Πολιτική Υγείας

Φυματίωση: Τα κρούσματα εκτοξεύονται εν μέσω συγκρούσεων στην Ουκρανία και στο Σουδάν

Φυματίωση: Τα κρούσματα εκτοξεύονται εν μέσω συγκρούσεων στην Ουκρανία και στο Σουδάν

Φυματίωση: «Τερματίστε τη φυματίωση τώρα», φώναζαν οι διαδηλωτές σε μια κατάμεστη συνάντηση κορυφαίων ηγετών στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο κόσμος πρέπει να επενδύσει περισσότερα για να αναπτύξει νέα εμβόλια και να αντιμετωπίσει την αύξηση της φυματίωσης (ΤΒ) που τροφοδοτείται από τον αντίκτυπο της COVID-19 και τις συγκρούσεις, όπως στην Ουκρανία και στο Σουδάν, λένε υγειονομικοί υπάλληλοι και ακτιβιστές. «Τερματίστε τη φυματίωση τώρα», φώναζαν οι διαδηλωτές σε μια κατάμεστη συνάντηση κορυφαίων ηγετών στον τομέα της υγείας των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ομιλίες έγιναν από πάσχοντες από φυματίωση και η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ, Amina Mohammed μίλησε για το πώς ο πατέρας της πέρασε από φυματίωση στη δίχρονη αδερφή της. Η ασθένεια του κόστισε τη ζωή σε ηλικία 60 ετών, αλλά η αδερφή της, τώρα 50 ετών, έχει επιζήσει. «Η φυματίωση είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος μολυσματικών ασθενειών στον κόσμο σήμερα, αφαιρώντας τις ζωές περίπου 4.400 ανθρώπων καθημερινά σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 700 παιδιών», δήλωσε η Dr Lucica Ditiu, εκτελεστική διευθύντρια του Stop TB Partnership, στη συγκέντρωση.

Ο Μοχάμεντ είπε ότι η παγκόσμια απάντηση στη φυματίωση έχει σώσει 74 εκατομμύρια ζωές από το 2000. Όμως μόνο το 2021, η ασθένεια μόλυνε περισσότερους από 10,5 εκατομμύρια ανθρώπους και σκότωσε 6,1 εκατομμύρια. Είναι πλέον η κύρια αιτία θανάτου για άτομα με HIV. Η επιδημία της φυματίωσης οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η φτώχεια, ο υποσιτισμός και ο HIV, και επηρεάζει δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους σε όλες τις χώρες, είπε ο Μοχάμεντ, τονίζοντας ότι αυτοί οι παράγοντες της νόσου πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Απαιτούνται 22 δισεκατομμύρια δολάρια για να παρέχεται σε όλους τους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με φυματίωση πρόσβαση σε ποιοτική θεραπεία έως το 2027 μαζί με πρόσβαση σε παροχές υγείας και κοινωνικά οφέλη, ώστε να μην υποφέρουν οικονομικές δυσκολίες – και επιπλέον 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για έρευνα και καινοτομία. «Μπορούμε να αναπτύξουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά της φυματίωσης και απλά ενιαία καταστήματα για ποιοτικές εξετάσεις και φροντίδα», είπε ο Μοχάμεντ. «Αυτό θα άλλαζε το παιχνίδι».

«Αντιστροφή σημαντικών κερδών»

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε σε ένα βίντεο που μιλούσε στη συνάντηση ότι η COVID-19 «έτρεψε τον κόσμο μας ανάποδα» για τρία χρόνια, και εκτός από τα εκατομμύρια των θανάτων, στέρησε από εκατομμύρια ανθρώπους βασικές υπηρεσίες υγείας. , συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης.

«Οι συγκρούσεις σε όλη την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχουν καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την πρόσβαση στις υπηρεσίες που σώζουν ζωές για άτομα που ζουν με φυματίωση», δήλωσε ο Tedros. «Αυτές οι προκλήσεις ήταν μια οπισθοδρόμηση στον αγώνα κατά της φυματίωσης, ανατρέποντας ορισμένα από τα σημαντικά κέρδη που έχουμε πετύχει τα τελευταία 20 χρόνια στην επέκταση της πρόσβασης στην πρόληψη, τις δοκιμές και τη θεραπεία».

Σύμφωνα με το Stop TB Partnership, το οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Υπηρεσιών Έργων του ΟΗΕ και στοχεύει στην επίτευξη ενός κόσμου χωρίς φυματίωση, 18.000 άνθρωποι στο Σουδάν έλαβαν θεραπεία το 2021. Η κατάσταση εκεί για τους πάσχοντες από φυματίωση λόγω των συνεχιζόμενων μαχών και της κατάρρευσης του μεγαλύτερου μέρους του συστήματος υγείας είναι “πιθανώς σαν μια βόμβα που χτυπάει”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα κρούσματα φυματίωσης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια

Ερευνητές αναπτύσσουν νέα τεχνολογία για την εύκολη ανίχνευση της ενεργού φυματίωσης

Νέα θεραπεία της φυματίωσης θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές

Η βιταμίνη D βελτιώνει την ανοσολογική απόκριση στη φυματίωση, σύμφωνα με μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τιμολόγια του Ρεύματος - Αλλαγές σε όσα γνωρίζουμε από 1ης Ιανουαρίου - Αναποφάσιστοι οι καταναλωτές

«Και το νέο πράσινο ενιαίο τιμολόγιο έχει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας, καθώς αφήνει παντελώς αόριστο το τίμημα και για τον λόγο αυτόν οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, πριν επιλέξουν να μεταβούν σε αυτό ή να επιλέξουν κάποιο από τα άλλα προγράμματα των προμηθευτών» υπογραμμίζει ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών – Ποιότητας Ζωής (ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ) Παναγιώτης Σγούρας.

Υπουργείο Πολιτισμού - Διευκόλυνση της συμμετοχής των ΑμεΑ σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής

Είμαστε αντιμέτωποι με το στοίχημα να αποκαταστήσουμε την προσβασιμότητα σε μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας, χωρίς να αλλοιωθεί, στο ελάχιστο, ο χαρακτήρας τους. Να μην είναι, δηλαδή, μόνο εύχρηστες οι νέες υποδομές που εγκαταστάθηκαν, αλλά και να συνδέονται αρμονικά με το μνημείο, σεβόμενοι απολύτως τις επιταγές του Αρχαιολογικού Νόμου.

«Ψηφιακός βοηθός» του gov.gr - Νέο ψηφιακό εργαλείο για τη δημόσια διοίκηση

«Οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που θα βοηθήσουν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα νέα εργαλεία» είπε, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν επιτευχθεί αυτή η σύνδεση ψηφιακών δεξιοτήτων με τις ανθρωπιστικές σπουδές «η γενιά αυτή θα έχει μειωμένη ικανότητα να ανιχνεύσει» τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Ηπείρου

Ήπειρος ΥΠΕ: Η Λίλιαν Βιλδιρίδη επισκέφθηκε νοσοκομεία της Ηπείρου και ενημερώθηκε για την πορεία του εκσυγχρονισμού τους, ενώ παράλληλα πληροφορήθηκε για τυχόν ελλείψεις και προβλήματα.