Πολιτική Υγείας

Θάνος Πλεύρης: Υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία και στην ελληνική αγορά [vid]

Θάνος Πλεύρης: Υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία και στην ελληνική αγορά  [vid]

Θάνος Πλεύρης: Στην Ελλάδα οι ελλείψεις είναι αρκετά περιορισμένες σε σύγκριση με άλλες χώρες. Πρόκειται για ελλείψεις όχι στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά στα ιδιωτικά φαρμακεία. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υπάρχει ανησυχία για τη διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, στην έκτακτη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε εκτενώς στις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. Ο Υπουργός μίλησε για τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση, έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτό το αρνητικό φαινόμενο και να μπορούν όλοι να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους για φάρμακα.

Τι είπε ο κ. Πλεύρης για τις ελλείψεις φαρμάκων;

Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων χωρίζεται σε 2 κατηγορίες. Η μία είναι η έλλειψη που παρουσιάζεται διαχρονικά, ενώ η δεύτερη είναι η έλλειψη που αφορά σε εποχικά φάρμακα και απαντάται σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εποχική έλλειψη επάρκεια φαρμάκων σε πολλές χώρες παγκοσμίως είναι απότοκο της Covid, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου και της έλλειψης πρώτων υλών.

Στην Ελλάδα οι ελλείψεις είναι αρκετά περιορισμένες σε σύγκριση με άλλες χώρες. Πρόκειται για ελλείψεις όχι στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά στα ιδιωτικά φαρμακεία. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υπάρχει ανησυχία για τη διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων. Έχει τεθεί πλαφόν clawback για τα φάρμακα τα φτηνά. 9 πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες βρίσκονται υπό έλεγχο, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν στοκαρισμένα φάρμακα που δεν τα διοχετεύουν στην ελληνική αγορά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στα φάρμακα τα παιδικά, τα αντιπυρετικά, προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με την υποκατάσταση στα ελληνικά γενόσημα. Για φάρμακα που έχουμε πλήρη εξάρτηση σε χώρες της Ασίας και δεν μπορούν να αναπαραχθούν, θα διευρυνθούν οι παραγγελίες στον ΙΦΕΤ για να τα προμηθευτούμε με αποτέλεσμα την ομαλοποίηση της αγοράς.

Έχω αποστείλει επιστολή για άμεσες και μεσοπρόθεσμες ενέργειες, με την κεντρική καταγραφή όλων των φαρμάκων και ανταλλαγή φαρμάκων ανάμεσα σε κράτη. Επίσης, στήριξη της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας για να απεξαρτητοποιηθεί η Ευρώπη από τις χώρες της Ασίας. Και πάλι, η Ελλάδα λόγω της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας έχει πολύ μικρότερο πρόβλημα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το 2022 λάβαμε τις μεγαλύτερες εκπτώσεις έως 450 εκατομμύρια ευρώ, μειώνοντας τις τιμές των φαρμάκων. Αυτό που είναι αποσυνδεδεμένο από τις ελλείψεις φαρμάκων είναι ότι τα κοστολογικά ασύμφορα φάρμακα των 1 ή 2 ευρώ, σε αυτά και μόνο τα πολύ φτηνά φάρμακα θέλουμε να γίνει διόρθωση τιμών. Οι τυχόν αυξήσεις όμως δεν θα μεταφερθούν στον πολίτη, αλλά θα τα επωμιστεί ο ΕΟΠΥΥ και η Κυβέρνηση.

Το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων είναι υπαρκτό, αλλά δεν θα πρέπει να γίνεται παραπληροφόρηση. Υπάρχει επάρκεια στα νοσοκομεία, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους γονείς. Υπάρχουν αντιπυρετικά τα οποία ενδεχομένως είναι γενόσημα, δεν είναι το brand που ίσως έχουμε συνηθίσει, αλλά υπάρχει επάρκεια φαρμάκων. Περιμένουμε ύφεση στις λοιμώξεις και σταθεροποίηση στην τροφοδοσία των φαρμάκων και δεν θα υπάρξει καμία απολύτως επιβάρυνση στους πολίτες.

Δεν έχουμε ανάγκη να βάλουμε πλαφόν στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Έχουμε ελληνικά γενόσημα, επομένως υπάρχουν ελλείψεις σε κάποια brands αλλά όχι σε γενόσημα φάρμακα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πλεύρης: Πώς θα καλυφθούν οι ελλείψεις φαρμάκων

Έκτακτη ενημέρωση  από το υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ελλείψεις φαρμάκων: Προτεραιότητα του ΣΦΕΕ η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας

ΠΕΦ: "Εάν δεν υπήρχε εγχώρια παραγωγή φαρμάκων οι ελλείψεις θα ήταν 5πλάσιες"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Θεανώ Καρποδίνη - ΕΟΠΥΥ: Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία

Θεανώ Καρποδίνη - ΕΟΠΥΥ: «Ο ΕΟΠΥΥ μεθοδικά, σταθερά και αποφασιστικά μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό Οργανισμό εστιάζοντας πάντα στην βέλτιστη εξυπηρέτηση του ασθενή».

Μητσοτάκης: Δέσμευσή μας να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας

Μητσοτάκης: Πολύ σημαντικό για τους συμπολίτες μας που κέρδισαν τη μάχη με τον καρκίνο είναι το «Δικαίωμα στη Λήθη» που θεσπίσαμε ώστε να μην υπάρχουν πλέον οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις εις βάρος τους στη συνέχεια της ζωής τους.

Το CDC μοιράζεται το όραμα για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας

Το CDC δίνει προτεραιότητα στις επικοινωνίες για την υγεία ως ζωτική δεξιότητα για το εργατικό δυναμικό της δημόσιας υγείας και αναγνωρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο το κοινό καταναλώνει τις πληροφορίες συνεχώς εξελίσσεται.

Κικίλιας: Ήμασταν όλοι εδώ συντονισμένοι και οργανωμένοι

Κικίλιας: Δηλώσεις για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων έκανε νωρίς το πρωί του Σαββάτου από το συντονιστικό κέντρο των επιχειρήσεων στη Θεσσαλία έκανε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας.

Επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα

Η περιοδεία του Υπουργού Υγείας, ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς.

Το Ισραήλ εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις στο Ιράν

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε πυραυλικές επιδρομές κατά του Ιράν, δήλωσε στο NPR υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ την Πέμπτη. Υπάρχουν επίσης αναφορές για εκρήξεις στο Ιράκ και τη Συρία. Τα πλήγματα φαίνεται να είναι η απάντηση που υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει το Ισραήλ μετά την ιρανική επίθεση την Κυριακή, όταν η Τεχεράνη εκτόξευσε εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη […]