ατμού μεταξύ των νέων, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μαρκ Μπάτλερ. Η Αυστραλία αποκάλυψε για πρώτη φορά την απαγόρευση εισαγωγής τον Μάιο, αλλά δεν είχε δώσει ημερομηνία έναρξης μέχρι τώρα.

Το άτμισμα είχε πουληθεί στις κυβερνήσεις ως εργαλείο για να βοηθηθούν οι μακροχρόνιοι καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα, είπε ο Μπάτλερ. «Δεν πουλήθηκε ως προϊόν ψυχαγωγίας, ειδικά όχι για τα παιδιά μας, αλλά έτσι έχει γίνει», είπε ο υπουργός. «Η μεγάλη πλειονότητα των ατμών περιέχει νικοτίνη και τα παιδιά εθίζονται». Περίπου ένα στα επτά παιδιά ηλικίας 14-17 ετών χρησιμοποιεί ατμιστές, ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση. Ανέφερε «συνεπή στοιχεία» ότι οι νεαροί Αυστραλοί που ατμίζουν είναι περίπου τρεις φορές πιο πιθανό να αρχίσουν το κάπνισμα.

Η νομοθεσία θα εισαχθεί επίσης το 2024 για να απαγορεύσει την κατασκευή, τη διαφήμιση ή την προμήθεια προϊόντων ατμού μιας χρήσης στην Αυστραλία, δήλωσε η κυβέρνηση. Η απαγόρευση εισαγωγής χαιρετίστηκε από τον Αυστραλιανό Ιατρικό Σύλλογο. «Η Αυστραλία υπήρξε παγκόσμιος ηγέτης στη μείωση των ποσοστών καπνίσματος και των επακόλουθων βλαβών για την υγεία, επομένως η αποφασιστική δράση της κυβέρνησης να σταματήσει το άτμισμα και να αποτρέψει περαιτέρω βλάβη είναι πολύ ευπρόσδεκτη», δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης Steve Robson.

«Επικίνδυνη πύλη»

Η κυβέρνηση είπε ότι εισήγαγε επίσης ένα πρόγραμμα που θα επιτρέπει σε γιατρούς και νοσηλευτές να συνταγογραφούν προϊόντα vaping «όπου είναι κλινικά απαραίτητο» από την 1η Ιανουαρίου. Η Αυστραλία έχει μακρύ ρεκόρ καταπολέμησης του καπνίσματος. Το 2012, έγινε η πρώτη χώρα που εισήγαγε νόμους περί «απλής συσκευασίας» για τα τσιγάρα — μια πολιτική που έκτοτε αντιγράφηκε από τη Γαλλία, τη Βρετανία και άλλους. Οι υψηλοί φόροι έχουν ωθήσει την τιμή ενός πακέτου σε περίπου 50$ (33$).

Για μερικούς ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα είχαν καπνίσει ποτέ, το άτμισμα είναι μια «επικίνδυνη πύλη» προς τον καπνό, είπε ο Kim Caudwell, ανώτερος λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Charles Darwin της Αυστραλίας. «Έτσι μπορείτε να καταλάβετε πώς σε επίπεδο πληθυσμού, η αυξημένη κατανάλωση καπνού και η αναζωπύρωση της χρήσης καπνού θα επηρεάσουν την υγεία του πληθυσμού στο μέλλον». Η γειτονική Νέα Ζηλανδία μέχρι πρόσφατα βρισκόταν δίπλα στην Αυστραλία στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του καπνίσματος.

Αλλά η νέα συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού της, η οποία ανέλαβε την εξουσία αυτή την εβδομάδα, έχει τώρα υποσχεθεί να καταργήσει τη λεγόμενη «απαγόρευση του καπνίσματος από γενιά» που θα σταματούσε τις πωλήσεις καπνού σε οποιονδήποτε γεννήθηκε μετά το 2008. “Ήμουν απολύτως σοκαρισμένος και τρομοκρατημένος. Είναι μια από τις χειρότερες μέρες που μπορώ να θυμηθώ για τη δημόσια υγεία”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ειδικός στον έλεγχο του καπνού από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο, Ρίτσαρντ Έντουαρντς. «Είναι βανδαλισμός δημόσιας υγείας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το άτμισμα μπορεί να βλάψει τα δόντια σας

Μπορεί η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων ή ατμίσματος να οδηγήσει σε ηπατική νόσο;

Vaping: Νέα μέτρα για την πάταξη της παράνομης πώλησης σε εφήβους

Όλο και περισσότερα παιδιά καπνίζουν τα τελευταία χρόνια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεγάλη συμμετοχή αναμένεται στην Πανυγειονομική κινητοποίηση 22 Φεβρουαρίου

Μεγαλειώδεις αναμένονται να είναι οι αυριανές κινητοποιήσεις των υγειονομικών σε ολόκληρη τη χώρα, μέσα από διαμαρτυρίες για την υποστελέχωση, τις πενιχρές απολαβές και την γενικότερη υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας.

Είτε ασκείστε τακτικά είτε μία με δύο ημέρες την εβδομάδα, η απώλεια βάρους είναι δυνατή

"Σε υψηλό επίπεδο, αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει το παλιό ρητό για τη σωματική δραστηριότητα και την υγεία: οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία δραστηριότητα.

Λίστα αναμονής στα χειρουργεία: Οι περιοχές που "χτυπάνε" κόκκινο

Λίστα αναμονής στα χειρουργεία: Στην κορυφή της αναμονής βρίσκεται η Μακεδονία, όπου ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών  ξεπερνά τους 15.000 και αναγκάζεται να περιμένει ακόμη και περισσότερο από 12 μήνες για μια χειρουργική επέμβαση σε δημόσια νοσοκομεία.

Αγρότες: Σε ασφυκτικό κλοιό το κέντρο της Αθήνας - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις [vid]

Αγρότες: Έχουν τεθεί σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου.

Ερευνητές συνδυάζουν σύγχρονο εξοπλισμό για αυξημένη ακρίβεια στην ανάλυση της σύστασης σώματος

Τελικά, ο συνδυασμός αυτών των δύο τμημάτων εξοπλισμού βοήθησε να επιβεβαιωθεί η ισχυρή σχέση μεταξύ του εξωτερικού σχήματος του σώματος και της εσωτερικής σύνθεσης. «Με τον στόχο μας να συνεισφέρουμε στη βάση γνώσεων, ακόμη και η σύζευξη δύο εκτενώς δοκιμασμένων τμημάτων εξοπλισμού ανοίγει πόρτες σε βαθιές δυνατότητες μέτρησης σώματος που είναι τόσο ακριβείς όσο και μη επεμβατικές», δήλωσε ο Δρ. John Kirwan,