Πολιτική Υγείας

Υγειονομική περίθαλψη: Το υψηλό κόστος εμποδίζει τους ηλικιωμένους να αναζητήσουν φροντίδα

Υγειονομική περίθαλψη: Το υψηλό κόστος εμποδίζει τους ηλικιωμένους να αναζητήσουν φροντίδα

Υγειονομική περίθαλψη: Συνολικά το 22% των ηλικιωμένων ενηλίκων που μπορεί να χρειάζονταν φροντίδα από το τμήμα επειγόντων περιστατικών δεν πήγαν λόγω ανησυχιών για το τι θα έπρεπε να πληρώσουν.

Οι ανησυχίες για το τι μπορεί να τους κοστίσει μία επείγουσα  υγειονομική περίθαλψη έχουν εμποδίσει ορισμένους ηλικιωμένους να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια ακόμα και όταν ένιωσαν ότι μπορεί να τη χρειαστούν, δείχνει μια νέα μελέτη. Συνολικά, το 22% των ηλικιωμένων ενηλίκων που μπορεί να χρειάζονταν φροντίδα από το τμήμα επειγόντων περιστατικών δεν πήγαν λόγω ανησυχιών για το τι θα έπρεπε να πληρώσουν, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο The American Journal of Managed Care.

Σχέση υγείας με το οικογενειακό εισόδημα

Άτομα στα 50 και στις αρχές της δεκαετίας του ’60, γυναίκες, άτομα που δεν έχουν ασφάλιση υγείας, άτομα με οικογενειακά εισοδήματα κάτω των 30.000 $ και όσοι λένε ότι η ψυχική τους υγεία είναι κακή ήταν πολύ πιθανό να πουν ότι απέφυγαν να λάβουν επείγουσα περίθαλψη λόγω ανησυχιών για το κόστος .

Η μελέτη, βασισμένη σε έρευνα που διεξήχθη τον Ιούνιο του 2020, ζήτησε από τους ηλικιωμένους να αναλογιστούν τα δύο προηγούμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων μηνών της πανδημίας COVID-19.

Ακόμη και μεταξύ εκείνων που δεν είχαν αντιμετωπίσει επείγοντα ιατρικά περιστατικά αυτό το διάστημα, οι ανησυχίες για το τι μπορεί να τους κοστίσει μια επείγουσα επίσκεψη ήταν υψηλές. Τέσσερις στους πέντε ηλικιωμένους δήλωσαν ότι ανησυχούν για το κόστος της επείγουσας περίθαλψης (35% ανησυχούν κάπως και 45% ανησυχούν πολύ και 18% δεν ήταν σίγουροι ότι μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια επίσκεψη.

Τα δεδομένα από τη μελέτη προέρχονται από την Εθνική Δημοσκόπηση για την Υγιή Γήρανση, που βασίζεται στο Ινστιτούτο Πολιτικής και Καινοτομίας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και υποστηρίζεται από το AARP και το Michigan Medicine, το ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο του U-M. Τα ευρήματα βασίζονται στην έκθεση δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκε νωρίτερα και βασίζονται σε απαντήσεις από ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.074 ατόμων ηλικίας 50 έως 80 ετών.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την εμπειρία της επικεφαλής συγγραφέα Rachel Solnick, M.D., M.Sc., η οποία εκπαιδεύτηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Κλινικών Υποτρόφων του IHPI πριν ενταχθεί στη σχολή στο Icahn School of Medicine στο Mount Sinai Health System στη Νέα Υόρκη.

“Ως γιατρός επειγόντων περιστατικών, έχω δει ασθενείς να έρχονται στο δωμάτιο επειγόντων περιστατικών έχοντας αναβάλει τη φροντίδα τους. Συχνά έρχονται πιο άρρωστοι από ό,τι θα ήταν αν είχαν λάβει φροντίδα νωρίτερα”, είπε.

“Αυτό το σενάριο είναι αυτό που βρίσκω πιο ανησυχητικό στα ευρήματα αυτής της έρευνας. Ορισμένες ομάδες που είναι ιατρικά ευάλωτες ή έχουν υποστεί χειρότερα αποτελέσματα από τον COVID-19 ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν αποφυγή του ER που σχετίζεται με το κόστος από τους ομολόγους τους. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της μείωσης του αριθμού των ανασφάλιστων ατόμων και της ανάγκης οι ασφαλιστές να κοινοποιούν με σαφήνεια την κάλυψη για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης».

Ο Keith Kocher, M.D., ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής επείγουσας ιατρικής στο U-M, σημειώνει ότι ο ομοσπονδιακός νόμος για τις εκπλήξεις θεσπίστηκε μετά την ολοκλήρωση της μελέτης. Αυτός ο νόμος επιδιώκει να μειώσει την “έκπληξη χρέωσης” για την επείγουσα περίθαλψη όταν ένα ιδιωτικό ασφαλισμένο άτομο τη λαμβάνει από νοσοκομεία ή παρόχους εκτός του δικτύου του προγράμματος ασφάλισης υγείας. Την εποχή της μελέτης, η Medicare και η Medicaid απαγόρευσαν ήδη στους παρόχους επείγουσας περίθαλψης να κάνουν αυτό το είδος «τιμολόγησης υπολοίπου».

Ακόμα κι έτσι, ένα άτομο με ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να οφείλει εκατοντάδες δολάρια σε συμπληρωματικές πληρωμές ή αφαιρέσεις για μια επείγουσα επίσκεψη, σημειώνουν οι συγγραφείς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα με προγράμματα υγείας με υψηλή έκπτωση, τα οποία αυξάνονται σε εγγραφές.

Παρόλο που το ποσοστό των ηλικιωμένων ενηλίκων που δεν έχουν καμία ασφάλιση υγείας είναι μικρό (4% του δείγματος της μελέτης), ήταν 35% πιο πιθανό να πουν ότι δεν ήταν σίγουροι ότι μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά την επείγουσα περίθαλψη. Ο Solnick σημειώνει ότι τόσο οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας όσο και η απόφαση από περισσότερες από δώδεκα πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Τέξας και της Φλόριντα, να μην επεκτείνουν το Medicaid σε όλους τους ενήλικες χαμηλού εισοδήματος, σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πληρώσουν από την τσέπη τους για επείγουσες επισκέψεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μεγάλος οικονομικός πόνος ακολουθεί ένα μεγάλο τραυματισμό, σύμφωνα με μελέτη

Έξι τάσεις στην υγειονομική περίθαλψη που πρέπει να προσέξετε το 2022 και μετά

Πολλοί ηλικιωμένοι βυθίζονται σε χρέη υγειονομικής περίθαλψης παρά το Medicare

Μόλις το 8% των Αμερικανών στερείται ασφάλισης υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΟΠΥΥ: Νόμιμη η αντικατάσταση Γενικού Διευθυντή Οικονομικών σύμφωνα με Καρποδίνη

ΕΟΠΥΥ: Η απόφαση απαλλαγής υπαλλήλου από τα καθήκοντά του, ήταν πλήρως και ειδικά αιτιολογημένη, ελήφθη αρμοδίως και απολύτως νόμιμα, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.

Τριήμερο 25ης Μαρτίου - Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών - Συστάσεις στους οδηγούς για τήρηση του Κ.Ο.Κ

Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες. Να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.

Μίνα Γκάγκα: Συμμετοχή στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ στο Βουκουρέστι

Μίνα Γκάγκα: Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας: τα κυλιόμενα ωράρια, η αργή επαγγελματική εξέλιξη, όπως και οι απολαβές που είναι χαμηλότερες από αυτές άλλων κλάδων.

Το rebate και το clawback στραγγαλίζουν εργαστηριακούς ιατρούς και παρόχους υπηρεσιών και προϊόντων υγείας, αλλά και την πρόσβαση των ασθενών στην ιατρική καινοτομία για περίπου 10 χρόνια τώρα.

Το rebate και το clawback στραγγαλίζουν εργαστηριακούς ιατρούς και παρόχους υπηρεσιών και προϊόντων υγείας, αλλά και την πρόσβαση των ασθενών στην ιατρική καινοτομία για περίπου 10 χρόνια τώρα.