Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

UNICEF Ουκρανία: Βαρύς ο αντίκτυπος του πολέμου για μητέρες πρόσφυγες στην Πολωνία

UNICEF Ουκρανία: Βαρύς ο αντίκτυπος του πολέμου για μητέρες πρόσφυγες στην Πολωνία

UNICEF Ουκρανία: Ο ψυχοκοινωνικός φόρος του πολέμου στην Ουκρανία είναι τεράστιος, επομένως τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δεν αποτελούν έκπληξη.

Πάνω από το 60% των Ουκρανών μητέρων προσφύγων στην Πολωνία βιώνουν υψηλά ή σοβαρά επίπεδα αγωνίας, δήλωσε το Ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά (UNICEF) την Παρασκευή, Ημέρα Δράσης για την Ψυχική Υγεία, υπογραμμίζοντας τις ψυχολογικές επιπτώσεις του πολέμου στην πατρίδα τους. Το εύρημα είναι το αποτέλεσμα έρευνας που διεξήχθη από το Γραφείο Αντιμετώπισης Προσφύγων της UNICEF στην Πολωνία, η οποία αποκάλυψε επίσης ότι το 53% είχε σκεφτεί να λάβει ή είχε ήδη πρόσβαση σε υποστήριξη ψυχικής υγείας από τότε που έφτασε στη χώρα.

«Δεν αποτελεί έκπληξη»

«Ο ψυχοκοινωνικός φόρος του πολέμου στην Ουκρανία είναι τεράστιος, επομένως τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δεν αποτελούν έκπληξη», είπε ο Δρ Ρασέντ Μουσταφά Σαρβάρ, ο οποίος ηγείται του Γραφείου, το οποίο ιδρύθηκε λίγες εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Από τότε, περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγγραφεί για προσωρινή προστασία σε όλη την Ευρώπη, ανέφερε η UNICEF. Πάνω από 1,6 εκατομμύρια βρίσκονται στην Πολωνία, το 90% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, αν και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Αβεβαιότητα και θλίψη

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πάνω από το 30% των μητέρων παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα αγωνίας και πάνω από το 30% βίωνε σοβαρά επίπεδα. Οι περισσότεροι είπαν ότι ένιωθαν αβοήθητοι και σκέφτηκαν να ζητήσουν βοήθεια από ψυχολόγο. Μεταξύ των θεμάτων που συνέβαλαν στο άγχος τους ήταν η αβεβαιότητα για το μέλλον, οι ανησυχίες για την οικογένεια ή τους φίλους στην Ουκρανία ή αλλού και η θλίψη λόγω του πολέμου. Τα υψηλά επίπεδα αγωνίας σχετίζονταν επίσης με πρακτικές ανησυχίες, όπως χρήματα, στέγαση, θέσεις εργασίας, γλωσσικά ζητήματα, πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και παιδική φροντίδα.

Βοηθώντας στην επούλωση

Η UNICEF χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνας για να ενημερώσει μια εθνική διαδικτυακή εκστρατεία στην Πολωνία που στοχεύει τις Ουκρανές μητέρες με πληροφορίες σχετικά με τη διαθέσιμη ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και στρατηγικές αντιμετώπισης. «Η ψυχική υγεία και η ψυχολογική υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουμε τις οικογένειες και τα παιδιά να επουλωθούν από τις αόρατες πληγές του πολέμου και γι’ αυτό είναι ένα τεράστιο μέρος της απάντησής μας και περιορίζει όλη τη δουλειά που κάνουμε εδώ στην Πολωνία», είπε ο Δρ. Sarwar.

Παράδοση βοήθειας στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, ανθρωπιστές στην Ουκρανία συνεχίζουν να βοηθούν τις κοινότητες πρώτης γραμμής στην περιοχή του Χάρκοβο στα ανατολικά και στην περιοχή Χερσώνα στα νότια, όπου συνεχίζονται συχνοί βομβαρδισμοί. Την Τετάρτη, μια διυπηρεσιακή συνοδεία με επικεφαλής την Ανθρωπιστική Συντονίστρια του ΟΗΕ στη χώρα, Ντενίζ Μπράουν, παρέδωσε βοήθεια σε μια κοινότητα στα ανατολικά της περιοχής του Χάρκοβο, όπου πάνω από το 80 τοις εκατό των σπιτιών έχουν υποστεί ζημιές. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζουν επίσης να διακόπτουν την παροχή νερού, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.

Η συνοδεία παρέδωσε υλικά καταφυγίου, προμήθειες υγιεινής και ηλιακούς λαμπτήρες σε περίπου 1.000 εναπομείναντες κατοίκους σε μια κοινότητα που είχε 5.000 κατοίκους τον Φεβρουάριο του 2022, είπε η Στέφανι Τρέμπλεϊ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, μιλώντας την Παρασκευή. «Σήμερα, μια άλλη αυτοκινητοπομπή παρέδωσε κρίσιμη βοήθεια – συμπεριλαμβανομένων υλικών καταφυγίου, τροφής και νερού, ηλιακών λαμπτήρων, κιτ υγιεινής και ρουχισμού – για να υποστηρίξει σχεδόν 3.000 κατοίκους μιας άλλης κοινότητας πρώτης γραμμής στην περιοχή Kherson», είπε. «Σχεδόν οι μισοί από τους υπόλοιπους κατοίκους εκεί είναι ηλικιωμένοι με περιορισμένη πρόσβαση στις περισσότερες βασικές υπηρεσίες».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ: Προστασία των δικαιωμάτων των κωφών στην Ουκρανία

Ο γιατρός E. Τσίλης,, διευθυντής τoυ μη κερδοσκοπικού οργανισμού Intersos στην Οδησσό, μιλάει για το δράμα των Ουκρανών

Πόλεμος: Οι εργαζόμενοι ψυχικής υγείας αντεπιτίθενται στην Ουκρανία

Το μετατραυματικό στρες επιβαρύνει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην Ουκρανία, λένε οι ερευνητές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η απόφαση της Γκάμπια να υποστηρίξει την απαγόρευση του ΑΓΓΟ είναι κρίσιμη νίκη για τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών

Μαζί, δεν πρέπει να ησυχάσουμε μέχρι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν απαλλαγμένα από βία και βλαβερές πρακτικές και ότι τα δικαιώματά τους, η σωματική τους ακεραιότητα και η αξιοπρέπειά τους προασπίζονται».

Τα παγκόσμια επίπεδα παιδικού εμβολιασμού σταμάτησαν το 2023, αφήνοντας πολλούς χωρίς σωτήρια προστασία

Το πρόγραμμα Ανοσοποίησης 2030 IA2030 είναι μια παγκόσμια στρατηγική που εγκρίθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας με στόχο να διασφαλίσει ότι όλοι, παντού, σε κάθε ηλικία θα επωφεληθούν από τα εμβόλια για βελτιωμένη υγεία και ευεξία έως το 2030.

Επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάριου Θεμιστοκλέους στη Σύρο

Υπουργείο Υγείας: "Υπάρχουν πολλά περιθώρια να γίνει το σύστημα καλύτερο υπό τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε πανευρωπαϊκά σήμερα. Θα κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν", τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη Σύρο.

ΔΥΠΕ: Σχετικά με ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Πελοποννήσου

ΔΥΠΕ: Είναι γεγονός ότι μετά την κρίση της πανδημίας το εθνικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει πολύπλοκα προβλήματα και υφίσταται ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου δικτύου ΠΦΥ το οποίο θα απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις.

Η WHO AFRO ιδρύει ανεξάρτητο σώμα για την ενίσχυση της ασφάλειας υγείας της Αφρικής

ΠΟΥ: Με την εξειδικευμένη καθοδήγηση και τη συνεργατική του προσέγγιση, το νέο σώμα θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προστασία της υγείας και της ευημερίας εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την Αφρική.

Close Icon