Πολιτική Υγείας

ΠOY προειδοποίηση: Πάνω από το ήμισυ του κόσμου κινδυνεύει από κρούσματα ιλαράς μέχρι το τέλος του 2024

ΠOY προειδοποίηση: Πάνω από το ήμισυ του κόσμου κινδυνεύει από κρούσματα ιλαράς μέχρι το τέλος του 2024

ΠOY προειδοποίηση: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει ότι περισσότερο από το ήμισυ του κόσμου θα βρίσκεται σε «υψηλό ή πολύ υψηλό κίνδυνο» κρουσμάτων ιλαράς μέχρι το τέλος του 2024.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει ότι περισσότερο από το ήμισυ του κόσμου θα βρίσκεται σε «υψηλό ή πολύ υψηλό κίνδυνο» κρουσμάτων ιλαράς μέχρι το τέλος του 2024. Σύμφωνα με αναφορές, η Νατάσα Κρόουκροφτ, ανώτερη τεχνική σύμβουλος για την ιλαρά και Η ερυθρά με τον ΠΟΥ είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα: «Αυτό για το οποίο ανησυχούμε είναι φέτος, το 2024, έχουμε αυτά τα μεγάλα κενά στα προγράμματα εμβολιασμού μας και αν δεν τα γεμίσουμε γρήγορα με το εμβόλιο , η ιλαρά απλώς θα πηδήξει σε αυτό το κενό». Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι τα κρούσματα ιλαράς, γνωστής και ως «ερυθρά», έχουν αυξηθεί στον κόσμο λόγω του μεγάλου αριθμού εμβολιασμών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. «Μπορούμε να δούμε από δεδομένα που παράγονται με δεδομένα του ΠΟΥ από το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) ότι περισσότερες από τις μισές χώρες στον κόσμο θα βρίσκονται σε υψηλό ή πολύ υψηλό κίνδυνο εστιών μέχρι το τέλος του φέτος», πρόσθεσε ο Κρόουκροφτ.

Τι είναι η Ιλαρά;

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό. Εξαπλώνεται όταν ένα μολυσμένο άτομο αναπνέει, βήχει ή φτερνίζεται και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και θάνατο. Ενώ μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, είναι πιο συχνός στα παιδιά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ιλαράς;

Η ιλαρά προσβάλλει την αναπνευστική οδό και εξαπλώνεται σε όλο το σώμα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Υψηλός πυρετός
 • Βήχας
 • Καταρροή
 • Κόκκινα και υγρά μάτια
 • Εξανθήματα σε όλο το σώμα
 • Μικρές λευκές κηλίδες μέσα στα μάγουλα

Πρόληψη της Ιλαράς

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η ασθένεια από ιλαρά και η μετάδοσή της σε άλλους ανθρώπους. Το εμβόλιο του είναι ασφαλές και μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμήσει τον ιό. Ο παγκόσμιος οργανισμός δήλωσε ότι πριν από την εισαγωγή του εμβολίου ιλαράς το 1963, μεγάλες επιδημίες εμφανίζονταν περίπου κάθε δύο έως τρία χρόνια και προκαλούσαν περίπου 2,6 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι 1.28.000 άνθρωποι πέθαναν από ιλαρά το 2021 — στην κορύφωση της πανδημίας — οι οποίοι ήταν κυρίως παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Αυτό συνέβη παρά τη διαθεσιμότητα ενός ασφαλούς και οικονομικά αποδοτικού εμβολίου.

Πώς επηρέασε ο COVID-19 τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η πανδημία οδήγησε σε «οπισθοδρομήσεις στις προσπάθειες επιτήρησης και ανοσοποίησης», αφήνοντας «εκατομμύρια παιδιά ευάλωτα».

Επιπλοκή ιλαράς

Οι περισσότεροι θάνατοι από ιλαρά προέρχονται από επιπλοκές που σχετίζονται με τη νόσο, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Τύφλωση
 • Εγκεφαλίτιδα (λοίμωξη που προκαλεί εγκεφαλικό οίδημα και εγκεφαλική βλάβη)
 • Σοβαρή διάρροια και σχετική αφυδάτωση
 • Μολύνσεις αυτιών
 • Σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας
 • Στις έγκυες γυναίκες, ο ιός μπορεί να είναι επικίνδυνος για τη μητέρα και να έχει ως αποτέλεσμα το μωρό της να γεννηθεί πρόωρα με α
 • χαμηλό βάρος γέννησης, προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

Ο Κρόουκροφτ είπε ότι πέρυσι, περισσότερα από 3.00.000 κρούσματα αναφέρθηκαν παγκοσμίως, μια σημαντική αύξηση 79 τοις εκατό από το 2022.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η ιλαρά επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Σπάζοντας την αλυσίδα της παιδικής ιλαράς στην Τανζανία

Ο ΠΟΥ αναφέρει αύξηση 79% στα κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως

Η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι κλειδί κατά της αναμενόμενης αύξησης των κρουσμάτων ιλαράς στην ΕΕ/ΕΟΧ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χαρδαλιάς: Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Χαρδαλιάς, εντός του 2024 αναμένεται νέα πρόσκληση για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού και των άλλων νοσοκομείων της Αττικής.

ΝΙΜΤΣ - Παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19

Για την αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., λόγω συμμετοχής του στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., εφαρμόζονται αναλόγως οι κείμενες διατάξεις για την αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και οι διατάξεις της υπό στοιχεία Φ.900/9/568018/Σ.942/ 3.12.2021 (Β΄ 5821) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας.

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Ο κ. Γεωργιάδης είχε διμερείς συναντήσεις με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. κ. Στέλλα Κυριακίδου και με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Διαμανό.

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας με δρομολογημένες στοχευμένες ενέργειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομική διαχείριση των Νοσοκομείων.