Ρεπορτάζ Υγείας

Αφγανιστάν: Οι γυναίκες θέλουν απεγνωσμένα να εργαστούν στη χώρα που κυβερνούν οι Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Οι γυναίκες θέλουν απεγνωσμένα να εργαστούν στη χώρα που κυβερνούν οι Ταλιμπάν

Ακόμη και πριν από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, το Αφγανιστάν ήταν μια βαθιά συντηρητική, πατριαρχική χώρα με την πρόοδο στα δικαιώματα των γυναικών να περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στις μεγάλες πόλεις.

Αφγανιστάν: Από την εξαγορά τους πριν από ένα χρόνο, οι Ταλιμπάν έχουν αποσπάσει τις Αφγανές από τη δημόσια ζωή, επιβάλλοντας ασφυκτικούς περιορισμούς στο πού μπορούν να εργαστούν, πώς μπορούν να ταξιδέψουν και τι μπορούν να φορέσουν. Δεν υπάρχει σχεδόν γυναίκα στη χώρα που να μην έχει χάσει έναν άνδρα συγγενή σε διαδοχικούς πολέμους, ενώ πολλοί από τους συζύγους, τους πατέρες, τους γιους και τα αδέρφια τους έχουν επίσης χάσει τις δουλειές τους ή έχουν δει το εισόδημά τους να καταρρέει ως αποτέλεσμα μιας επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης.

Το Γαλλικό Πρακτορείο τράβηξε μια σειρά από πορτρέτα γυναικών σε μεγάλες πόλεις —Καμπούλ, Χεράτ και Κανταχάρ— που προσπαθούν να κρατήσουν τα νοικοκυριά ενωμένα με ό,τι μέσο μπορούν.

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, είναι η δουλειά μου που με έχει κάνει ευτυχισμένη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 40χρονη αρτοποιός Shapari.

«Ο σύζυγός μου είναι άνεργος και μένει στο σπίτι. Μπορώ να βρω φαγητό για τα παιδιά μου».

Οι γυναίκες έχουν αποκλειστεί από τις περισσότερες κρατικές θέσεις εργασίας — ή τους έχουν μειώσει τους μισθούς και τους ζητήθηκε να μείνουν στο σπίτι. Συχνά επίσης απολύονται πρώτες από προβληματικές ιδιωτικές επιχειρήσεις — ιδιαίτερα εκείνες που δεν μπορούν να διαχωρίσουν τον χώρο εργασίας σύμφωνα με τους κανόνες των Ταλιμπάν.

Ορισμένες θέσεις εργασίας παραμένουν ανοιχτές, αν και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολύ πιο απότομα εμπόδια από τους άνδρες συναδέλφους. –

«Βασίλισσα των μελισσών» –

Η Tahmina Usmani, 23 ετών, είναι μία από τις λίγες γυναίκες δημοσιογράφους που μπόρεσαν να συνεχίσουν να εργάζονται στον κλάδο.

Προκειμένου να παρακάμψει μια εντολή των Ταλιμπάν να καλύπτουν τα πρόσωπά τους ενώ βρίσκονται στον αέρα, αυτή και άλλοι στο τηλεοπτικό δίκτυο ειδήσεων του Αφγανιστάν TOLOnews φορούν μάσκα προσώπου Covid.

«Μπορώ είμαι μέλος του TOLOnews και να γίνομαι η φωνή των γυναικών στο Αφγανιστάν, κάτι που με κάνει να νιώθω υπέροχα», είπε.

Η Ghuncha Gul Karimi, μια άλλη γυναίκα που φωτογραφήθηκε από το AFP, μεγάλωσε τη μελισσοκομική της επιχείρηση για να παράγει μέλι προς πώληση αφού ο σύζυγός της έφυγε από τη χώρα.

«Έχω κάνει δύο επιπλέον δουλειές και αγόρασα μια μοτοσικλέτα για να οδηγώ τον εαυτό μου από το αγρόκτημα μελιού και πίσω», είπε. «Είμαι αποφασισμένη να γίνω η βασίλισσα των μελισσών». Ακόμη και πριν από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, το Αφγανιστάν ήταν μια βαθιά συντηρητική, πατριαρχική χώρα με την πρόοδο στα δικαιώματα των γυναικών να περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στις μεγάλες πόλεις.

Οι γυναίκες γενικά καλύπτουν τα μαλλιά τους με κασκόλ, ενώ η μπούρκα – υποχρεωτική για όλες τις γυναίκες υπό το πρώτο καθεστώς των Ταλιμπάν, από το 1996 έως το 2001 – συνέχισε να φοριέται ευρέως, ιδιαίτερα έξω από την πρωτεύουσα Καμπούλ.

Νωρίτερα φέτος, η θρησκευτική αστυνομία διέταξε τις γυναίκες να καλυφθούν εντελώς δημόσια, κατά προτίμηση συμπεριλαμβανομένου του προσώπου τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αφγανοί κληρικοί ορκίζονται πίστη στους Ταλιμπάν, αλλά δεν υπάρχουν λόγια για το σχολείο των κοριτσιών

Τηλεοπτικές παρουσιάστριες αψηφούν την εντολή των Ταλιμπάν να καλύψουν τα πρόσωπά τους στον αέρα

Γυναίκες ακτιβίστριες παρουσίασαν δήλωση για τα δικαιώματα των γυναικών σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ

Το Αφγανιστάν τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με σιωπηλό τρόπο την Τρίτη υπό την απειλή σύλληψης ή κράτησης από τους Ταλιμπάν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εβδομαδιαία αποτελέσματα κρουσμάτων από την ευλογιά των πιθήκων

Ευλογιά των Πιθήκων: Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 80  (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-61), εκ των οποίων 20 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (25%).

Οι γυναίκες γιατροί σπάνια κερδίζουν τις υψηλότερες πληρωμές από τις εταιρείες φαρμάκων και ιατρικών συσκευών

"Η επιβάρυνση των γυναικών με τα βάρη της ανισότητας επέτρεψε τη συνέχιση αυτού του φαινομένου", λέει ο Jafari. "Οι γυναίκες απλά δεν καλούνται στο τραπέζι και δικαιολογίες όπως η γονιμότητα πρέπει να σταματήσουν να αποτελούν μέρος της συζήτησης. Και οι άνδρες έχουν παιδιά".

Δύο εμβόλια είναι διαθέσιμα για την ευλογιά των πιθήκων

Ο πραγματικός ιός που χρησιμοποιείται στα εμβόλια για την προστασία από τους ιούς της ευλογιάς των πιθήκων ονομάζεται ιός της εμβολίας. Αυτός ο ιός δεν έχει καμία σχέση με την ευλογιά. Είναι απλώς ένας άλλος ιός του γένους των Orthopoxvirus που μπορεί να μετατραπεί σε εμβόλιο.

Παιδιά και COVID: Η επιβράδυνση του Σεπτεμβρίου συνεχίζεται

"Το αναμνηστικό της Pfizer θα είναι για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών που έχουν ολοκληρώσει μια σειρά πρωτογενών εμβολιασμών [και] τα επικαιροποιημένα αναμνηστικά της Moderna θα είναι για παιδιά ηλικίας 6 έως 17 ετών που έχουν ολοκληρώσει μια σειρά πρωτογενών εμβολιασμών", ανέφερε το WebMD.

Ο ρόλος του ΔΜΣ στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Παρότι η μικρότερη απώλεια βάρους έχει μικρότερο όφελος, εξακολουθεί να έχει σημασία, σύμφωνα με την Carroll. «Κάθε απώλεια μετράει», είπε. Για να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε, η άσκηση είναι μόνο μέρος της εξίσωσης: Το «κλειδί» είναι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Τα ύποπτα κρούσματα χολέρας αυξήθηκαν σε 2.092 στη ΒΑ Συρία από τότε που ανακοινώθηκε η επιδημία αυτόν τον μήνα

Η εκτεταμένη καταστροφή των εθνικών υποδομών ύδρευσης μετά από μια δεκαετία και πλέον πολέμου σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του Συριακού πληθυσμού εξαρτάται από μη ασφαλείς πηγές νερού.