Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Ένθερμο το κλίμα στην τελετή παράδοσης παραλαβής του Υπουργείου Υγείας

Ένθερμο το κλίμα στην τελετή παράδοσης παραλαβής του Υπουργείου Υγείας

Ο Άδωνις Γεωργιάδης παραλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Υγείας από τον απερχόμενο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ετοιμάζεται να αναλάβει για 5η φορά το υπουργείο Προστασίας Πολίτη.

“Η Υγεία αναδείχθηκε σε κορυφαίο ζήτημα και καταφέραμε να λειτουργήσει ομαλά έξι μήνες με κόπο αλλά και με πολλή αγάπη για τους ανθρώπους της υγείας”, ανέφερε ο απερχόμενος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ανέλαβε για 5η φορά το υπουργείο Προστασίας Πολίτη. Αφού ολοκληρώθηκε η ορκομωσία των νέων υπουργών και υφυπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης, λοιπόν, παρέλαβε και πάλι έπειτα από 10 χρόνια τα ηνία του υπουργείου Υγείας. Το κλίμα στην τελετή παράδοσης παραλαβής ήταν πολύ ένθερμο, ενώ ο νέος Υπουργός δεν παρέλειψε να θυμίσει πως ο κ. Χρυσοχοΐδης υπήρξε το πρώτο του αφεντικό σε κυβερνητικό σχήμα: “Ήμουν Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Αλιείας με Υπουργό Ανάπτυξης τον κύριο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.Ήταν το πρώτο μου αφεντικό δηλαδή στην κυβέρνηση και έκτοτε η αλήθεια είναι ότι ταιριάξαμε πολύ τα χνώτα μας. Διότι ο Μιχάλης ο ίδιος υπήρξε για μένα ένας πραγματικός συνεργάτης που κάλυπτε τα νώτα μου και που ήξερε να με καθοδηγεί σωστά στα πρώτα μου βήματα.”

Φωτογραφία από την Ορκομωσία των νέων Υπουργών και Υφυπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο

Δηλώσεις Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Εμείς εδώ στο Υπουργείο Υγείας τους τελευταίους 6 μήνες είχαμε μια πολύ παραγωγική περίοδο. Αφενός στο Εθνικό Σύστημα υγείας με μια σειρά ζητήματα που κινούνται στο χώρο της δημόσιας υγείας, μπορέσαμε να τα διαχειριστούμε με απόλυτα προσεκτικό τρόπο ώστε η Υγεία, ένα τόσο κρίσιμο θέμα που αναπτύχθηκε προεκλογικά πάρα πολύ και αναλύθηκε και αναδείχθηκε σε κορυφαίο ζήτημα να λειτουργήσει ομαλά 6 μήνες με κόπο αλλά και με πολλή αγάπη για τους ανθρώπους της υγείας, τους συνεργάτες μας που καθημερινά μας ενέπνεαν με τις ιδέες τους.

Εργαστήκαμε σκληρά να βελτιώσουμε τις συνθήκες λειτουργίας των νοσοκομείων, να διοικηθούν τα νοσοκομεία αποτελεσματικότερα, να βελτιώσουμε τις υποδομές τους μέσα από την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, να τρέξουν τα προγράμματα ψηφιοποίησης, να ελαχιστοποιήσουμε τις ελλείψεις των κρίσιμων για τη δημόσια υγεία φαρμάκων. Προετοιμάσαμε ταυτόχρονα μια ψηφιακή εφαρμογή που θα ενημερώνει τους πολίτες για την επάρκεια των φαρμακευτικών προϊόντων. Ψηφίσαμε τη διάταξη και είμαστε έτοιμοι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να αποστέλλουμε τα φάρμακα υψηλού κόστους του ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στα σπίτια δεκάδων χιλιάδων ασθενών.

Επιταχύναμε τις διαδικασίες των προσλήψεων των γιατρών, έτσι ώστε σε 3 μήνες περίπου να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες πρόσληψης, γιατί οι γιατροί μας είναι πολύτιμοι. Άρχισαν να λειτουργούν ήδη οι μονάδες αγγειακών εγκεφαλικών και είμαι βέβαιος ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα λειτουργήσουν και οι 19, όλες όσες ψηφίστηκαν στη Βουλή και σχεδιάστηκαν. Οργανώσαμε και σχεδιάσαμε το πρόγραμμα για την ίδρυση μονάδων του τραύματος. Μια μεγάλη πληγή για τη χώρα που είναι τα κυρίως τα τροχαία ατυχήματα. Δημιουργήσαμε δομές και δημιουργούμε υποδομές σε δεκάδες νοσοκομεία της χώρας με τα πρώτα 16 νοσοκομεία, τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας που θα είναι επιπέδου 1 και απομένει η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Το ίδιο ισχύει για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης ψυχικής υγείας με το σχέδιο που κατέθεσε καταθέσαμε στο υπουργικό συμβούλιο ο συνάδελφός μου ο Βαρτζόπουλος και το σχέδιο νόμου για την άνοια και όλα αυτά μαζί αφορούν εκατομμύρια συμπολίτες μας, σε μια χώρα η οποία έχει πάρα πολλά χρόνια νοσήματα. Είναι σε εξέλιξη 2 σπουδαία έργα για τη μεταρρύθμιση του πολύτιμου ΕΟΠΥΥ, καθώς και του ΕΟΦ. Αγαπητέ Άδωνι έχει ωριμάσει και θα σου παραδοθεί ένας φάκελος με ένα φιλόδοξο σχέδιο που περιλαμβάνει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το εθνικό σύστημα υγείας στη νέα εποχή.

Με τη χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού, η υγεία περνάει πραγματικά σε πολύ καλά χέρια. Στα χέρια ενός άξιου και αποτελεσματικού πολιτικού, με τον οποίον η συμπόρευσή μας την τελευταία δεκαετία και από την εποχή της κρίσης έχει ένα χαρακτήρα ιστορικό και βαθιά πολιτικό, γιατί δώσαμε μάχες σκληρές σε μια εποχή, η οποία ήταν αναμέτρηση με τις δυνάμεις του λαϊκισμού αλλά και τις δυσκολίες τις πραγματικές που αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε την κρίση. Έχει και ένα συναισθηματικό προσωπικό χαρακτήρα, αφού μεταξύ μας αναπτύχθηκε μια βαθιά φιλία, που ο Άδωνις αποκαλεί κάρμα.

Τι δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Ασφαλώς, αγαπητέ Μιχάλη, κύριε υπουργέ, θα συνεχίσουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχετε ξεκινήσει και θα τις ολοκληρώσουμε με προσήλωση στον σκοπό, που παραμένει ένας και κοινός. Να παρέχουμε το δυνατόν τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους συμπολίτες μας, που τις έχουν απόλυτη ανάγκη και είναι ηθική μας υποχρέωση και πολιτική μας υποχρέωση να βρούμε τον τρόπο να τους τις παρέχουμε όσο μπορούμε καλύτερα.

Πάνω λοιπόν σε αυτά τα βήματα θα συνεχίσουμε. Έχω πλήρη συνείδηση ότι αυτό δεν είναι ένα εύκολο υπουργείο. Βλέπω απέναντι τη φίλη μου τη Ματίνα Παγώνη. Της έχω διαχρονική αδυναμία και έχουμε μια σχέση αγάπης και πάθους ορισμένες φορές, εκείνη στη διεκδίκηση των αιτημάτων των γιατρών, εμείς ως πολιτική ηγεσία στην προσπάθεια να ισορροπήσουμε μεταξύ των αιτημάτων και των δυνατοτήτων του κράτους. Θα έχουμε παρόμοιες σκηνές και στο μέλλον αγαπητή Ματίνα, αλλά θα το κάνουμε πάντα με εντιμότητα. Και δεν σας κρύβω ότι αισθάνομαι μεγάλη χαρά που είναι παρών σήμερα και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριος Σιάσος.

Ο νέος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης

Θέλω να ξέρετε ότι έχω συνείδηση των προβλημάτων. Έχουμε να πάρουμε και δύσκολες αποφάσεις, δεν είναι όλα ευχάριστα. Αποφάσεις που έχουν να κάνουν με το clawback, με το rebate, με τον τρόπο που θα εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε όλους αυτούς τους χώρους. Όμως θέλω να ξέρετε ότι έρχομαι πολύ μεγάλο κέφι στο Υπουργείο Υγείας. Είναι σαν να γυρίζω κάπου στο φυσικό μου χώρο υπό μια έννοια. Πράγματι αυτό είναι ένα υπουργείο που έχει κάτι που δεν το έχουν όλα τα υπουργεία.Έχει πολύ μεγάλη ανθρωπιά. Έχει πολύ μεγάλη ευαισθησία.Έχει διαχείριση του ανθρώπινου πόνου. Είναι ένα σπουδαίο υπουργείο και οι άνθρωποι που το υπηρετούν είστε σπουδαίοι άνθρωποι.

Αγαπητέ Μιχάλη, θέλω να πω ότι με την κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναπληρωτών Υπουργών, έχουμε μία φιλία χρόνων. Υπήρξε και εκείνη από τους διαπρύσιους μαχητές χωρίς να είναι στην πολιτική με προσπάθειες να ηττηθεί ο λαϊκισμός την κρίσιμη εποχή των μνημονιακών ετών.

 

Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη / Άρης Αγγελής
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανασχηματισμός - Σήμερα στις 18:00 η ορκομωσία στο Προεδρικό Μέγαρο

Επιστρέφει ο  Άδωνις Γεωργιάδης  μετά από 10 χρόνια στο υπουργείο Υγείας

Νέος Υπουργός Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης

Δυνατότητα 1.300 εργαζόμενων σε δημόσια νοσοκομεία να παραμείνουν στις θέσεις τους από το Υπουργείο Εργασίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η βοήθεια στην Ουκρανία και οι φιλοδοξίες την Κίνα στην ατζέντα των G7

G7 Ιταλία: Εκτός από την Μελόνι, οι ηγέτες των άλλων έξι εθνών -Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Καναδάς- αντιμετωπίζουν μεγάλα εσωτερικά δεινά που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την εξουσία τους.

Γεωργιάδης: "Η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας στην Υγεία είναι αδιανόητη"

Γεωργιάδης: Είμαι περήφανος γιατί η Ελλάδα πιστεύω ότι είναι σε κατάσταση πολύ πάνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου ως προς την εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στον τομέα της υγείας.

Ο ΠΟΥ κατηγορεί 4 μεγάλες βιομηχανίες για 2,7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως στην Ευρώπη

«Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν προτεραιότητα πριν από το κέρδος, πάντα», είπε ο Kluge. Η έκθεση, "Εμπορικοί καθοριστικοί παράγοντες των μη μεταδοτικών ασθενειών στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ", είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του ΠΟΥ.

Έκθεση του ECDC για την απειλή της αυξανόμενης μικροβιακής αντοχής της γονόρροιας

Ο έλεγχος για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και η έγκαιρη θεραπεία είναι επίσης υψίστης σημασίας. Επιπλέον, η συνετή χρήση αντιμικροβιακών ουσιών είναι απαραίτητη για την επιβράδυνση της ανάπτυξης και εξάπλωσης ανθεκτικών στελεχών.

Γάζα: Το Ισραήλ σκότωσε τουλάχιστον 274 ανθρώπους σε επιχείρηση διάσωσης ομήρων

Γάζα: Η επιχείρηση βαθιά στην κεντρική Γάζα ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς και άλλοι μαχητές εισέβαλαν στα σύνορα, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και κρατώντας ομήρους περίπου 250.

ΗΠΑ: Η ασφαλής πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό μειώνεται για τα παιδιά

ΗΠΑ: Σχεδόν ένα στα 10 παιδιά αντιμετώπιζε οικιακή επισιτιστική ανασφάλεια και απέφευγε το νερό της βρύσης του μέχρι το 2020, και γνωρίζουμε ότι η πανδημία του COVID-19 έκανε την επισιτιστική ανασφάλεια πιο διάχυτη.

Close Icon