Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Πρόσθετα σάκχαρα: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει την μείωση κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων

Πρόσθετα σάκχαρα: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει την μείωση κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων

Πρόσθετα σάκχαρα: Μείωση της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων, συστήνει στους Ευρωπαίους πολίτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μείωση της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων, συστήνει στους Ευρωπαίους πολίτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΕΛΚ, Μαρίας Σπυράκη, τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες για τη μείωση της κατανάλωσης πρόσθετων/ελεύθερων σακχάρων».

Μείωση της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων

«Κατά προτίμηση, οι NSS, γλυκαντικές ουσίες χωρίς ζάχαρη, (ακεσουλφάμη Κ, ασπαρτάμη, αντβαντάμη, κυκλαμικά, νεοτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη, στέβια και παράγωγά της), δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιστάθμιση της μείωσης των επιπέδων πρόσθετων/ελεύθερων σακχάρων στα τρόφιμα, ώστε να καταστεί δυνατή η προσαρμογή της γεύσης σε χαμηλότερα επίπεδα γλυκύτητας», σημειώνει η κ. Κυριακίδου.

Η κ. Σπυράκη είχε υπογραμμίσει στην ερώτησή της ότι «η μακρόχρονη κατανάλωση των πρόσθετων σακχάρων ενδέχεται να είναι επιζήμια για την υγεία των πολιτών, με βάση τον ΠΟΥ, ζητώντας μείωση της κατανάλωσής τους, καθώς και μέτρα για την προαγωγή της υγείας και της πρόληψης ασθενειών», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ έθεσε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «την πρόσφατη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία θεμελιώνεται στα ευρήματα συστηματικής ανασκόπησης των διαθέσιμων στοιχείων, καθώς “η χρήση γλυκαντικών ουσιών χωρίς ζάχαρη – NSS (ακεσουλφάμη Κ, ασπαρτάμη, αντβαντάμη, κυκλαμικά, νεοτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη, στέβια και παράγωγά της) δεν παρέχει μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση του σωματικού λίπους, ενώ η μακρόχρονη κατανάλωσή τους ενδέχεται να επιφέρει ανεπιθύμητες επιπτώσεις, όπως αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα και θνησιμότητα στους ενηλίκους”».

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, στην απάντησή της, προτρέπει σε μείωση της κατανάλωσης των πρόσθετων σακχάρων, αλλά, «συγχρόνως, διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι είναι ασφαλή στη χρήση τους, λόγω των συνεχών επαναξιολογήσεων από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)».

Συγκεκριμένα στην απάντησή της αναφέρει: «Τα πρόσθετα τροφίμων που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ υπόκεινται σε αξιολογήσεις ασφάλειας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Οι εκτιμήσεις της έκθεσης (κατανάλωσης) περιλαμβάνονται σε αυτές. Οι γνωμοδοτήσεις της EFSA σχετικά με αρκετές γλυκαντικές ουσίες χωρίς ζάχαρη (NSS) είναι προσβάσιμες στο κοινό. Όσον αφορά τις υπόλοιπες NSS, είναι διαθέσιμες οι γνωμοδοτήσεις της επιστημονικής επιτροπής τροφίμων. Κατά την περίοδο 2024-25, η EFSA θα επαναξιολογήσει την ασφάλεια των υπόλοιπων NSS. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί ανησυχίες για την υγεία».

Αναφορικά με τη σύσταση του ΠΟΥ, η κ. Κυριακίδου υπογραμμίζει ότι «η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να μη χρησιμοποιούνται NSS για τον έλεγχο του σωματικού βάρους εξαρτάται από την έλλειψη βεβαιότητας σχετικά με τις συνολικές επιπτώσεις που συνδέονται με την κατανάλωσή τους, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας αντίστροφης αιτιώδους συνάφειας. Δεν παρέχει επικαιροποιημένη ή εναλλακτική καθοδήγηση σχετικά με την ασφάλεια των NSS για τις οποίες οι αξιολογήσεις της EFSA παραμένουν ως σημείο αναφοράς».

Επιπλέον, σημειώνει ότι «τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συνεχίσουν ενεργά την κοινή τους συμμετοχή στο πρόγραμμα EU4Health, το οποίο διαθέτει προϋπολογισμό 5,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-27» και ότι «ο προϋπολογισμός αυτός δεν προβλέπει κονδύλια ανά χώρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας;

Πιθανές εξηγήσεις για τη διαρκή πείνα - Τι μπορεί να συμβαίνει

Τι τροφές μπορείτε να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Τι προβλήματα δημιουργεί η αυξημένη χοληστερόλη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΠΟΥ Ευρώπης: Εκδηλώσεις για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας

ΠΟΥ Ευρώπης: Αυτή η σειρά συναντήσεων έχει ως στόχο να εξετάσει σε βάθος φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας εστιάζοντας στην πρόληψη, μέσω της εφαρμογής δοκιμασμένων πολιτικών αλλά και αναδιαμόρφωση αυτών για την προστασία των παιδιών. 

Ανασχηματισμός: Στις 11:30 ανακοινώνεται η νέα σύνθεση της Κυβέρνησης

Ανασχηματισμός: Ήταν προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο για τις 11:00, το οποίο εκτάκτως ακυρώνεται. Στη θέση του έρχονται οι ανακοινώσεις για τη νέα σύνθεση της Κυβέρνησης στις 11:30 από τον Παύλο Μαρινάκη. 

Η βοήθεια στην Ουκρανία και οι φιλοδοξίες την Κίνα στην ατζέντα των G7

G7 Ιταλία: Εκτός από την Μελόνι, οι ηγέτες των άλλων έξι εθνών -Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Καναδάς- αντιμετωπίζουν μεγάλα εσωτερικά δεινά που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την εξουσία τους.

Γεωργιάδης: "Η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας στην Υγεία είναι αδιανόητη"

Γεωργιάδης: Είμαι περήφανος γιατί η Ελλάδα πιστεύω ότι είναι σε κατάσταση πολύ πάνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου ως προς την εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στον τομέα της υγείας.

Ο ΠΟΥ κατηγορεί 4 μεγάλες βιομηχανίες για 2,7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως στην Ευρώπη

«Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν προτεραιότητα πριν από το κέρδος, πάντα», είπε ο Kluge. Η έκθεση, "Εμπορικοί καθοριστικοί παράγοντες των μη μεταδοτικών ασθενειών στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ", είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του ΠΟΥ.

Έκθεση του ECDC για την απειλή της αυξανόμενης μικροβιακής αντοχής της γονόρροιας

Ο έλεγχος για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και η έγκαιρη θεραπεία είναι επίσης υψίστης σημασίας. Επιπλέον, η συνετή χρήση αντιμικροβιακών ουσιών είναι απαραίτητη για την επιβράδυνση της ανάπτυξης και εξάπλωσης ανθεκτικών στελεχών.

Close Icon