Ρεπορτάζ Υγείας

Αντιμυκητιασικά: Η υπερβολική χρήση τους θα μπορούσε να προκαλέσει ανθεκτική δερματική νόσο

Αντιμυκητιασικά: Η υπερβολική χρήση τους θα μπορούσε να προκαλέσει ανθεκτική δερματική νόσο

Το συμπέρασμα, σύμφωνα με την ομάδα του CDC: «οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να είναι συνετοί στη συνταγογράφηση τοπικών αντιμυκητιασικών» για ύποπτες μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις και να υπερβαίνουν την οπτική διάγνωση όταν είναι δυνατόν.

Αντιμυκητιασικά: Οι γιατροί των ΗΠΑ συνταγογραφούν αντιμυκητιασικές κρέμες σε ασθενείς με δερματικά προβλήματα σε τόσο υψηλά ποσοστά που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αύξηση των ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων, δείχνει νέα έρευνα. Πρόκειται για «σοβαρές επιφανειακές μυκητιασικές λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιμικροβιακά, οι οποίες έχουν εντοπιστεί πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωσε μια ομάδα με επικεφαλής τον Jeremy Gold, ερευνητή στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Μία από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες απειλές: Μορφές δακτυλίτιδας ανθεκτικές στα φάρμακα (μια μορφή δερματοφυτίασης). Στη Νοτιοανατολική Ασία, έχουν εμφανιστεί μεγάλα κρούσματα αυτού του κνησμώδους κυκλικού εξανθήματος που δεν ανταποκρίνονται ούτε σε τοπικές αντιμυκητιακές κρέμες ούτε σε χάπια. Περιπτώσεις δακτυλίτιδας ανθεκτικών στα φάρμακα έχουν επίσης εντοπιστεί τώρα σε 11 πολιτείες των ΗΠΑ, σημείωσε η ομάδα του Gold. Αυτό οδηγεί σε «ασθενείς που παρουσιάζουν εκτεταμένες βλάβες και καθυστερήσεις στη διάγνωση», είπε η ομάδα. Όπως φαίνεται με την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, οι μύκητες αναπτύσσουν φυσικά αντίσταση στα αντιμυκητιακά φάρμακα όσο περισσότερο εκτίθενται σε αυτά. Η ομάδα του CDC πιστεύει ότι οι αντιμυκητιακές τοπικές κρέμες υπερσυνταγογραφούνται. Εξετάζοντας τα δεδομένα του Μέρους Δ του Medicare του 2021, διαπίστωσαν ότι εκείνο το έτος συνταγογραφήθηκαν 6,5 εκατομμύρια συνταγές για κρέμες που περιέχουν αντιμυκητιακά. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος 11 Ιανουαρίου του περιοδικού CDC Εβδομαδιαία Έκθεση για τη Νοσηρότητα και τη Θνησιμότητα (Morbidity and Mortality Weekly Report). Σε τεράστιους αριθμούς, οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης έγραψαν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των συνταγών, αλλά οι δερματολόγοι και οι ποδίατροι είχαν πολύ υψηλότερα ποσοστά σε συνταγές ανά γιατρό. Ένα από τα μεγάλα ζητήματα, σύμφωνα με την ομάδα του Gold, είναι ότι οι περισσότεροι γιατροί διαγιγνώσκουν μια δερματική πάθηση απλά κοιτάζοντάς την, μια μέθοδος που είναι «συχνά λανθασμένη», ακόμη και μεταξύ των πιστοποιημένων δερματολόγων. «Επιβεβαιωτική διαγνωστική εξέταση μιας δερματικής βλάβης, πέρα από την απλή εξέταση, σπάνια γίνεται» πρόσθεσαν. Ένα μικρό ποσοστό γιατρών συνταγογραφεί αντιμυκητιακά φάρμακα σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά. Το 2021, «το 10% των αντιμυκητιασικών συνταγογράφων συνταγογράφησαν σχεδόν τα μισά από αυτά τα φάρμακα», διαπίστωσε η ομάδα Gold.

Η νέα μελέτη πιθανώς καταγράφει μόνο ένα κλάσμα της υπερβολικής χρήσης αντιμυκητιασικών, καθώς «τα περισσότερα τοπικά αντιμυκητιασικά μπορούν να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγή», σημείωσαν οι ερευνητές. Η υψηλή χρήση αντιμυκητιασικών πιστεύεται ότι είναι ένας μεγάλος παράγοντας για την εμφάνιση ανθεκτικής στα φάρμακα δακτυλίτιδας. Το φάρμακο μπορεί επίσης να «προκαλέσει βλάβη στο δέρμα εάν εφαρμοστεί σε ενδοτριβικές περιοχές», δηλαδή περιοχές όπου το δέρμα διπλώνει πάνω του, όπως συμβαίνει γύρω από τη βουβωνική χώρα, τους γλουτούς και τις μασχάλες. Η μακροχρόνια, εκτεταμένη χρήση τους μπορεί επίσης να προκαλέσει ορμονικά προβλήματα, είπε η ομάδα του Gold. Το συμπέρασμα, σύμφωνα με την ομάδα του CDC: «οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να είναι συνετοί στη συνταγογράφηση τοπικών αντιμυκητιασικών» για ύποπτες μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις και να υπερβαίνουν την οπτική διάγνωση όταν είναι δυνατόν. Οι γιατροί θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να «εκπαιδεύσουν τους ασθενείς σχετικά με τη σωστή χρήση τοπικών αντιμυκητιασικών και συνδυασμού αντιμυκητιασικών-κορτικοστεροειδών» για να συμβάλουν στη μείωση της υπερσυνταγογράφησης και του κινδύνου ανθεκτικής στα φάρμακα μυκητιασικής νόσου, πρόσθεσαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς οι μύκητες επηρεάζουν τα γεννητικά όργανα;

Γιατί είμαστε πιο επιρρεπείς σε μυκητιάσεις κατά τις υγρές περιόδους;

Tips για να αποτρέψετε τον ερεθισμό του δέρματος

Ποια είναι τα συμπτώματα του μύκητα Candida auris;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ιός της γρίπης των πτηνών βρέθηκε σε παστεριωμένο γάλα στις ΗΠΑ

Ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) εξαπλώθηκε σε κοπάδια βοοειδών γαλακτοπαραγωγής σε όλη τη χώρα και μολύνθηκε ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε ήπια συμπτώματα.

Καλλιάνος: Η συγκλονιστική αποκάλυψη για την υγεία του πατέρα του - Τι απαντά το Αττικόν

Καλλιάνος: Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος συγκλόνισε χτες το βράδυ με μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτησή του στα social media. Τι απαντά το Αττικόν νοσοκομείο;

Οι θάνατοι στα νοσοκομεία και τα ποσοστά επιπλοκών είναι χαμηλότερα με τις γυναίκες γιατρούς

«Οι γυναίκες γιατροί ήταν πιθανότατα πιο προσεκτικές σε μη ιατρικούς παράγοντες, όπως η πρόσβαση στην κοινωνική υποστήριξη και στις κοινωνικές υπηρεσίες και άκουγαν περισσότερο για να εντοπίσουν παράγοντες πρόβλεψης δυσμενών εκβάσεων, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες και τα προβλήματα που οδηγούν στην τήρηση των ιατρικών θεραπειών».

Η Δυτική Βιρτζίνια επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα ιλαράς από το 2009

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κατέγραψαν 113 περιπτώσεις έως τις 5 Απριλίου. Έχουν σημειωθεί επτά κρούσματα και τα περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ —73%— συνδέονται με αυτές τις εξάρσεις.