Ρεπορτάζ Υγείας

Ανακούφιση νεφροπαθών με την κατάργηση προπληρωμής φαρμάκων

Ανακούφιση νεφροπαθών με την κατάργηση προπληρωμής φαρμάκων

Η κατάργηση προπληρωμής φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι θα δώσει μία ανάσα ανακούφισης στους νεφροπαθείς, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών(ΠΟΝ) θεωρεί ότι το νέο σχέδιο που εξήγγελλε ο ΕΟΠΥΥ (διαβάστε περισσότερα εδώ) και αφορά την κατάργηση προπληρωμής από τους ασφαλισμένους (εκτός από την συμμετοχή τους σύμφωνα με τον ΕΚΠΥ) σε υπηρεσίες παροχής υγείας και ιατρικά αναλώσιμα κινείται σε θετική κατεύθυνση και θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της πρόσβασης των χρόνια πασχόντων στο σύστημα υγείας της χώρας μας.

Αναλυτικότερα, ως τώρα οι χρόνιοι πάσχοντες όπως οι νεφροπαθείς προπλήρωναν υλικά και υπηρεσίες όπως τα αναλώσιμα της περιτοναϊκής κάθαρσης ή φυσιοθεραπείες.

Σήμερα μετά την μεγάλη συρρίκνωση των εισοδημάτων πολλοί πάσχοντες αδυνατούν να προκαταβάλουν τα απαραίτητα ποσά με αποτέλεσμα είτε να μην έχουν πρόσβαση στα παραπάνω είτε να μην ολοκληρώνονται οι απαραίτητες θεραπείες, είτε να επιλέγουν την χαμηλότερη ποιότητα υλικών θέτοντας σε κίνδυνο περαιτέρω την υγεία τους.

Οι χρόνιοι πάσχοντες που αδυνατούσαν να προσέλθουν στις ΠΕΔΙ αναγκάζονταν να προχωρούν σε εξουσιοδοτήσεις ή και συμβολαιογραφικές πράξεις σε τρίτους για την είσπραξη των ανάλογων ποσών από τον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ενδιάμεση γραφειοκρατία και η αδιαφάνεια στο σύστημα.

Η Ομοσπονδία, με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήριο Μπερσίμη, απαριθμεί τα θετικά που θα φέρει το εν λόγω σχέδιο στους νεφροπαθείς ασθενείς.

Αρχικά, θα φέρει σημαντική αύξηση της πρόσβασης των οικονομικά αδυνάτων χρόνια πασχόντων στο σύστημα υγείας.

Επιπλέον, σημαντική θα είναι η μείωση της ταλαιπωρίας των χρόνια πασχόντων στις ΠΕΔΙ και στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την κατάθεση δικαιολογητικών και ταυτόχρονη απελευθέρωση ανθρωπίνων πόρων που μπορούν να συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας εξυπηρέτησης του Οργανισμού προς τους ασφαλισμένους του.

Ακόμη, η μείωση της γραφειοκρατίας και αύξηση της διαφάνειας του συστήματος είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός.

Τέλος, ο εξορθολογισμός των δαπανών του Οργανισμού με τον άμεσο και καλύτερο
έλεγχο τους με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρημάτων για την βελτίωση της ποιότητας των παροχών του.

“Το σχέδιο για την κατάργηση προπληρωμής σε υπηρεσίες παροχής υγείας και ιατρικά αναλώσιμα δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά αλλά πρέπει να εφαρμοστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα”, καταλήγει η επιστολή του ΠΟΝ προς τον ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο θηλασμός συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους στην ηλικία των εννέα ετών

Νόμπελ Ιατρικής: Απονεμήθηκε σε επιστήμονες για τα εμβόλια mRNA Covid

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακαλύφθηκαν ιοί ως νέα θεραπευτική επιλογή της ατοπικής δερματίτιδας

Ενώ αυτό καθιστά πρόκληση για τους επιστήμονες να εντοπίσουν τον τύπο του φάγου που απαιτείται για έναν συγκεκριμένο σκοπό, τους δίνει επίσης τη δυνατότητα να τους χρησιμοποιούν στοχευμένα.

Νοσοκομείο Ρόδου: Προσλήψεις 1 Μόνιμης Ιατρού και 2 Αναισθησιολόγων

Νοσοκομείο Ρόδου: Η Διοίκηση του νοσοκομείου εκφράζει τη λύπη της για την αναστάτωση που προκλήθηκε στους ασθενείς και δεσμευόμαστε για την ταχύτερη δυνατή ομαλοποίηση της εύρυθμης λειτουργίας του χειρουργείου.

Στα σκαριά η πρώτη ιδιωτική Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή στην Αθήνα

Η Ιατρική Σχολή του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη στην Κύπρο και προσφέρει δύο ιατρικά προγράμματα: Ένα 6ετές Πρόγραμμα Εισαγωγής Προπτυχιακών Σπουδών σχεδιασμένο για αποφοίτους Λυκείου και ένα 5ετές Πρόγραμμα Εισαγωγής Μεταπτυχιακών Σπουδών, σχεδιασμένο για όσους κατέχουν Πανεπιστημιακά πτυχία σε οποιονδήποτε τομέα.

Τι να περιμένετε για την αναπνευστική περίοδο της γρίπης, του RSV και του Sars-Cov-2

"Στη συνέχεια φτάνουμε στα βασικά: την καλή υγιεινή των χεριών. Αν είστε άρρωστοι, μείνετε στο σπίτι. Αν πρέπει να βγείτε έξω, φορέστε μάσκα αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα. Και στη συνέχεια εξετάσεις, ώστε να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε και να μπορούμε να λάβουμε καλά μέτρα για να αποτρέψουμε τη μετάδοση σε άλλους ανθρώπους".