Πολιτική Υγείας

Υπουργείο Υγείας: Υγειονομική θωράκιση & εμβολιασμός των ευάλωτων πολιτών κατά του κορωνοϊού

Υπουργείο Υγείας: Υγειονομική θωράκιση & εμβολιασμός των ευάλωτων πολιτών κατά του κορωνοϊού

σημειώνεται ότι κατά την απόδοση ΠΑΜΚΑ, τον εμβολιασμό και την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά και τη μετακίνηση από και προς τα εμβολιαστικά κέντρα ή τις υπηρεσίες που εκδίδουν αυτά τα πιστοποιητικά, δεν επιτρέπεται η σύλληψη για μη νόμιμη παραμονή και εργασία. Και αυτό γιατί η προστασία της δημόσιας υγείας τόσο των εμβολιαζόμενων όσο και της κοινωνίας υποδοχής αποτελεί υπέρτατο αγαθό, το οποίο δεν συνδέεται με το καθεστώς παραμονής.

Υπουργείο Υγείας: Πρωτοβουλία για την υγειονομική θωράκιση και τον εμβολιασμό των ευάλωτων πολιτών κατά του κορωνοϊού, με σκοπό να ενημερωθούν και να εμβολιαστούν όσοι ζουν σε επισφαλείς συνθήκες αναλαμβάνει η Κυβέρνηση. Αυτό αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αυξήσει την πρόσβαση αυτών των ομάδων στη διαδικασία του εμβολιασμού τόσο για την προστασία της υγείας τους όσο και για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Σε ποιους απευθύνεται

Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε πολίτες που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες και συγκεκριμένα:

α) Έλληνες και αλλοδαπούς που είναι άστεγοι

β) Υπηκόους τρίτων χωρών, ανεξαρτήτως νομιμότητας διαμονής

γ) Μετακινούμενους πληθυσμούς

δ) Άτομα με προβλήματα εξάρτησης από ουσίες ή απεξαρτημένα άτομα

ε) Γενικότερα, όλες τις ομάδες πληθυσμού με περιορισμένη πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, καθώς και στην κοινωνική και οικονομική ζωή

Η πρωτοβουλία στηρίζεται σε δύο άξονες:

1) Εμπλοκή των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού στην έκδοση προσωρινού ΑΜΚΑ για τον εμβολιασμό (ΠΑΜΚΑ) και Πιστοποιητικού Εμβολιασμού μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών, των Κέντρων Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) και των Κέντρων Κοινότητας.

Σε ό,τι αφορά στις ενέργειες των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων σχετικά με την χορήγηση ΠΑΜΚΑ, η Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο έχει λάβει, ήδη, αιτήματα συμμετοχής από 80 Δήμους και ο συνολικός αριθμός των φορέων που συμμετέχουν φτάνει τους 114. Επιπλέον, έχει αποσταλεί, εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο εμπεριέχει κατευθυντήριες οδηγίες για τους χρήστες που θα αποδίδουν ΠΑΜΚΑ.

2) Συνεργασία με Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών στον εμβολιασμό των ευάλωτων κατηγοριών πληθυσμού:

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, ήδη, έχει εκδώσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με την οποία καλεί τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς στη διαδικασία εμβολιασμού των παραπάνω ευάλωτων ομάδων.

Η ανταπόκριση των ΜΚΟ και η έως τώρα συνεργασία τους στο εν λόγω εγχείρημα είναι πολύ σημαντική και αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας εξέτασε τις αιτήσεις συμμετοχής φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών και ήδη έχει γίνει με την αρμόδια ΥΠΕ η συμβασιοποίηση πέντε φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών. Συγκεκριμένα, οι φορείς που θα ενταχθούν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών κατά της COVID-19 είναι τα Σωματεία PRAKSIS, οι Γιατροί του Κόσμου, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η SAMS.

Θα ακολουθήσουν συντονιστικές συναντήσεις και οι αντίστοιχες εκπαιδεύσεις για τη διενέργεια της πράξης του εμβολιασμού.

Ο εμβολιασμός των ευάλωτων προσώπων θα γίνεται είτε στα πολυιατρεία των Φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών είτε μέσω Κινητών Μονάδων, σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και δεοντολογίας, υγιεινής και ασφάλειας και τον προγραμματισμό του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19.

Τέλος, σημειώνεται ότι κατά την απόδοση ΠΑΜΚΑ, τον εμβολιασμό και την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά και τη μετακίνηση από και προς τα εμβολιαστικά κέντρα ή τις υπηρεσίες που εκδίδουν αυτά τα πιστοποιητικά, δεν επιτρέπεται η σύλληψη για μη νόμιμη παραμονή και εργασία. Και αυτό γιατί η προστασία της δημόσιας υγείας τόσο των εμβολιαζόμενων όσο και της κοινωνίας υποδοχής αποτελεί υπέρτατο αγαθό, το οποίο δεν συνδέεται με το καθεστώς παραμονής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Η διαχείριση της πανδημίας είναι θέμα ιατρικό και όχι πολιτικό

Ηχηρό μήνυμα Τσιόδρα για τα εμβόλια - Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας

Νέα ιατρική μελέτη εγείρει ερωτήματα για τη φυσική ανοσία

Απαραίτητη η τρίτη δόση του εμβολίου covid για καρκινοπαθείς σύμφωνα με έρευνες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα ξεκινήσουν οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5.706.125 άτομα (30-70 ετών). Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία με 52%

Εκλογές Τουρκία: Μεγάλος νικητής για 11η φορά αναδείχθηκε στον β΄γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πήρε άνετη νίκη έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Εκλογές Τουρκία: Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκρούονται

Εκλογές Τουρκία: Προβλέποντας μια νίκη Ερντογάν και περαιτέρω οικονομική αστάθεια, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν με την τουρκική λίρα να φτάνει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου την Παρασκευή.

Οι νέοι γονείς στο Η.Β. είναι απροετοίμαστοι λόγω αποτυχίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επισημαίνει έκθεση

Οι συγγραφείς έχουν δημοσιεύσει ένα σχέδιο δράσης για κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη βελτίωση της υγείας των μελλοντικών γονέων—περιλαμβάνει:Κάντε τις υπηρεσίες φροντίδας πριν από τη σύλληψη διαθέσιμες σε όλους στο Ηνωμένο Βασίλειο—για την αντιμετώπιση της σπειροειδούς ανισότητας, Παροχή κινήτρων για τους γενικούς ιατρούς, τις υπηρεσίες μητρότητας και τους οικογενειακούς κόμβους για την ομαλοποίηση της φροντίδας πριν από τη σύλληψη — για τη βελτίωση της φροντίδας εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό,

Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας: 1η παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων

Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας: Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας συμφώνησε σήμερα για την πρώτη παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων.

Με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ συναντήθηκε η Μίνα Γκάγκα στη Γενεύη

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η έρευνα "People’s Voices" "Οι Φωνές των Ανθρώπων" που γίνεται σε όλον τον κόσμο, σχετικά με το πώς αισθάνονται οι πολίτες για τα συστήματα υγείας σε κάθε χώρα και τις αλλαγές που θέλουν. Η παρουσίαση της έρευνας People's Voices, που τελεί υπό τη μέριμνα και του Υπουργείου Yγείας της Ελλάδας, έγινε από την επικεφαλής, Prof. Margaret Kruk του Harvard και υπεύθυνη της ομάδας Quest. Τη συνάντηση άνοιξαν η Αναπληρώτρια Yπουργός, Μίνα Γκάγκα και η Dr Natasha Azzopardi- Muskat του ΠΟΥ. Η σχετική έρευνα θα ολοκληρωθεί και για την Ελλάδα στο επόμενο τρίμηνο.

Το CDC ενθαρρύνει τον εμβολιασμό κατά της mpox για την πρόληψη της καλοκαιρινής επιδημίας

"Ενθαρρύνουμε πραγματικά όποιον ενδιαφέρεται να έρθει στο κέντρο μας για να κάνει αυτό το δωρεάν εμβόλιο". "Η Mpox δεν έχει εξαφανιστεί και θα την παρακολουθούμε πολύ στενά", δήλωσε ο Dr. Ho. "Οι άνθρωποι που έχουν ένα ασυνήθιστο εξάνθημα θα πρέπει να ελεγχθούν για mpox και όσοι διατρέχουν κίνδυνο θα πρέπει να συζητήσουν για τον εμβολιασμό με τον πάροχό τους".