ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παθογόνα: Οι μυκητιάσεις σκοτώνουν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως

Παθογόνα: Οι μυκητιάσεις σκοτώνουν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως

Παθογόνα: Από τη μούχλα μέχρι τους ζυμομύκητες και τα εισπνεόμενα σπόρια, 19 μυκητιακά παθογόνα έχουν αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως οι μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία.

Από τη μούχλα μέχρι τους ζυμομύκητες και τα εισπνεόμενα σπόρια, 19 μυκητιακά παθογόνα έχουν αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως οι μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη. Τα μυκητιακά παθογόνα δεν έχουν μελετηθεί ιστορικά, οδηγώντας σε κενά στην κατανόηση, την επιτήρηση και τη θεραπεία των λοιμώξεων, γράφει η Jennifer Rigby. «Η ουσία είναι ότι οι διηθητικές μυκητιάσεις γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες, αλλά συχνά δεν αναγνωρίζονται στους ασθενείς και δεν αντιμετωπίζονται σωστά», δήλωσε ο Carmem L. Pessoa-Silva, αξιωματούχος του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, όπως αναφέρθηκε από το Andrew Jacobs των New York Times. «Δεν έχουμε πραγματική αίσθηση του μεγέθους του προβλήματος».

Η αύξηση των μυκητιασικών λοιμώξεων έρχεται καθώς τα παθογόνα δημιουργούν αντίσταση στα αντιμυκητιακά φάρμακα, υποβοηθούμενη από την υπερβολική χρήση αντιμυκητιασικών στη γεωργία, σύμφωνα με το Reuters. Επιπλέον, ο ΠΟΥ λέει ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει το γεωγραφικό εύρος ορισμένων παθογόνων παραγόντων και οδηγεί σε περισσότερες μολύνσεις. Ο κατάλογος του Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ χωρίζει τους μύκητες σε τρία επίπεδα:

  • κρίσιμη,
  • υψηλή και
  • μέση προτεραιότητα.

Στόχος του είναι να παράσχει στους διαμορφωτές πολιτικής κατευθυντήριες γραμμές για την κατεύθυνση των πόρων προς την αντιμετώπιση των μυκήτων υψηλότερης προτεραιότητας, γράφει ο Max Barnhart του NPR. Αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι ήλπιζαν ότι θα δημιουργήσει μια μεγαλύτερη αίσθηση επείγοντος μεταξύ των αξιωματούχων και των ειδικών. «Αυτό έχει καθυστερήσει πολύ, δεδομένου ότι οι μυκητιασικές ασθένειες έχουν παραμεληθεί εδώ και πολύ καιρό, ακόμη και όταν το πρόβλημα αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό», λέει ο Cornelius J. Clancy, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο VA Pittsburgh Health Care System που δεν συνέβαλε στην έκθεση του ΠΟΥ.

Όλοι οι μύκητες της λίστας του ΠΟΥ είναι μικροσκοπικοί. Ωστόσο πολλοί από αυτούς είναι θανατηφόροι. Δύο από τα τέσσερα που χαρακτηρίζονται ως κρίσιμα ανησυχητικά παθογόνα – ο Cryptococcus neoformans και ο Aspergillus fumigatis – μολύνουν τους πνεύμονες και προκαλούν συμπτώματα που μοιάζουν με πνευμονία που μπορεί να επιδεινωθούν και να είναι θανατηφόρα, γράφει το NPR. Οι άλλοι δύο είναι παθογόνοι ζυμομύκητες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις. Οι περισσότεροι μύκητες δεν είναι επιβλαβείς για τους ανθρώπους. Ωστόσο μια μελέτη που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το έτος διαπίστωσε ότι από τα περισσότερα από 150.000 γνωστά είδη, μόνο περίπου 200 μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο.

Αλλά οι άνθρωποι που είναι ήδη σοβαρά άρρωστοι με ασθένειες όπως ο καρκίνος ή η φυματίωση, ή έχουν άλλες υποκείμενες παθήσεις που τους καθιστούν ανοσοκατεσταλμένους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για μυκητιάσεις. Οι άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 ανέπτυξαν επίσης λοιμώξεις σε υψηλό ποσοστό: Ένα παθογόνο που αναφέρεται ως υψηλής προτεραιότητας, που ονομάζεται Mucorales, προκάλεσε ξέσπασμα βλεννομυκητίασης κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στην Ινδία πέρυσι, οδηγώντας σε αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις για την αφαίρεση του μύκητα, γράφει οι καιροί.

«Ενώ ένα άθικτο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί εύκολα να αποκρούσει αυτά τα μυκητιακά παθογόνα, όσοι είναι ανοσοκατεσταλμένοι δεν μπορούν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κλινική λοίμωξη», η Michelle Momany, ερευνήτρια μυκήτων στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια που δεν συνέβαλε στην έκθεση του ΠΟΥ. , λέει στο NPR. Αξιωματούχοι δημόσιας υγείας λένε ότι οι υγιείς άνθρωποι είναι απίθανο να πάθουν σοβαρή μυκητιασική λοίμωξη, σύμφωνα με τον Dominique Mosbergen της Wall Street Journal. Ωστόσο, οι μυκητιάσεις σκοτώνουν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως. Και συμβάλλουν στο θάνατο πέντε εκατομμυρίων άλλων. Σύμφωνα με το CDC, περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ νοσηλεύονται με μυκητιασικές λοιμώξεις κάθε χρόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι δυνητικά θανατηφόρες μυκητιασικές λοιμώξεις ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, λέει ο ΠΟΥ

Οι στόχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για εξάλειψη της Μηνιγγίτιδας

Ετοιμαστείτε για τις φθινοπωρινές αλλεργίες

Η ανθεκτικότητα στα φάρμακα αποτελεί ισχυρή απειλή σε ορισμένους καρκίνους του μαστού και των ωοθηκών.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

8 Τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό μας

Μεταβολισμός: Ενσωματώνοντας τρόφιμα που ενισχύουν τον μεταβολισμό στη διατροφή σας μαζί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορείτε να υποστηρίξετε τις φυσικές διαδικασίες καύσης θερμίδων του σώματός σας και τη συνολική ευεξία.

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.