Επιστημονικά Νέα

SARS-CoV-2 Lancet: Το άρθρο του ζητά «αντικειμενική, ανοιχτή και διαφανή» συζήτηση σχετικά με την προέλευση του ιού

SARS-CoV-2 Lancet: Το άρθρο του ζητά «αντικειμενική, ανοιχτή και διαφανή» συζήτηση σχετικά με την προέλευση του ιού

Μια έρευνα που διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον ιό έλαβε πολύ έλεγχο για τα μη καταληκτικά αποτελέσματα τον Μάρτιο και η Κίνα απέρριψε μια δεύτερη φάση έρευνας για την προέλευσή του.

SARS-CoV-2 Lancet: Προηγούμενα άρθρα κατέρριψαν τη θεωρία διαρροής εργαστηρίου ως «συνωμοσία» Οι επιστήμονες που απέρριψαν τη θεωρία διαρροής εργαστηρίου της Κίνας φέρονται να έχουν δεσμούς με το ερευνητικό βίντεο της Ουχάν. Ο σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Jamie Metzl αντιδρά σε διαρκείς ερωτήσεις σχετικά με την προέλευση της COVID-19 και τη θεωρία διαρροής εργαστηρίου. Το ιατρικό περιοδικό Lancet δημοσίευσε ένα άρθρο που ζητούσε μια «αντικειμενική» και «διαφανή» συζήτηση για την πραγματική προέλευση του ιού SARS-CoV-2, περισσότερο από ενάμιση χρόνο μετά το αμφιλεγόμενο άρθρο του που καταδίκαζε «θεωρίες συνωμοσίας» που προτείνουν ότι ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο στην Κίνα.

Το άρθρο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, με τίτλο “Έκκληση για αντικειμενική, ανοιχτή και διαφανή επιστημονική συζήτηση σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2”, υπογράφεται από 16 επιστήμονες υποστηρίζοντας ότι ένα ατύχημα που σχετίζεται με το εργαστήριο είναι “εύλογο” καθώς είναι ο  ιός που έχει φυσική προέλευση και ότι καμία από τις θεωρίες δεν πρέπει να αποκλειστεί ακόμη. «Λείπουν συντριπτικά στοιχεία είτε για ζωονόσους είτε για έρευνα που σχετίζεται με την προέλευση: η κριτική επιτροπή είναι ακόμα έξω», έγραψαν.

«Με βάση την τρέχουσα επιστημονική βιβλιογραφία, συμπληρωμένη από τις δικές μας αναλύσεις για τα γονιδιώματα και τις πρωτεΐνες του κορωνοϊού, θεωρούμε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία για να διαλέξουμε μεταξύ μιας φυσικής προέλευσης (δηλαδή, ενός ιού που έχει εξελιχθεί και έχει μεταδοθεί στον άνθρωπο μόνο μέσω επαφής με άγρια ​​ή εκτρεφόμενα ζώα) και προέλευσης που σχετίζεται με την έρευνα (η οποία μπορεί να έχει συμβεί σε χώρους δειγματοληψίας, κατά τη μεταφορά ή εντός του εργαστηρίου και μπορεί να έχει εμπλακεί σε φυσικούς, επιλεγμένους ή κατασκευασμένους ιούς) “.

Οι συγγραφείς επέκριναν ένα αμφιλεγόμενο άρθρο “δήλωση για την υποστήριξη των επιστημόνων” που δημοσιεύτηκε από το The Lancet τον Φεβρουάριο του 2020 που έλεγε: “Είμαστε μαζί για να καταδικάσουμε έντονα τις θεωρίες συνωμοσίας που υποδηλώνουν ότι η COVID-19 δεν έχει φυσική προέλευση”. Η επιστολή αυτή, υπογεγραμμένη από 27 εμπειρογνώμονες, προειδοποιούσε ότι η ανταλλαγή δεδομένων για το ξέσπασμα της COVID-19 «απειλείται από φήμες και παραπληροφόρηση» γύρω από την προέλευσή της.

Η επιστολή του Φεβρουαρίου 2020 αντιμετώπισε έλεγχο αφού ένας από τους συγγραφείς, ο Peter Daszak, πρόεδρος της EcoHealth Alliance και μέλος της επιτροπής COVID-19 της The Lancet, δεν αποκάλυψε ανταγωνιστικά συμφέροντα και αργότερα “απαλλάχτηκε” από την εργασία για την προέλευση της πανδημίας. Ο Daszak έκτοτε ενημέρωσε τη δήλωση αποκάλυψης για να συμπεριλάβει πληροφορίες σχετικά με το έργο της EcoHealth στην Κίνα.

Τον Ιούλιο, η ίδια ομάδα εμπειρογνωμόνων στην επιστολή του 2020 δημοσίευσε μια άλλη επιστολή επιβεβαιώνοντας την πεποίθησή της ότι η COVID-19 εξελίχθηκε στη φύση, ενώ παρότρυνε τους άλλους να «μειώσουν τη θερμότητα της ρητορικής και να φωτίσουν το φως της επιστημονικής έρευνας». Οι συντάκτες της επιστολής της Παρασκευής υποστήριξαν ότι οι δηλώσεις της άλλης ομάδας είχαν «αποσιωπητική επίδραση στην ευρύτερη επιστημονική συζήτηση, μεταξύ των δημοσιογράφων της επιστήμης».

«Τα επιστημονικά περιοδικά θα πρέπει να ανοίξουν τις στήλες τους σε εμπεριστατωμένες αναλύσεις όλων των υποθέσεων», υποστήριξαν. “Ως επιστήμονες, πρέπει να αξιολογήσουμε όλες τις υποθέσεις σε ορθολογική βάση και να σταθμίσουμε την πιθανότητά τους με βάση γεγονότα και στοιχεία, χωρίς εικασίες σχετικά με πιθανές πολιτικές επιπτώσεις”. “Το πιο σημαντικό, η επιστήμη αγκαλιάζει εναλλακτικές υποθέσεις, αντιφατικά επιχειρήματα, επαλήθευση, διαψευσιμότητα και αντιπαραθέσεις”, συνέχισαν.

“Η απομάκρυνση από αυτήν την αρχή κινδυνεύει να καθιερώσει δόγματα, να εγκαταλείψει την ουσία της επιστήμης και, ακόμη χειρότερα, να ανοίξει τον δρόμο για θεωρίες συνωμοσίας. Αντ΄ αυτού, η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να φέρει αυτήν τη συζήτηση σε ένα μέρος όπου ανήκει: στις στήλες των επιστημονικών περιοδικών”. Μια έρευνα που διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον ιό έλαβε πολύ έλεγχο για τα μη καταληκτικά αποτελέσματα τον Μάρτιο και η Κίνα απέρριψε μια δεύτερη φάση έρευνας για την προέλευσή του.

Οι επιστήμονες στο άρθρο της Παρασκευής ανέφεραν ότι ενώ η αρχική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εργαστηριακή προέλευση ήταν “εξαιρετικά απίθανη”, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι όλες οι υποθέσεις παραμένουν στο τραπέζι. Στη συνέχεια, οι συγγραφείς ζήτησαν μια “τεκμηριωμένη, ανεξάρτητη και χωρίς προκαταλήψεις αξιολόγηση” για την προέλευση του ιού, η οποία, όπως είπαν, θα απαιτούσε “διεθνή διαβούλευση εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου χωρίς σύγκρουση συμφερόντων, από διάφορους κλάδους και χώρες. “

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυξάνεται όλο και περισσότερο ο ισχυρισμός κατασκευής του κορωνοίού στο εργαστήριο

H πιθανότητα διαρροής του κορωνοϊού κατά λάθος από το Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν έχει αποκτήσει αυξανόμενη αξιοπιστία τις τελευταίες εβδομάδες.

Το νομοσχέδιο Hawley-Braun θα ανάγκαζε τον Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει τη διαρροή πληροφοριών Wuhan coronavirus

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανοίγει ξανά τις υποθέσεις για την προέλευση του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα e-τσιγάρα δεν βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα-Πιθανότερη η υποτροπή λένε οι ειδικοί

Διακοπή καπνίσματος: Μια νέα ανάλυση από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης Ανθρώπινης Μακροζωίας Herbert Wertheim στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και στο UC San Diego Moores Cancer Center αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου—ακόμη σε καθημερινή βάση—δεν βοήθησε τους καπνιστές να σταματήσουν με επιτυχία το τσιγάρο. Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του JAMA Network Open, στις 19 Οκτωβρίου 2021.

Οι γυναίκες άνω των 50 ετών που θήλασαν τα μωρά τους είχαν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ

«Θα χρειαστούν μελλοντικές μελέτες για να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ του ιστορικού θηλασμού των γυναικών και της γνωστικής απόδοσης σε μεγαλύτερες, γεωγραφικά διαφορετικές ομάδες γυναικών.

Κανονικά η δεύτερη δόση εμβολίου στον Καναδά

Η Δρ Theresa Tam, επικεφαλής δημόσιας υγείας του Καναδά, λέει ότι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για ιατρική εξαίρεση από τον εμβολιασμό, εάν εγκριθεί από γιατρό.

Ο θηλασμός θωρακίζει όχι μόνο το βρέφος, αλλά και τη θηλάζουσα μητέρα

Θηλασμός γνωστική λειτουργία: Ο θηλασμός είναι πολύτιμος για τα βρέφη. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να βοηθήσει και τη μητέρα στις γνωστικές της λειτουργίες στην ηλικία των 50 ετών και άνω, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Νέα τεχνολογία vNOTES για λιγότερες ουλές και ταχύτερη ανάρρωση στην υστερεκτομή

Υστερεκτομή vNOTES: Λιγότερες ουλές, ταχύτερη ανάρρωση και καλύτερη ποιότητα ζωής προσφέρονται από την καινοτόμο διαδικασία σε σχέση με την παραδοσιακή επέμβαση υστερεκτομής.