Ρεπορτάζ Υγείας

Αλλεργίες: Η εποχή των αλλεργιών γίνεται μεγαλύτερη λόγω της κλιματικής αλλαγής

Αλλεργίες: Η εποχή των αλλεργιών γίνεται μεγαλύτερη λόγω της κλιματικής αλλαγής

Αλλεργίες: Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες κάνουν την περίοδο των αλλεργιών να διαρκεί περισσότερο

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες κάνουν την περίοδο των αλλεργιών να διαρκεί περισσότερο και αυξάνουν τις συγκεντρώσεις γύρης, προτείνουν μελέτες. Η 6η θερμότερη χρονιά στον κόσμο από το 1880 ήταν το 2022. Οι επιστήμονες αποκαλούν την αύξηση της θερμοκρασίας τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία , επηρεάζοντας μας επιδεινώνοντας φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές και τυφώνες και επεκτείνοντας την εποχή της γύρης.

Οι συγγραφείς της μελέτης του 2021 που δημοσιεύτηκε στο PNAS εξέτασαν δεδομένα γύρης από 60 σταθμούς της Βόρειας Αμερικής από το 1990 έως το 2018. Διαπίστωσαν ότι η περίοδος γύρης σε όλη την περιοχή επιμηκύνθηκε κατά 20 ημέρες κατά μέσο όρο, με την εποχή να ξεκινά νωρίτερα μέσα στο έτος. Εν τω μεταξύ, οι συγκεντρώσεις γύρης αυξήθηκαν κατά 21% τα τελευταία 30 χρόνια , με τις μεγαλύτερες και πιο σταθερές αυξήσεις στα επίπεδα γύρης να παρατηρούνται στο Τέξας και στις μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Μια νεότερη έκθεση του 2023 από το Climate Central υποδηλώνει ότι οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί σε 203 πόλεις των ΗΠΑ από το 1970, με την περίοδο χωρίς παγετό να επιμηκύνεται κατά 15 ημέρες κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά έχουν περισσότερο χρόνο να ανθίσουν και να απελευθερώσουν τη γύρη που προκαλεί αλλεργίες.

Η γύρη είναι μια λεπτή σκόνη που παράγεται από σπόρους φυτών και ένα αερομεταφερόμενο αλλεργιογόνο, η έκθεση στο οποίο μπορεί να προκαλέσει αλλεργική ρινίτιδα. Γνωστή και ως αλλεργική ρινίτιδα , η πάθηση προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, όπως καταρροή, συμφόρηση και φτάρνισμα. Η αλλεργική ρινίτιδα επηρεάζει περίπου 60 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως στις ΗΠΑ. Η έκθεση στη γύρη μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, που είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου του ματιού, που χαρακτηρίζεται από κόκκινα, υγρά ή φαγούρα στα μάτια. Έως και επτά στους 10 ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα πάσχουν επίσης από αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Οι συγγραφείς της εργασίας PNAS καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η έξαρση των εποχών γύρης τις τελευταίες τρεις δεκαετίες είχε επιβλαβείς επιπτώσεις στην αναπνευστική υγεία . Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις σε άτομα με άσθμα και άλλες αναπνευστικές ασθένειες που τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα στη γύρη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αντιμετωπίστε τα αλλεργικά συμπτώματα με απλά tips

Πώς να φροντίσετε τους ρινικούς πολύποδες στο σπίτι;

Δροσιστικές συνταγές που μπορούν να σας κάνουν να αναπνέετε εύκολα

Περίπου 1 στους 3 ενήλικες στις ΗΠΑ έχει αλλεργία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πεντάγωνο: Υψηλότερα ποσοστά καρκίνου για πιλότους & πληρώματα εδάφους

Πεντάγωνο: Οι στρατιωτικοί πιλότοι και τα πληρώματα εδάφους που τροφοδοτούν και συντηρούν τα αεροσκάφη τους έχουν υψηλότερα ποσοστά ορισμένων τύπων καρκίνου, δείχνει μια νέα μελέτη.

Μη ρεαλιστικές απόψεις για το άτμισμα: Σχεδόν το 50% των γονέων είναι σίγουρο ότι θα γνώριζε αν το παιδί του ατμίζει

Μη ρεαλιστικές απόψεις για το άτμισμα: Σχεδόν οι μισοί γονείς δηλώνουν ότι θα γνώριζαν σίγουρα αν το παιδί τους ατμίζει, παρά τα χαρακτηριστικά των συσκευών ατμίσματος που καθιστούν εύκολη την απόκρυψη ή τη συγκάλυψη της χρήσης τους, σύμφωνα με νέα εθνική δημοσκόπηση. Τέσσερις στους πέντε γονείς πιστεύουν επίσης ότι ο έφηβος ή η έφηβος τους […]

Νέο αυτοκόλλητο επίθεμα ικανό για τη θεραπεία του στοματικού λειχήνα και της υποτροπιάζουσας αφθώδους στοματίτιδας

Η μελέτη, με επικεφαλής τον David T. Wu της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, χαρακτήρισε ex vivo την προσκόλληση σε διάφορους στοματικούς ιστούς (γλώσσα, χείλη, ούλα, βλεννογόνος του βλεννογόνου) με μηχανικές δοκιμές

Η υπολειτουργία της ανοσολογικής απόκρισης μπορεί να εξηγήσει τη σχέση της παχυσαρκίας με τη σοβαρότητα της COVID-19

Όμως, τα παχύσαρκα άτομα έχουν ήδη χρόνια υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης και ο Clatworthy λέει ότι είναι πιθανό να μην παράγουν πλέον επαρκή πρόσθετη λεπτίνη ως απάντηση στη μόλυνση ή να μην είναι ευαίσθητα σε αυτήν, με αποτέλεσμα να μην διεγείρονται επαρκώς τα ανοσοποιητικά τους κύτταρα.

Ωνάσειο: Ελληνικά Προγράμματα Μεταμόσχευσης Συμπαγών Οργάνων

Ωνάσειο: Παρουσίαση των τριών Ελληνικών Προγραμμάτων Μεταμόσχευσης Συμπαγών Οργάνων, της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Γ.Ν.Θ. «Ιπποκρατείου», του Γ.Ν. «Λαϊκό» και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Πολυανθεκτικοί οργανισμοί μπορούν να μεταδοθούν μεταξύ υγιών σκύλων και γατών και των νοσηλευόμενων ιδιοκτητών τους

Τέλος, τα αποτελέσματα της μελέτης ισχύουν για το περιβάλλον των νοσοκομειακών ασθενών σε αστική περιοχή και επομένως ενδέχεται να μην είναι εφαρμόσιμα στον γενικό πληθυσμό ή σε ομάδες υψηλού κινδύνου πολυανθεκτικών οργανισμών MDRO, όπως οι κτηνοτρόφοι.