Πολιτική Υγείας

Θάνος Πλεύρης: Υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία και στην ελληνική αγορά [vid]

Θάνος Πλεύρης: Υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία και στην ελληνική αγορά  [vid]

Θάνος Πλεύρης: Στην Ελλάδα οι ελλείψεις είναι αρκετά περιορισμένες σε σύγκριση με άλλες χώρες. Πρόκειται για ελλείψεις όχι στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά στα ιδιωτικά φαρμακεία. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υπάρχει ανησυχία για τη διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, στην έκτακτη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε εκτενώς στις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. Ο Υπουργός μίλησε για τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση, έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτό το αρνητικό φαινόμενο και να μπορούν όλοι να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους για φάρμακα.

Τι είπε ο κ. Πλεύρης για τις ελλείψεις φαρμάκων;

Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων χωρίζεται σε 2 κατηγορίες. Η μία είναι η έλλειψη που παρουσιάζεται διαχρονικά, ενώ η δεύτερη είναι η έλλειψη που αφορά σε εποχικά φάρμακα και απαντάται σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εποχική έλλειψη επάρκεια φαρμάκων σε πολλές χώρες παγκοσμίως είναι απότοκο της Covid, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου και της έλλειψης πρώτων υλών.

Στην Ελλάδα οι ελλείψεις είναι αρκετά περιορισμένες σε σύγκριση με άλλες χώρες. Πρόκειται για ελλείψεις όχι στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά στα ιδιωτικά φαρμακεία. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υπάρχει ανησυχία για τη διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων. Έχει τεθεί πλαφόν clawback για τα φάρμακα τα φτηνά. 9 πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες βρίσκονται υπό έλεγχο, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν στοκαρισμένα φάρμακα που δεν τα διοχετεύουν στην ελληνική αγορά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στα φάρμακα τα παιδικά, τα αντιπυρετικά, προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με την υποκατάσταση στα ελληνικά γενόσημα. Για φάρμακα που έχουμε πλήρη εξάρτηση σε χώρες της Ασίας και δεν μπορούν να αναπαραχθούν, θα διευρυνθούν οι παραγγελίες στον ΙΦΕΤ για να τα προμηθευτούμε με αποτέλεσμα την ομαλοποίηση της αγοράς.

Έχω αποστείλει επιστολή για άμεσες και μεσοπρόθεσμες ενέργειες, με την κεντρική καταγραφή όλων των φαρμάκων και ανταλλαγή φαρμάκων ανάμεσα σε κράτη. Επίσης, στήριξη της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας για να απεξαρτητοποιηθεί η Ευρώπη από τις χώρες της Ασίας. Και πάλι, η Ελλάδα λόγω της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας έχει πολύ μικρότερο πρόβλημα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το 2022 λάβαμε τις μεγαλύτερες εκπτώσεις έως 450 εκατομμύρια ευρώ, μειώνοντας τις τιμές των φαρμάκων. Αυτό που είναι αποσυνδεδεμένο από τις ελλείψεις φαρμάκων είναι ότι τα κοστολογικά ασύμφορα φάρμακα των 1 ή 2 ευρώ, σε αυτά και μόνο τα πολύ φτηνά φάρμακα θέλουμε να γίνει διόρθωση τιμών. Οι τυχόν αυξήσεις όμως δεν θα μεταφερθούν στον πολίτη, αλλά θα τα επωμιστεί ο ΕΟΠΥΥ και η Κυβέρνηση.

Το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων είναι υπαρκτό, αλλά δεν θα πρέπει να γίνεται παραπληροφόρηση. Υπάρχει επάρκεια στα νοσοκομεία, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους γονείς. Υπάρχουν αντιπυρετικά τα οποία ενδεχομένως είναι γενόσημα, δεν είναι το brand που ίσως έχουμε συνηθίσει, αλλά υπάρχει επάρκεια φαρμάκων. Περιμένουμε ύφεση στις λοιμώξεις και σταθεροποίηση στην τροφοδοσία των φαρμάκων και δεν θα υπάρξει καμία απολύτως επιβάρυνση στους πολίτες.

Δεν έχουμε ανάγκη να βάλουμε πλαφόν στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Έχουμε ελληνικά γενόσημα, επομένως υπάρχουν ελλείψεις σε κάποια brands αλλά όχι σε γενόσημα φάρμακα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πλεύρης: Πώς θα καλυφθούν οι ελλείψεις φαρμάκων

Έκτακτη ενημέρωση  από το υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ελλείψεις φαρμάκων: Προτεραιότητα του ΣΦΕΕ η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας

ΠΕΦ: "Εάν δεν υπήρχε εγχώρια παραγωγή φαρμάκων οι ελλείψεις θα ήταν 5πλάσιες"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγνοώντας τους ειδικούς, η ξαφνική έξοδος της Κίνας από τη στρατηγική μηδενικού COVID-19 κόστισε ζωές

Η απόφαση να ανοίξει ξανά ξαφνικά ξάφνιασε τη χώρα. «Ακόμα και τρεις ημέρες ειδοποίησης θα ήταν καλό», είπε ένας πρώην αξιωματούχος του CDC της Κίνας. «Ο τρόπος που έγινε αυτό ήταν απλά απίστευτος»

Πλεύρης: 2 διασωληνωμένα παιδιά από το δυστύχημα στα Τέμπη - Σε αποκλιμάκωση οι ελλείψεις φαρμάκων & τα ράντζα

Πλεύρης: 2 διασωληνωμένα παιδιά από το δυστύχημα στα Τέμπη ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση. Έχουν αποκλιμακωθεί οι ελλείψεις φαρμάκων πέρα από εξειδικευμένα φάρμακα για συγκεκριμένες ασθένειες, τα ράντζα έχουν εξαλειφθεί στον Ευαγγελισμό, στο 80% μείωση στο Λαϊκό.

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο αδερφός του πρώην Πρωθυπουργού, Σπύρος Σημίτης

Σημίτης Σπύρος: Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο καθηγητής Σπύρος Σημίτης το Σάββατο 18 Μαρτίου στη Γερμανία, όπου ζούσε επί δεκαετίες. Ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

Νέα δεδομένα προέλευσης του COVID δείχνουν σκύλους ρακούν στην αγορά της Κίνας

Τον Φεβρουάριο, η Wall Street Journal ανέφερε ότι το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ είχε εκτιμήσει "με χαμηλή εμπιστοσύνη" ότι ο ιός είχε διαρρεύσει από ένα εργαστήριο. Αλλά άλλοι στην κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών διαφωνούν, θεωρώντας πιο πιθανό να προήλθε πρώτα από ζώα. Οι ειδικοί λένε ότι η πραγματική προέλευση της πανδημίας μπορεί να μην γίνει γνωστή για πολλά χρόνια -αν ποτέ.

ΣΙγκαπούρη: 70% των κατοίκων θετικοί για τη συνολική ποιότητα ζωής μετά την πανδημία

ΣΙγκαπούρη: Τα ευρήματα από μια διαδικτυακή δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν 1.052 ερωτηθέντες, δημοσιεύθηκαν μια ημέρα πριν από τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο για την απάντηση της Σιγκαπούρης στον COVID-19.

Πλεύρης: Απαραίτητη η ανάληψη ευθυνών στην τραγωδία των Τεμπών

Πλεύρης: Ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, μίλησε για το ευρύτερο πλαίσιο συστημικών αδυναμιών που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών. Η Κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη και με γενναίες αποφάσεις και προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση για όλους.