Πολιτική Υγείας

Προέλευση του SARS-CoV-2: Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ξεκινά έρευνα με επιστολή προς τον Fauci

Προέλευση του SARS-CoV-2: Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ξεκινά έρευνα με επιστολή προς τον Fauci

Παρ' όλα αυτά, ο Fauci ανέφερε τον Νοέμβριο ότι θα "συνεργαζόταν πλήρως και θα κατέθετε" εάν οι Ρεπουμπλικανοί ακολουθούσαν τα σχέδιά τους να διερευνήσουν την προέλευση του SARS-CoV-2.

Προέλευση του SARS-CoV-2: Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων ξεκίνησαν τη Δευτέρα έρευνα σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2, εκδίδοντας σειρά επιστολών προς νυν και πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν για έγγραφα και καταθέσεις. Οι Ρεπουμπλικανοί πρόεδροι της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων και της υποεπιτροπής για την πανδημία των κορωνοϊών ζήτησαν πληροφορίες από διάφορα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Dr. Anthony Fauci, γύρω από την υπόθεση ότι ο κορωνοϊός διέρρευσε τυχαία από κινεζικό εργαστήριο.

“Αυτή η έρευνα πρέπει να ξεκινήσει με το πού και πώς προέκυψε αυτός ο ιός, ώστε να μπορέσουμε να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε, να προετοιμαστούμε ή να αποτρέψουμε να ξανασυμβεί”, δήλωσε ο βουλευτής Brad Wenstrup, R-Ohio, πρόεδρος της υποεπιτροπής για τους ιούς. Ο Ρεπουμπλικανός Τζέιμς Κόμερ, R-Tenn, πρόεδρος της επιτροπής εποπτείας, πρόσθεσε ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα “ακολουθήσουν τα γεγονότα” και “θα καταστήσουν υπεύθυνους τους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης που συμμετείχαν σε κάθε είδους συγκάλυψη”. Οι επιστολές προς τον Φάουτσι, τη διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Άβιλ Χέινς, τον υπουργό Υγείας Ξαβιέ Μπεκέρα και άλλους είναι η τελευταία προσπάθεια της νέας ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022. Ο Wenstrup, ο οποίος είναι επίσης επί μακρόν μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατηγόρησε τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ότι απέκρυψαν βασικά στοιχεία σχετικά με την έρευνά τους για τον κορωνοϊό. Οι Ρεπουμπλικανοί στην επιτροπή εξέδωσαν πέρυσι μια έκθεση του προσωπικού που υποστήριζε ότι υπάρχουν “ενδείξεις” ότι ο ιός μπορεί να έχει αναπτυχθεί ως βιολογικό όπλο μέσα στο Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν της Κίνας. Αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με μια αξιολόγηση της κοινότητας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δημοσιεύθηκε σε μη διαβαθμισμένη μορφή τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με την οποία οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι ο ιός ήταν βιολογικό όπλο, αν και μπορεί να διέρρευσε σε εργαστηριακό ατύχημα.

Οι επιστολές που εστάλησαν τη Δευτέρα δεν απαιτούν τη συνεργασία των παραληπτών. Αλλά κατά την ανακοίνωση της έκθεσης του προσωπικού των Ρεπουμπλικανών τον Δεκέμβριο, ο Wenstrup δήλωσε ότι οι νομοθέτες θα εξέδιδαν κλήσεις αν οι πιθανοί μάρτυρες δεν συνεργάζονταν. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους επιστήμονες να καθορίσουν οριστικά τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται οι ασθένειες, αλλά οι μελέτες των εμπειρογνωμόνων σε όλο τον κόσμο έχουν καθορίσει ότι o SARS-CoV-2 πιθανότατα προέκυψε από μια αγορά ζωντανών ζώων στη Γουχάν της Κίνας. Αρχικά απορρίφθηκε από τους περισσότερους ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας και κυβερνητικούς αξιωματούχους, η υπόθεση ότι o SARS-CoV-2 προήλθε από τυχαία διαρροή σε εργαστήριο και άρχισε να εξετάζεται αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε έρευνα για το θέμα τον Μάιο του 2021. Η επανεξέταση των 90 ημερών είχε ως στόχο να ωθήσει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες και να επανεξετάσουν αυτά που ήδη είχαν. Πρώην αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είχαν πιέσει δημοσίως για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την προέλευση του ιού, όπως και οι επιστήμονες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όμως η επανεξέταση αποδείχθηκε ασαφής, με τις υπηρεσίες πληροφοριών να δηλώνουν ότι, εκτός απροόπτου, δεν θα ήταν σε θέση να συμπεράνουν την προέλευση ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον τρόπο. Πολλοί επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του Fauci, ο οποίος μέχρι τον Δεκέμβριο ήταν ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Biden, λένε ότι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο ιός πιθανότατα εμφανίστηκε στη φύση και μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους, ένα καλά τεκμηριωμένο φαινόμενο γνωστό ως συμβάν διάχυσης. Οι ερευνητές του ιού δεν έχουν εντοπίσει δημοσίως κάποια νέα βασικά επιστημονικά στοιχεία που θα μπορούσαν να κάνουν την υπόθεση της διαρροής από το εργαστήριο πιο πιθανή.

Αλλά οι Ρεπουμπλικανοί κατηγόρησαν τον Fauci ότι είπε ψέματα στο Κογκρέσο όταν αρνήθηκε τον Μάιο ότι τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας χρηματοδότησαν την έρευνα “κέρδους λειτουργίας” -την πρακτική της ενίσχυσης ενός ιού στο εργαστήριο για τη μελέτη των πιθανών επιπτώσεών του στον πραγματικό κόσμο- σε ένα εργαστήριο ιολογίας στη Γουχάν. Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, βουλευτής του Τέξας, προέτρεψε μάλιστα τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ να διορίσει ειδικό εισαγγελέα για να διερευνήσει τις δηλώσεις του Φάουτσι. Ο Fauci, ο οποίος υπηρέτησε ως ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας της χώρας σε θέματα μολυσματικών ασθενειών τόσο υπό Ρεπουμπλικανούς όσο και υπό Δημοκρατικούς προέδρους, χαρακτήρισε την κριτική του ΓΑΠ ανοησία. Ο Κρουζ και ο γερουσιαστής Ραντ Πολ, R-Ky., έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι μια επιστολή του NIH προς το Κογκρέσο τον Οκτώβριο του 2021 διαψεύδει τον Φάουτσι. Αλλά δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ή επιστημονική συναίνεση ότι η έρευνα “κέρδους λειτουργίας” χρηματοδοτήθηκε από το NIH και δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ της έρευνας που χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ και της εμφάνισης του COVID-19. Το NIH έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η χρηματοδότησή του δεν πήγαινε σε τέτοιες έρευνες που αφορούσαν την ενίσχυση της μολυσματικότητας και της θανατηφόρας δράσης ενός παθογόνου. Παρ’ όλα αυτά, ο Fauci ανέφερε τον Νοέμβριο ότι θα “συνεργαζόταν πλήρως και θα κατέθετε” εάν οι Ρεπουμπλικανοί ακολουθούσαν τα σχέδιά τους να διερευνήσουν την προέλευση του SARS-CoV-2. “Δεν έχω κανένα πρόβλημα να καταθέσω – μπορούμε να υπερασπιστούμε και να εξηγήσουμε όλα όσα έχουμε πει”, δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Λευκού Οίκου πέρυσι

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

"Μοιραστείτε τα δεδομένα" προτρέπει ο ΠΟΥ την Κίνα στις συνομιλίες για το κύμα Covid

Νέες μελέτες για την προέλευση του SARS-CoV-2

Αποσπάσματα email λένε ότι ο Fauci γνώριζε πως ο κορωνοϊός τροποποιήθηκε σκόπιμα και διέρρευσε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συνεχίζεται το πρόγραμμα Dentist Pass για τα παιδιά ενώ αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και μέσω ΚΕΠ

Από την Τρίτη, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν πλέον τις αιτήσεις τους και μέσω των ΚΕΠ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για το Dentist Pass ορίζεται η Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2023, για όλα τα ΑΦΜ και για υποβολή, είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ.

Κοινή ανακοίνωση των ECDC & EMA για τους εμβολιασμούς covid - Συστάσεις για το φθινόπωρο

Στην ίδια ανακοίνωσή τους το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA καθιστούν σαφές πως οι μελλοντικές εκστρατείες εμβολιασμού ενόψει του χειμώνα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά (ανεξάρτητα από ηλικία) και στις εγκύους.