Αποκλειστικά

Αποκλειστικό: Τζουζέπε Καρόνε: Βιώσιμο το clawback & το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα

Αποκλειστικό: Τζουζέπε Καρόνε: Βιώσιμο το clawback & το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Το σύστημα Υγείας σήμερα στην Ελλάδα είναι βιώσιμο καθώς και το clawback, υποστήριξε ο Τζουζέπε Καρόνε στο συνέδριο του Economist , αλλά για να συνεχίσει να είναι θα πρέπει να ελεγχθεί η συνταγογράφηση των γιατρών .Δεν μας είπε τι εννοεί να ελεγχθεί η συνταγογράφηση των ιατρών ,έχει στοιχεία που είναι το πρόβλημα;

Χωρίς να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις και κάπως αλαζονικός εμφανίστηκε ο Τζουζέπε Καρόνεεπικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου των θεσμών για την υγεία στο συνέδριο του Economist 2018,  ο οποίος υποστήριξε ότι σήμερα είναι καλύτερη η κατάσταση του συστήματος της Υγείας στην Ελλάδα αφού το 2010 υπήρχαν πολλά ασφαλιστικά ταμεία και τρία υπουργεία το Υπουργείο Υγείας , Ανάπτυξης και Εργασίας τα οποία δημιουργούσαν πολυπλοκότητα και ελλείμματα . Τώρα έχουμε έναν ΕΟΠΥΥ και έναν υπουργό και έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες  .Να σχολιπάσω εδώ ότι :Το ξέρουμε όλοι ότι είναι καλύτερα να υπάρχει πλέον ένας φορέας περίθαλψης ο ΕΟΠΥΥ  ,δεν είναι επίκαιρη διαπίστωση αυτή…

    • Οι οικονομικά αδύνατοι πάντα είχαν πρόσβαση μέσω των κρατικών δομών, Νοσοκομείων ,σε γιατρούς νοσηλεία και φάρμακα ,με το βιβλιάριο οικονομικής αδυναμίας ,δεν τους δόθηκε τώρα για πρώτη φορά περίθαλψη ,αλλά την είχαν από καταβολής σχεδόν του Ελληνικού κράτους .

 

    • Και δεν ανέφερε ο κ. Καρόνε βέβαια ότι όσοι οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία ,λόγω οικονομικής αδυναμίας να ανταποκριθούν ακόμη και σε ρύθμιση των οφειλών τους ,κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες ,δεν έχουν περίθαλψη .

Όσον αφορά στα νοσοκομεία είπε ο επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου των θεσμών ότι το 2010 δεν υπήρχε διαχειριστικό – ΙΤ ενώ σήμερα μέσω του ΕΚΑΠΥ γίνεται κεντρικά η διαδικασία των προμηθειών . Ένα ακόμα σημαντικό επίτευγμά μας , είπε ο Καρόνε,  είναι ότι εξασφαλίσαμε την πρόσβαση των ανασφάλιστων παρέχοντας τους δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίληψη από το 2014 όπου το βάλουμε στο πρόγραμμα προσαρμογής με το βάουτσερ και έτσι ελληνική οικογένεια είναι εξασφαλισμένη .Βέβαια δεν μας είπε εάν εχει στοιχεία τι αποτελέσματα είχαν οι   κεντρικές προμήθειες ,σε τι αφορούν ,τι εξοικονόμηση έγινε; 

    • Η δαπάνη για τους ανασφάλιστους σε φάρμακα είναι 200.000.000 ευρώ το χρόνο στον ΕΟΠΥΥ ,ποσό που πληρώνει η φαρμακοβιομηχανία με το clawback ,αφού ο προϋπολογισμός στα φάρμακα δεν αυξήθηκε .

 

    • Ο επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου των θεσμών για την υγεία υποστήριξε  επίσης , ότι ” πολλές πρωτοβουλίες έχουμε λάβει και πραγματοποιήσει αλλά είμαστε στη μέση του δρόμου στην υγεία. Εξήγησε,  ότι για να εφαρμοστεί ένας νόμος χρειάζεται κάποια χρόνια, διότι πέρα από το σύστημα υγείας σημαντικό ρόλο παίζει και η διοίκηση” Ας ξεκαθαρίσει τι εννοεί ως πρόβλημα ΔΙΟΙΗΚΗΣΗΣ ,σε τι ακριβώς αναφέρεται!

Σε μία εβδομάδα είπε ο κ. Καρόνε κάθε Έλληνας  θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον οικογενειακό γιατρό του δηλαδή τον γιατρό αναφοράς ο οποίος θα παραπέμπει τον ασθενή όταν το χρειάζεται σε κάποιο ειδικό γιατρό . Μετά το τέλος του προγράμματος το τροχαδάκι θα συνεχιστεί είπε χαρακτηριστικά ο Τζουζέπε Καρόνε .

    • Ποιος του είπε ότι το μέτρο των παραπομπών μέσω των οικογενειακών γιατρών είναι ασφαλές για το σύστημα και τον πολίτη (όταν τους βρούν και τους αναγκαίους γιατρούς βέβαια)και δεν θα πεθάνει κόσμος από τυχόν καθυστερήσεις.

Σε ερώτηση του Healthweb.gr προς τον κύριο Καρόνε που αφορά στην δήλωση του ότι ” είναι πολύ περήφανος για το universal access που πέτυχαν, τον ρωτήσαμε αν πιστεύει ότι έχουν κάνει κάποιο λάθος και μας απάντησε ότι το λάθος μας είναι ότι όλα αυτά θα έπρεπε να τα είχαμε υλοποιήσει από το 2012 και όχι το 2014.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το www.healthweb.gr ρώτησε , επίσης, τον κύριο Καρόνε για την διαδικασία μέσα από την οποία ψηφίστηκε ο νέος κανονισμός παροχών υγείας στον ΕΟΠΥΥ χθες εσπευσμένα και κρυφά όπως σας αποκαλύψαμε διαβάστε εδώ:
Πλήρης δικαίωση του healthweb.gr για την κρυφή ψήφιση του ΕΚΠΥ. Η απάντηση του Γεωργακόπουλου στην αποκάλυψη μας!  , χωρίς να βγεί σε διαβούλευση .  Για να ΜΗΝ πάρουμε καμία απάντηση . Αδυναμία να απαντήσει στην ερώτηση μας παρουσίασε ο επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου των θεσμών για την υγεία, Τζουζέπε Καρόνε.

Αναρωτιόμαστε τι σηματοδοτεί η σιωπή του ; Μήπως δείχνει ότι έγινε εις γνώση του και δεν θέλει να το σχολιάσει ; Ακολούθησαν δηλαδή την λογική ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επιβεβαίωση του ΗealthWeb: Τελικά διαλύθηκε η ΥΠΕΔΥΦΚΑ και στην πράξη

Αποκλειστικό : Στρεβλώσεις στις διαδικασίες αποζημίωσης Υγειονομικού  Υλικού  στον ΕΟΠΥΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σκάνδαλο με τις υποψηφιότητες στις αρχαιρεσίες της ΠΕΦΝΙ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του healthweb.gr φαίνεται να υπάρχει σοβαρό θέμα με ορισμένες υποψηφιότητες ενόψει των αρχαιρεσιών της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) που αναμένεται να διεξαχθούν την Κυριακή 29/5/ 2022.

Αποκάλυψη: Παρατύπως είναι διοικήτρια η Καρποδίνη στον ΕΟΠΠΥ

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν έχει εκδοθεί το ΦΕΚ του διορισμού της διοικήτριας και της μη εκτελεστικής προέδρου στον ΕΟΠΠΥ.Ακούγονται πολλά σενάρια αλλά κανένα δεν μπορεί να φανεί λογικό.

Επιβεβαίωση του ΗealthWeb: Καταργείται η ΥΠΕΔΥΦΚΑ

Καταργείται ο ιστορικός μοναδικός ελεγκτικός μηχανισμός Υγείας , της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας . Πλήρης επιβεβαίωση του Healthweb.gr!

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Δικαίωμα στην ελπίδα με έγκαιρη διάγνωση

Συνέντευξη στο healthweb.gr με τον κ. Χρήστο Δάκα. Για τις σπάνιες ασθένειες που απειλούν την ζωή των ασθενών και σε κάποιες περιπτώσεις  επιφέρουν χρόνια αναπηρία αλλά  κυρίως για την νωτιαία μυϊκή ατροφία , μίλησε στο healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.