Πολιτική Υγείας

UNICEF Ουκρανία: Βαρύς ο αντίκτυπος του πολέμου για μητέρες πρόσφυγες στην Πολωνία

UNICEF Ουκρανία: Βαρύς ο αντίκτυπος του πολέμου για μητέρες πρόσφυγες στην Πολωνία

UNICEF Ουκρανία: Ο ψυχοκοινωνικός φόρος του πολέμου στην Ουκρανία είναι τεράστιος, επομένως τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δεν αποτελούν έκπληξη.

Πάνω από το 60% των Ουκρανών μητέρων προσφύγων στην Πολωνία βιώνουν υψηλά ή σοβαρά επίπεδα αγωνίας, δήλωσε το Ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά (UNICEF) την Παρασκευή, Ημέρα Δράσης για την Ψυχική Υγεία, υπογραμμίζοντας τις ψυχολογικές επιπτώσεις του πολέμου στην πατρίδα τους. Το εύρημα είναι το αποτέλεσμα έρευνας που διεξήχθη από το Γραφείο Αντιμετώπισης Προσφύγων της UNICEF στην Πολωνία, η οποία αποκάλυψε επίσης ότι το 53% είχε σκεφτεί να λάβει ή είχε ήδη πρόσβαση σε υποστήριξη ψυχικής υγείας από τότε που έφτασε στη χώρα.

«Δεν αποτελεί έκπληξη»

«Ο ψυχοκοινωνικός φόρος του πολέμου στην Ουκρανία είναι τεράστιος, επομένως τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δεν αποτελούν έκπληξη», είπε ο Δρ Ρασέντ Μουσταφά Σαρβάρ, ο οποίος ηγείται του Γραφείου, το οποίο ιδρύθηκε λίγες εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Από τότε, περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγγραφεί για προσωρινή προστασία σε όλη την Ευρώπη, ανέφερε η UNICEF. Πάνω από 1,6 εκατομμύρια βρίσκονται στην Πολωνία, το 90% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, αν και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Αβεβαιότητα και θλίψη

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πάνω από το 30% των μητέρων παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα αγωνίας και πάνω από το 30% βίωνε σοβαρά επίπεδα. Οι περισσότεροι είπαν ότι ένιωθαν αβοήθητοι και σκέφτηκαν να ζητήσουν βοήθεια από ψυχολόγο. Μεταξύ των θεμάτων που συνέβαλαν στο άγχος τους ήταν η αβεβαιότητα για το μέλλον, οι ανησυχίες για την οικογένεια ή τους φίλους στην Ουκρανία ή αλλού και η θλίψη λόγω του πολέμου. Τα υψηλά επίπεδα αγωνίας σχετίζονταν επίσης με πρακτικές ανησυχίες, όπως χρήματα, στέγαση, θέσεις εργασίας, γλωσσικά ζητήματα, πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και παιδική φροντίδα.

Βοηθώντας στην επούλωση

Η UNICEF χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνας για να ενημερώσει μια εθνική διαδικτυακή εκστρατεία στην Πολωνία που στοχεύει τις Ουκρανές μητέρες με πληροφορίες σχετικά με τη διαθέσιμη ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και στρατηγικές αντιμετώπισης. «Η ψυχική υγεία και η ψυχολογική υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουμε τις οικογένειες και τα παιδιά να επουλωθούν από τις αόρατες πληγές του πολέμου και γι’ αυτό είναι ένα τεράστιο μέρος της απάντησής μας και περιορίζει όλη τη δουλειά που κάνουμε εδώ στην Πολωνία», είπε ο Δρ. Sarwar.

Παράδοση βοήθειας στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, ανθρωπιστές στην Ουκρανία συνεχίζουν να βοηθούν τις κοινότητες πρώτης γραμμής στην περιοχή του Χάρκοβο στα ανατολικά και στην περιοχή Χερσώνα στα νότια, όπου συνεχίζονται συχνοί βομβαρδισμοί. Την Τετάρτη, μια διυπηρεσιακή συνοδεία με επικεφαλής την Ανθρωπιστική Συντονίστρια του ΟΗΕ στη χώρα, Ντενίζ Μπράουν, παρέδωσε βοήθεια σε μια κοινότητα στα ανατολικά της περιοχής του Χάρκοβο, όπου πάνω από το 80 τοις εκατό των σπιτιών έχουν υποστεί ζημιές. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζουν επίσης να διακόπτουν την παροχή νερού, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.

Η συνοδεία παρέδωσε υλικά καταφυγίου, προμήθειες υγιεινής και ηλιακούς λαμπτήρες σε περίπου 1.000 εναπομείναντες κατοίκους σε μια κοινότητα που είχε 5.000 κατοίκους τον Φεβρουάριο του 2022, είπε η Στέφανι Τρέμπλεϊ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, μιλώντας την Παρασκευή. «Σήμερα, μια άλλη αυτοκινητοπομπή παρέδωσε κρίσιμη βοήθεια – συμπεριλαμβανομένων υλικών καταφυγίου, τροφής και νερού, ηλιακών λαμπτήρων, κιτ υγιεινής και ρουχισμού – για να υποστηρίξει σχεδόν 3.000 κατοίκους μιας άλλης κοινότητας πρώτης γραμμής στην περιοχή Kherson», είπε. «Σχεδόν οι μισοί από τους υπόλοιπους κατοίκους εκεί είναι ηλικιωμένοι με περιορισμένη πρόσβαση στις περισσότερες βασικές υπηρεσίες».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ: Προστασία των δικαιωμάτων των κωφών στην Ουκρανία

Ο γιατρός E. Τσίλης,, διευθυντής τoυ μη κερδοσκοπικού οργανισμού Intersos στην Οδησσό, μιλάει για το δράμα των Ουκρανών

Πόλεμος: Οι εργαζόμενοι ψυχικής υγείας αντεπιτίθενται στην Ουκρανία

Το μετατραυματικό στρες επιβαρύνει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην Ουκρανία, λένε οι ερευνητές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυτοψία Υφυπουργού Υγείαςστους χώρους της Ψυχιατρικής Κλινικής στο «Αγία Όλγα»

Βαρτζόπουλος Αγία Όλγα: Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την άθλια κατάσταση που επικρατεί στους χώρους της ψυχιατρικής κλινικής, μετά τις σχετικές καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Παύεται από τα καθήκοντά της η Διοίκηση του Γ.Ν Νέας Ιωνίας Κωνσταντοπούλειο «Αγ. Όλγα»

Κωνσταντοπούλειο: Παρά τις εντολές του Υπουργείου Υγείας, διαιωνίζεται μια απαράδεκτη κατάσταση για χώρους νοσηλείας, γνωστή μάλιστα από ετών στη διοίκηση του Νοσοκομείου. 

Αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τη μεταναστευτική πολιτική

Γερμανία: Τα μέτρα, ως απάντηση σε μια ξαφνική εισροή αιτούντων άσυλο, περιλαμβάνουν τη δυνατότητα παράτασης της περιόδου κατά την οποία οι πρόσφυγες μπορούν να κρατούνται στα εξωτερικά σύνορα και την εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων μετανάστευσης ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα άτομα. 

Γιάννης Οικονόμου - Μέτρα για τη μείωση του κυκλοφοριακού στην Αθήνα και την αποσυμφόρηση του Κηφισού ανακοίνωσε ο υπουργός

«Θα είμαστε συνεχώς στο πεδίο, ενισχύουμε την τροχαία, ενισχύουμε τις δυνάμεις για να συμβάλλουμε με μικρές και μεγαλύτερες παρεμβάσεις όπου χρειάζεται και όπου απαιτείται, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, για να περιορίσουμε όπου είναι δυνατόν την ταλαιπωρία που υφίστανται οι συμπολίτες μας εξαιτίας του πολύ μεγάλου όγκου αυτοκινήτων που κινείται και στον Κηφισό και στο κέντρο της Αθήνας και αλλού», πρόσθεσε.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Τώρα η μεγάλη μας προτεραιότητα είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Σε ποιους πυλώνες στηρίζεται το σχέδιο της Υγείας και πώς πρόκειται να πορευθεί η κυβέρνηση σε σχέση με το ΕΚΑΒ, το νέο ΕΣΥ, τις προσλήψεις και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα φάρμακα;

Σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Βουλή προϋπολογισμός: Παρά το γεγονός ότι η χρονιά που μας πέρασε και που συνεχίζουμε να διανύουμε ήταν πάρα πολύ δύσκολη λόγω των φυσικών καταστροφών, εντούτοις κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα που κυμαίνεται κοντά στο 1,1% κι όχι 0,7%, όπως ήταν η επίσημη στόχευση, ιδιαίτερα μετά και τη θεομηνία Daniel.

ΚΕΤΕΚΝΥ - Έχει ετοιμάσει νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας

ΚΕΤΕΚΝΥ: Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs. Ήδη το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΚΕΤΕΚΝΥ, το Ινστιτούτο για τα DRGs, έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης όλων των νοσοκομείων στην ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα ώστε να καταγράφονται ηλεκτρονικά όλα τα δεδομένα. […]