Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Προστασία των δικαιωμάτων των κωφών στην Ουκρανία

ΠΟΥ: Προστασία των δικαιωμάτων των κωφών στην Ουκρανία

ΠΟΥ: Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν πρόσθετες προκλήσεις κατά τη διάρκεια έκτακτων αναγκών υγείας, όπως πανδημίες, ακραία καιρικά φαινόμενα και συγκρούσεις.

Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν πρόσθετες προκλήσεις κατά τη διάρκεια έκτακτων αναγκών υγείας, όπως πανδημίες, ακραία καιρικά φαινόμενα και συγκρούσεις. Οι κωφοί στην Ουκρανία που παρακολουθούν τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν διαφέρουν. Ενώ οι Ουκρανοί ζουν με συχνές σειρήνες αεροπορικών επιδρομών, εκτιμάται ότι 36.000 πολίτες που δεν μπορούν να ακούσουν εξαρτώνται από ειδοποιήσεις κειμένου. Καθώς οι ειδοποιήσεις για κινητές συσκευές δεν μπορούν να περάσουν εκτός εάν τα δίκτυα είναι σταθερά, πολύ συχνά οι βόμβες και οι πύραυλοι έρχονται χωρίς προειδοποίηση.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών εκτιμά ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2022 πάνω από 5000 Κωφοί είχαν εγκαταλείψει τη χώρα. Η Tetiana Kryvko και οι συνάδελφοί της στην Ουκρανική Εταιρεία Κωφών είναι μεταξύ των πολλών ακόμη που έχουν μείνει μέχρι στιγμής. Η Τετιάνα γεννήθηκε σε μια οικογένεια Κωφών στη δυτική Ουκρανία. Παρά τις προσπάθειες διατήρησης της ακοής της, επιδεινώθηκε όταν ήταν 5 ετών. Η γιαγιά της Τετιάνα της έμαθε να διαβάζει και να γράφει. Τώρα πιστώνει το ευρύ και διακριτικό λεξιλόγιό της στις πολλές ώρες που αφιέρωσε διαβάζοντας τα αγαπημένα της βιβλία κατά την παιδική της ηλικία.

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ουκρανικής νοηματικής γλώσσας και ακουστικού βαρηκοΐας, η Tetiana μπορεί να επικοινωνήσει αποτελεσματικά τόσο με την κοινότητα ακοής όσο και με την κοινότητα των Κωφών. Ως Πρώτος Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ουκρανικής Εταιρείας Κωφών, ενεργεί ως μεσολαβητής μεταξύ αυτών των δύο κόσμων. Η Εταιρεία είναι αφοσιωμένη στη βελτίωση της ζωής των πολιτών με προβλήματα ακοής και κωφών σε όλη τη χώρα, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, από τη διερμηνεία της νοηματικής γλώσσας έως την παροχή βοήθειας στην απασχόληση. «Θα ήταν πιο γρήγορο να απαριθμήσουμε τι δεν κάνει η Εταιρεία», λέει η Tetiana, «η πολιτική μας είναι ότι όλοι οι κωφοί πρέπει να λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται».

Πλοήγηση στον πόλεμο στη σιωπή

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε καταστροφικό αντίκτυπο στην ευημερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των κωφών. Η πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες έχει γίνει πιο δύσκολη και, όπως λέει η Tetiana, σχεδόν όλα τα κέρδη που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια σταμάτησαν. «Οι κωφοί κατέληξαν σε άθλιες συνθήκες», θυμάται τις ημέρες που ακολούθησαν την πλήρη εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. «Δεν ήξεραν τι να κάνουν. Υπήρχαν πλάνα από εκρήξεις, ο Πρόεδρος μιλούσε στην τηλεόραση, αλλά ήταν δύσκολο να καταλάβω τι συνέβαινε».

Η Εταιρεία μεταφράζει τις ομιλίες του Προέδρου Volodymyr Zelenskyy στη νοηματική γλώσσα και λειτουργεί μια τηλεφωνική γραμμή βίντεο για διαβουλεύσεις για να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες σε κωφούς και βαρήκοους ανθρώπους. Αλλά με περιορισμένη χρηματοδότηση και τεταμένο προσωπικό, οι ομάδες εργάζονται με τις δυνατότητές τους. «Οι διερμηνείς μας δέχτηκαν πυρά όπως όλοι οι άλλοι. Ωστόσο, δούλευαν μέρα και νύχτα εκείνες τις πρώτες εβδομάδες», λέει η Tetiana.

Πάνω από ένα χρόνο μετά τον πόλεμο, δεν υπάρχουν ακόμα πρωτόκολλα για την ασφαλή εκκένωση των κωφών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Στις 14 Ιανουαρίου 2023 ένας πύραυλος έπληξε πολυκατοικία στην ανατολική πόλη Ντνιπροπετρόβσκ. Την επόμενη μέρα, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έσωσαν μια νεαρή Κωφή γυναίκα από τα συντρίμμια. Δεν μπορούσε να καλέσει για βοήθεια, αλλά κατάφερε να ενημερώσει τη μητέρα της ότι ήταν ζωντανή μέσω του smartwatch στον καρπό της.

«Οι κωφοί θα πρέπει να έχουν κάποιου είδους οδηγίες για δράση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», λέει η Tetiana. «Ακόμα και όταν κάποιος προσπαθεί να βοηθήσει, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς αν μπορεί να εμπιστευτεί το άτομο». Μετά από 20 ώρες κάτω από τα ερείπια και υπέστη σοβαρή υποθερμία, η Κωφή γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου ανέρρωσε πλήρως. Δυστυχώς, έχασε τον σύζυγό της και τον 1χρονο γιο τους στην επίθεση με πυραύλους.

Ενσωμάτωση χωρίς αποκλεισμούς

«Η συμπερίληψη των κωφών ατόμων είναι μια αργή και, μερικές φορές, απογοητευτική διαδικασία», λέει η Tetiana. Χάρη στις ακούραστες προσπάθειες της Ουκρανικής Εταιρείας Κωφών και εμπνευσμένων προσωπικοτήτων όπως η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Tetiana Barantsova, το Γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας αναπτύσσει μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Χωρίς Εμπόδια που θα απαιτούσε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης να Παρέχετε διερμηνεία νοηματικής γλώσσας σε όλους όσους τη ζητούν, αντί να πρέπει να οργανώνουν οι ίδιοι αυτή την υπηρεσία οι δ/κωφοί.

Η Tetiana εξηγεί πώς ο κανόνας που καθιστά τα άτομα με αναπηρία ακοής μη επιλέξιμα για άδεια οδήγησης στην Ουκρανία είναι, από τη σκοπιά της, ξεπερασμένη και εισάγει διακρίσεις. «Οι κωφοί πάντα μπορούσαν να οδηγούν. Σε άλλες χώρες δεν τους επιτρέπεται απλώς να βρίσκονται πίσω από το τιμόνι, αλλά μπορούν ακόμη και να έχουν δουλειές που περιλαμβάνουν οδήγηση – για παράδειγμα, μπορούν να εργαστούν ως οδηγοί φορτηγών. Γιατί λοιπόν δεν μπορούμε να οδηγήσουμε στην Ουκρανία;» Λόγω αυτού του κανόνα, πολλοί κωφοί πολίτες αντιμετωπίζουν πρόσθετα εμπόδια στην ασφαλή εκκένωση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η κώφωση συνδέεται με ζητήματα ψυχικής υγείας;

Ο γιατρός E. Τσίλης,, διευθυντής τoυ μη κερδοσκοπικού οργανισμού Intersos στην Οδησσό, μιλάει για το δράμα των Ουκρανών

Πόλεμος: Οι εργαζόμενοι ψυχικής υγείας αντεπιτίθενται στην Ουκρανία

Το μετατραυματικό στρες επιβαρύνει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην Ουκρανία, λένε οι ερευνητές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τιμολόγια του Ρεύματος - Αλλαγές σε όσα γνωρίζουμε από 1ης Ιανουαρίου - Αναποφάσιστοι οι καταναλωτές

«Και το νέο πράσινο ενιαίο τιμολόγιο έχει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας, καθώς αφήνει παντελώς αόριστο το τίμημα και για τον λόγο αυτόν οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, πριν επιλέξουν να μεταβούν σε αυτό ή να επιλέξουν κάποιο από τα άλλα προγράμματα των προμηθευτών» υπογραμμίζει ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών – Ποιότητας Ζωής (ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ) Παναγιώτης Σγούρας.

Υπουργείο Πολιτισμού - Διευκόλυνση της συμμετοχής των ΑμεΑ σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής

Είμαστε αντιμέτωποι με το στοίχημα να αποκαταστήσουμε την προσβασιμότητα σε μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας, χωρίς να αλλοιωθεί, στο ελάχιστο, ο χαρακτήρας τους. Να μην είναι, δηλαδή, μόνο εύχρηστες οι νέες υποδομές που εγκαταστάθηκαν, αλλά και να συνδέονται αρμονικά με το μνημείο, σεβόμενοι απολύτως τις επιταγές του Αρχαιολογικού Νόμου.

«Ψηφιακός βοηθός» του gov.gr - Νέο ψηφιακό εργαλείο για τη δημόσια διοίκηση

«Οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που θα βοηθήσουν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα νέα εργαλεία» είπε, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν επιτευχθεί αυτή η σύνδεση ψηφιακών δεξιοτήτων με τις ανθρωπιστικές σπουδές «η γενιά αυτή θα έχει μειωμένη ικανότητα να ανιχνεύσει» τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Ηπείρου

Ήπειρος ΥΠΕ: Η Λίλιαν Βιλδιρίδη επισκέφθηκε νοσοκομεία της Ηπείρου και ενημερώθηκε για την πορεία του εκσυγχρονισμού τους, ενώ παράλληλα πληροφορήθηκε για τυχόν ελλείψεις και προβλήματα.