Της Νικολέτας Ντάμπου 

Πράγματι πέρασε στα κρυφά και άρον άρον ο νέος ΕΚΠΥ, δικαιώνοντας την αποκάλυψη του healthweb.gr ,αφού το κείμενο των αναθεωρημένων διατάξεων είχε δοθεί για διαβούλευση στα τέλη του 2015 και αρχές του 2016 και δύο χρόνια μετά μαγειρευόταν ακόμη ,ή και κανείς δεν ασχολείτο σοβαρά. Τώρα όμως λόγω της πίεσης των θεσμών, (η υποχρέωση έκδοσης του ΕΚΠΥ ήταν στα τελευταία προαπαιτούμενα που ζήτησαν οι θεσμοί ,μάλλον απογοητευμένοι από την κωλυσιεργία δύο χρόνων) , μπήκε εκτάκτως στο Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ ,απουσία του Προέδρου , όπως αποκάλυψε το healthweb.gr διαβάστε εδώ : Αποκάλυψη : Περνάει κρυφά αύριο ο νέος ΕΚΠΥ από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ  (μήπως ο κ. Μπερσίμης δεν θέλει να τον ψηφίσει για να μην έχει την ευθύνη για τις αλλαγές 😉.

Είναι δυνατόν τέτοιο σοβαρό τελικό κείμενο να μην είναι σε γνώση των αρμόδιων Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ με τις τελικές αλλαγές του ,που δεν γνωρίζει κανείς τίνος πρόταση είναι και ναμπορέσουν να ελεγχθούν από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες τυχόν λάθη ή παραλείψεις;

Και τι σημαίνει η παρουσία του κ.Πολάκη στο Δ.Σ χθες, για να πιέσει μήπως για την άμεση ψήφισή του και να καμφθούν ενδεχομένως οι όποιες αντιστάσεις και αντιρρήσεις;

Ναι , αυτό έδειξε το αποτέλεσμα αφού πήγε στο ΔΣ και είπε ο κύριος Πολάκης ,με την γνωστή επιχειρηματολογία του να μην μπαίνει ποτέ στην ουσία, απλά λέγοντας ότι είναι πάρα πολύ ωραίος ο νέος κανονισμός , τον έχουμε γράψει πολύ σωστά και δεν θίγει κανέναν…, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του www.healthweb.gr .

Με αποτέλεσμα τελικά ο νέος κανονισμός του ΕΟΠΥΥ να ψηφιστεί χθες από το Δ.Σ., με μόλις πέντε (6) ψήφους ( των φίλα προσκείμενων στην Κυβέρνηση) ενώ υπήρχαν τρεις (3)αρνητικοί ψήφοι και δύο απουσίες μελών . Να σημειώσουμε ότι εκτός από τον πρόεδρο του ΕΟΠΠΥ κύριο Μπερσίμη, ο όποιος απουσιάζει διότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες, έλειπε και το μέλους του Δ.Σ. κ. Βλασταράκος.

Από την συνεδρίαση αποχώρησε ο κύριος Λεοντόπουλος Γρηγόρης, μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και πρόεδρος του συλλόγου Νεφροπαθών, αφού διαφωνεί κάθετα για όλα όσα του ζητούσαν να ψηφίσει. Μιλώντας στο healthweb.gr ο κύριος Λεοντόπουλος είπε, ότι μας αιφνιδίασε ο υπουργός υγείας στέλνοντας τον κανονισμό στον ΕΟΠΥΥ πέντε (17:00) η ώρα το απόγευμα της Τρίτης 12 Ιουνίου , για να συζητηθεί την επόμενη ημέρα Τετάρτη 13 Ιουνίου στις τρεις (15:00) το μεσημέρι, διότι αφενός δεν γνώριζε κάνεις από το ΔΣ το περιεχόμενο του ,αφετέρου θα έπρεπε προηγουμένως, όπως ορίζεται από τον νόμο, να το εξετάσουν και να έχουν χρόνο να το μελετήσουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, ώστε να στείλουν τις απόψεις τους στο υπουργείο Υγείας και να πραγματοποιηθεί συζήτηση επί των άρθρων για να μπορέσουν να γίνουν οι βελτιώσεις και ακολούθως να ψηφιστεί. Βέβαια αυτό δεν ήταν δυνατόν να γίνει, καθώς το έστειλαν τελευταία στιγμή και σε 3 ώρες που θα διαρκούσε η συνεδρίαση δεν θα μπορούσαν να εξεταστούν τα 50 άρθρα που υπάρχουν στον ΕΚΠΥ .

Ο νέος κανονισμός , τονίζει στο healthweb.gr ο κύριος Λεοντόπουλος είναι το σοβαρότερο όργανο του ΕΟΠΠΥ και επιβάλλεται να τύχει της δέουσας σοβαρής αντιμετώπισης. Ελπίζουμε, λέει ο κύριος Λεοντόπουλος, να γίνουν οι κατάλληλες βελτιώσεις ( Σημ συντάκτη: πότε μετά την ήδη ψήφισή του ,σε άλλο Δ.Σκαι πλαγίως) για να για να μην προκύψουν τραγικά προβλήματα και καταστάσεις .

Η αντίδραση του Αντιπρόεδρου του ΕΟΠΥΥ στο δημοσίευμα – Αποκάλυψη του healthweb.gr με τίτλο Αποκάλυψη : Περνάει κρυφά αύριο ο νέος ΕΚΠΥ από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ .

Ο κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ μας έστειλε την εξής απάντηση στο δημοσίευμα του healthweb.gr Αποκάλυψη : Περνάει κρυφά αύριο ο νέος ΕΚΠΥ από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ:

Αγαπητή κ. Ντάμπου,
διαπιστώνω πως έχετε πέσει θύμα παραπληροφόρησης σε σχέση με ζητήματα ΕΟΠΥΥ.
Αναφέρετε σε σημερινό δημοσίευμά σας ότι »περνάει στα κρυφά αύριο ο νέος ΕΚΠΥ από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ». Ο τίτλος του δημοσιεύματός σας ωστόσο σας διαψεύδει αφού ο νέος ΕΚΠΥ, περνάει από το Δ.Σ. δηλαδή με πλήρη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ!
Το ότι ο κ. Πρόεδρος βρίσκεται στις Βρυξέλλες αποτελεί συγκυριακό γεγονός, υπηρεσιακών υποχρεώσεών του, γι αυτό και στο ΔΣ θα προεδρεύσει ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία. Συνεπώς, που είναι το…»κρυφό»;
Η δημόσια διαβούλευση έχει προηγηθεί εδώ και καιρό, το σχέδιο ΕΚΠΥ που έρχεται αύριο στο Δ.Σ. το έχουν επεξεργαστεί και οι Υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και μάλιστα για πρώτη φορά ζητήθηκε η άποψη ΚΑΙ των Περιφερειακών Διευθύνσεων (ΠΕΔΙ ΕΟΠΥΥ), κάτι που δεν είχε γίνει στο παρελθόν! Φυσικά και είναι σε γνώση όλων των μελών του Δ.Σ., όπως συνηθίζεται πριν από κάθε Δ.Σ. και προβλέπει ο νόμος και η διοικητική τάξη.
Ο νέος ΕΚΠΥ είναι »ξεκάθαρος και διαφανής» όπως σημειώνετε και επομένως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο υπαινιγμός σας ότι, ο ΕΚΠΥ »περνάει στα κρυφά».
Για την ιστορία, σας συνιστώ, να ερωτήσετε τους πληροφοριοδότες σας, αν ο ΕΚΠΥ του 2012, έτυχε τόσο εξονυχιστικού ελέγχου, λεπτομερούς μελέτης και εξαντλητικής διαβούλευσης, όπως έγινε από την δική μας Διοίκηση, για τον νέο ΕΚΠΥ.
Τα δεδομένα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ από το 2016 έχουν αλλάξει και συνεπώς, ο ΕΚΠΥ δεν μπορούσε να ισχύει με τις διατάξεις και προβλέψεις του 2012.
Το 2015 έγινε απόπειρα αλλαγής του ΕΚΠΥ αλλά τότε λόγω των εκλογών και αλλαγής πολιτικής ηγεσίας στο Υπ. Υγείας, δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί. Σήμερα που η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ άλλαξε σημαντικά και νέες μέθοδοι ελέγχου έχουν καθιερωθεί, θεωρούμε πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την αναμόρφωση του περιεχομένου του ΕΚΠΥ.
Καλό θα είναι να μην κυνηγάτε…φαντάσματα.
Στον ΕΟΠΥΥ ΟΛΑ γίνονται με διαφάνεια και συναίνεση, μέσα από συνθετικές διαδικασίες στις οποίες μετέχουν ΚΑΙ οι εργαζόμενοι ΚΑΙ οι Πάροχοι.
Για λόγους αντικειμενικής πληροφόρησης, παρακαλώ όπως η απάντησή μου δημοσιευτεί στον ίδιο χώρο, στον ιστότοπό σας.
Με εκτίμηση
Παναγιώτης Γεωργακόπουλος
Ιατρός, Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ

Η απάντηση του healthweb.gr στον κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλο- Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ :

Κύριε Γεωργακόπουλε λάβετε υπόψιν σας όλα όσα γράφω πιο πάνω και να σας πω επίσης ότι, Ναι, τα δεδομένα του ΕΟΠΥΥ έχουν αλλάξει γι’ αυτό σε δημοσίευμα μου Διαβάστε εδώ : Απάντηση του αντιπρόεδρου του ΕΟΠΥΥ σε δημοσίευμα του healthweb,  σας είχα ρωτήσει γιατί δεν προχωρούσε ο ΕΚΠΥ που είχε βγει σε διαβούλευση από το τέλος του 2015.Οσον αφορά στον ΕΚΠΥ του 2012 τον οποίο επεξεργάστηκε τότε το ΣΥΣΠΥ στο ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ήταν πράγματι ένα μεγάλο πόνημα για τον νεοσύστατο ΕΟΠΥΥ, με όλες τις αδυναμίες που μπορεί να είχε και χρειάστηκαν δυόμιση χρόνια για να αποφασίσετε την αλλαγή του με διαδικασίες << αυτόφωρου>>

Επίσης κύριε Αντιπρόεδρε αφού όλα έγιναν σωστά και με διαφάνεια όπως λέτε γιατί έχουν ξεσηκωθεί όλοι οι ασθενείς ; Διαβάστε εδώ την θύελλα αντιδράσεων: Ξεσηκωθήκαν όλοι οι ασθενείς για την αιφνιδιαστική ψήφιση του ΕΚΠΥ . Και γιατί έγινε σκοτωμός κατά την συνεδρίαση του ΔΣ για την ψήφιση του νέου κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ και αναγκάστηκε να έρθει ο κ. Πολάκης,μήπως για να τους πείσει ;

Αλήθεια , εντύπωση μου προκαλεί γιατί στο νέο ΕΚΠΥ δεν υπάρχει η αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ να ιδρύει φαρμακεία ; Τι συμφέροντα εξυπηρετούνται με την παράλειψή της και τίνος πρόταση είναι ;

Και επειδή μετέχουν στις διαδικασίες και οι εργαζόμενοι και οι πάροχοι ,όπως ισχυρίζεστε, απαντήστε πότε είδαν το τελικό σας σχέδιο ; ΠΡΟΠΕΡΣΙ;

Σεβαστές οι απαντήσεις σας ,αλλά δεν απαντάτε για την ταμπακέρα επί της ουσίας….

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here