Πολιτική Υγείας

Στέλλα Κυριακίδου: Επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ για την προστασία των πολιτών έναντι του κύματος covid στην Κίνα

Στέλλα Κυριακίδου: Επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ για την προστασία των πολιτών έναντι του κύματος covid στην Κίνα

Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν επέβαλαν υποχρεωτικά τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα τα τελευταία 24ωρα. "Πραγματική πρόθεση" των χωρών αυτών είναι να «επιτεθούν στο σύστημα της χώρας», έγραψε η κρατική ταμπλόιντ Global Times, χαρακτηρίζοντας "αβάσιμα" τα περιοριστικά μέτρα και «διακριτική» τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους κινέζους πολίτες.

Στέλλα Κυριακίδου: Επιστολή προς τους Υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών έστειλε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό στην Κίνα. Η κα. Κυριακίδου αναφέρει στην επιστολή ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες. Επιπροσθέτως, η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο, σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση. Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επαφή με τους κινέζους ομολόγους της για να εκφράσει τη διάθεση να υπάρξει υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση. Σημειώνεται πως οι αριθμοί που ανακοινώνει η Κίνα δεν έχουν καμιά σχέση με την εμπειρία σε άλλες χώρες: οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς. Στο Χονγκ Κονγκ, πόλη που αποτελεί τμήμα της Κίνας, με πληθυσμό 7,4 εκατομμυρίων κατοίκων, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει ξεπεράσει τους 11.000 νεκρούς. Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ιατρικών δεδομένων Airfinity, ενδέχεται να πεθαίνουν καθημερινά στην Κίνα εξαιτίας της COVID-19 ως ακόμη και 9.000 άνθρωποι. Ο αριθμός των θανάτων στην Κίνα από την 1η Δεκεμβρίου πιθανόν κυμαίνεται γύρω στους 100.000 και οι μολύνσεις από τον ιό περί τις 18,6 εκατομμύρια, κατά την ίδια πηγή. Η Airfinity αναμένει ότι η κορύφωση του τρέχοντος κύματος της πανδημίας στην Κίνα θα καταγραφεί περί τα μέσα του Ιανουαρίου (τη 13η), με 3,7 εκατ. κρούσματα ημερησίως.

Εν μέσω διευρυνόμενου σκεπτικισμού για τα επίσημα δεδομένα του Πεκίνου και ανακοινώσεων μέτρων από αρκετές χώρες του κόσμου τα τελευταία 24ωρα εξαιτίας των πληροφοριών και των ανησυχιών για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα, κινεζικά κρατικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «διακριτική» μεταχείριση των πολιτών της χώρας μετά την απόφαση των αρχών να λάβει τέλος η πολιτική «zero COVID» και να ανοίξει πλήρως η οικονομία στις αρχές του μήνα. Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν επέβαλαν υποχρεωτικά τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα τα τελευταία 24ωρα. “Πραγματική πρόθεση” των χωρών αυτών είναι να «επιτεθούν στο σύστημα της χώρας», έγραψε η κρατική ταμπλόιντ Global Times, χαρακτηρίζοντας “αβάσιμα” τα περιοριστικά μέτρα και «διακριτική» τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους κινέζους πολίτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ιαπωνία: Τεστ στις αφίξεις από Κίνα για COVID εν μέσω αυξανόμενων κρουσμάτων

Η Ιταλία δεν βρίσκει νέες παραλλαγές της Covid στον έλεγχο της Κίνας

Παγκόσμιος συναγερμός λόγω της έκρηξης της COVID στην Κίνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα προειδοποίηση του ΠΟΥ για το πότε θα «χτυπήσει» ένα νέο παθογόνο και μια νέα πανδημία.

«Η Covid ήταν μια ασθένεια “X”, ένα νέο παθογόνο που προκάλεσε μια νέα νόσο, αλλά θα υπάρξει μια άλλη ασθένεια “Χ”, ή νόσος “Υ” ή νόσος “Ζ”», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Γιατροί της Νότιας Κορέας απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Η Νότια Κορέα έχει μία από τις χαμηλότερες αναλογίες γιατρού προς ασθενή μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, επομένως η κυβέρνηση θέλει να προσθέσει περισσότερες τοποθετήσεις σε ιατρικές σχολές.

Τον Μάρτιο η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων - Τα κόστη

Σε περιοχές όπου τα νοσοκομεία δεν μπορούν να κάνουν βραδινές χειρουργικές επεμβάσεις, ιδιωτικές κλινικές θα παρέμβουν για να εξυπηρετήσουν αυτές τις περιπτώσεις χωρίς κόστος για τους ασθενείς. 

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς η ΕΕ και η Ελλάδα θα περιορίσουν εγκλήματα και απάτες

Σε εθνικό επίπεδο, μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την κυβερνοασφάλεια, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φέρνει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, σε δημόσια διαβούλευση, νομοσχέδιο για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Η νομοθετική πράξη θα σηκώσει ανάχωμα απέναντι στις μεγάλες πλατφόρμες.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Άμεση ανθρωπιστική παύση για βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζητά η Ε.Ε

Οι κυρώσεις σε βάρος των βίαιων εποίκων εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διαφωνίας, καθώς ορισμένα κράτη μέλη δεν επιθυμούν τη Χαμάς και τους εποίκους να τοποθετούνται δίπλα-δίπλα στη σειρά της υιοθέτησης περιοριστικών μέτρων.

Πάνω από 29.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

 Ο πόλεμος, που δεν δείχνει σημάδια λήξης, έχει εκδιώξει περίπου το 80% των Παλαιστινίων στη Γάζα από τα σπίτια τους και έχει αφήσει το ένα τέταρτο του πληθυσμού να λιμοκτονεί, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ.