Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Άνοια με Σωμάτια Lewy: Τα φάρμακα για τον διευρυμένο προστάτη μπορεί, επίσης, να προστατεύσουν από τη νόσο

Άνοια με Σωμάτια Lewy: Τα φάρμακα για τον διευρυμένο προστάτη μπορεί, επίσης, να προστατεύσουν από τη νόσο

"Εάν η τεραζοσίνη και αυτά τα παρόμοια φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση αυτής της εξέλιξης - αν όχι στην πλήρη πρόληψη της νόσου - αυτό θα ήταν σημαντικό για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής σε άτομα με άνοια με Lewy Bodies DLB", λέει ο Simmering.

Άνοια με Σωμάτια Lewy: Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία του διευρυμένου προστάτη μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο για άνοια με Lewy Bodies (DLB). Αυτό το εύρημα παρατήρησης μπορεί να φαίνεται εκπληκτικό, αλλά αντικατοπτρίζει προηγούμενη εργασία της ομάδας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα που συνδέει τα φάρμακα με προστατευτική δράση σε μια άλλη νευροεκφυλιστική πάθηση – τη νόσο του Πάρκινσον. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 19 Ιουνίου 2024, στο Neurology.

Οι ερευνητές του UI πιστεύουν ότι μια συγκεκριμένη παρενέργεια των φαρμάκων στοχεύει ένα βιολογικό ελάττωμα που μοιράζεται η άνοια με Lewy Bodies DLB και η νόσος του Πάρκινσον, καθώς και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, αυξάνοντας την πιθανότητα ότι μπορεί να έχουν ευρεία δυνατότητα για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος νευροεκφυλιστικών καταστάσεων. “Ασθένειες όπως η άνοια με σωμάτια Lewy, ή η νόσος του Πάρκινσον ή η νόσος του Αλτσχάιμερ, είναι εξουθενωτικές και δεν έχουμε πραγματικά καλές θεραπείες που να μπορούν να τροποποιήσουν την εξέλιξη της νόσου. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα, αλλά δεν μπορούμε να επιβραδύνουμε την ασθένεια. ” εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jacob Simmering, Ph.D., επίκουρος καθηγητής εσωτερικής ιατρικής UI. “Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα σχετικά με αυτή τη μελέτη είναι ότι βρίσκουμε το ίδιο νευροπροστατευτικό αποτέλεσμα που είδαμε στη νόσο του Πάρκινσον. Εάν υπάρχει ένας ευρέως προστατευτικός μηχανισμός, αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση ή την πρόληψη άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών.”

Η άνοια με Lewy Bodies DLB είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που προκαλεί σημαντική και ταχεία γνωστική έκπτωση και άνοια. Αν και λιγότερο συχνή από τη νόσο του Πάρκινσον, η άνοια με Lewy Bodies DLB επηρεάζει περίπου ένα στα 1.000 άτομα ετησίως και αντιπροσωπεύει το 3 έως 7% όλων των περιπτώσεων άνοιας. Επειδή η γήρανση είναι ένας βασικός παράγοντας κινδύνου για την άνοια με Lewy Bodies DLB, είναι πιθανό να γίνει πιο συχνή καθώς ο πληθυσμός μας μεγαλώνει. Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές του UI χρησιμοποίησαν μια μεγάλη βάση δεδομένων με πληροφορίες ασθενών για να εντοπίσουν περισσότερους από 643.000 άνδρες χωρίς ιστορικό DLB που άρχιζαν πρόσφατα ένα από τα έξι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (μεγέθυνση προστάτη). Τρία από τα φάρμακα, η τεραζοσίνη, η δοξαζοσίνη και η αλφουζοσίνη (Tz/Dz/Az), έχουν μια απροσδόκητη παρενέργεια καθώς μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή ενέργειας στα εγκεφαλικά κύτταρα. Προκλινικές μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτή η ικανότητα μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ PD και η άνοια με Lewy Bodies DLB.

Τα άλλα φάρμακα, η ταμσουλοσίνη και δύο αναστολείς της 5-άλφα-ρεδουκτάσης (5ARIs) που ονομάζονται φιναστερίδη και ντουταστερίδη, δεν ενισχύουν την παραγωγή ενέργειας στον εγκέφαλο και επομένως παρέχουν μια καλή σύγκριση για τη δοκιμή της επίδρασης των φαρμάκων Tz/Dz/Az. Στη συνέχεια, η ομάδα παρακολούθησε τα δεδομένα για αυτούς τους άνδρες από τη στιγμή που άρχισαν να παίρνουν το φάρμακο έως ότου άφησαν τη βάση δεδομένων ή ανέπτυξαν άνοια με σώματα Lewy, όποιο από τα δύο συνέβη πρώτο. Κατά μέσον όρο, οι άνδρες παρακολουθήθηκαν για περίπου τρία χρόνια. Επειδή όλοι οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν για να ξεκινήσουν ένα φάρμακο που θεραπεύει την ίδια πάθηση, οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι οι άνδρες ήταν πιθανότατα όμοιοι μεταξύ τους στην αρχή της θεραπείας. Οι ερευνητές ταίριαξαν επίσης τους άνδρες χρησιμοποιώντας βαθμολογίες τάσης για χαρακτηριστικά όπως η ηλικία, το έτος που ξεκίνησαν το φάρμακο και άλλες ασθένειες που είχαν πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία, για να μειώσουν περαιτέρω τις διαφορές μεταξύ των ομάδων. «Βρήκαμε ότι οι άνδρες που έπαιρναν φάρμακα Tz/Az/Dz είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διάγνωση άνοιας με σωμάτια Lewy», λέει ο Simmering. «Συνολικά, οι άνδρες που έπαιρναν φάρμακα τύπου τεραζοσίνης είχαν περίπου 40% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διάγνωση άνοιας με Lewy Bodies DLB σε σύγκριση με τους άνδρες που έπαιρναν ταμσουλοσίνη και περίπου 37% μείωση του κινδύνου σε σύγκριση με τους άνδρες που έπαιρναν πέντε αναστολείς άλφα αναγωγάσης».

Εν τω μεταξύ, δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ των ανδρών που έπαιρναν ταμσουλοσίνη και αναστολείς της 5-άλφα αναγωγάσης. Αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα δείχνουν μόνο μια συσχέτιση μεταξύ της λήψης των φαρμάκων Tz/Dz/Az και μειωμένου κινδύνου ανάπτυξης άνοιας με Lewy Bodies DLB και όχι αιτιώδους σχέσης. Επιπλέον, η μελέτη περιελάμβανε μόνο άνδρες επειδή τα φάρμακα συνταγογραφούνται για προβλήματα προστάτη, πράγμα που σημαίνει ότι οι ερευνητές δεν γνωρίζουν εάν τα ευρήματα θα ισχύουν για γυναίκες. Ωστόσο, ο Simmering και οι συνεργάτες του είναι ενθουσιασμένοι από τις δυνατότητες αυτών των φαρμάκων, τα οποία είναι ήδη εγκεκριμένα από τον FDA, είναι φθηνά και χρησιμοποιούνται με ασφάλεια εδώ και δεκαετίες. “Εάν η τεραζοσίνη και αυτά τα παρόμοια φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση αυτής της εξέλιξης – αν όχι στην πλήρη πρόληψη της νόσου – αυτό θα ήταν σημαντικό για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής σε άτομα με άνοια με Lewy Bodies DLB”, λέει ο Simmering.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα πρώιμα σημάδια της άνοιας και η σημασία της διάγνωσης

Δύο διαφορετικές νόσοι η άνοια και η αλτσχάιμερ - Αιτίες και συμπτώματα

Ποιες οι διαφορές μεταξύ άνοιας και Αλτσχάιμερ

Πως το λίπος την κοιλιά σχετίζεται με γνωστική εξασθένιση

Τα χαρακτηριστικά του Αλτσχάιμερ διαφέρουν μεταξύ φυλών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Σήμερα η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα απόψε ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου θα ανοίξει ώστε να υποδεχθεί τους περίπου 1000 καλεσμένους για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

ΠΙΣ: Επαίσχυντη η ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας που επιτρέπει την επίταξη των ιδιωτών γιατρών

ΠΙΣ: Είναι προφανές πως το Υπουργείο Υγείας, με την επονείδιστη ρύθμιση που εισάγει προς ψήφιση, αποπειράται να συγκαλύψει τη δική του ανικανότητα, χρησιμοποιώντας μεθόδους που προσιδιάζουν μόνον σε αυταρχικά καθεστώτα.

Ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της φωτιάς στο Φαλακρό Δράμας

Φωτιά Δράμα: Συνεχίζεται η τεράστια προσπάθεια των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης στο όρος Φαλακρό της Δράμας

Κλιμάκια κτηνιάτρων της χώρας κάνουν την επιδημιολογική παρακολούθηση των κτηνοτροφικών μονάδων στην περιοχή της Λάρισας

Κτηνίατροι πανώλη: Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί να εργάζονται τα κλιμάκια των δεκάδων κτηνιάτρων (περίπου 100) από κάθε γωνιά της χώρας για την επιδημιολογική παρακολούθηση των κτηνοτροφικών μονάδων στην περιοχή της Λάρισας

Close Icon