Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ υγιεινή χεριών: Πρώτη έρευνα του ΠΟΥ για την υγιεινή των χεριών στην υγειονομική περίθαλψη

ΠΟΥ υγιεινή χεριών: Πρώτη έρευνα του ΠΟΥ για την υγιεινή των χεριών στην υγειονομική περίθαλψη

ΠΟΥ υγιεινή χεριών: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε την πρώτη του ερευνητική ατζέντα για την υγιεινή των χεριών στην υγειονομική περίθαλψη.

Στις 5 Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής των Χεριών – ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε την πρώτη του ερευνητική ατζέντα για την υγιεινή των χεριών στην υγειονομική περίθαλψη. Η έρευνα του ΠΟΥ για την υγιεινή των χεριών στην υγειονομική περίθαλψη 2023–2030 παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τις υψηλότερες προτεραιότητες για την έρευνα για τη συγκέντρωση περαιτέρω στοιχείων σχετικά με τις βέλτιστες προσεγγίσεις για τη βελτίωση των πρακτικών υγιεινής των χεριών κατά την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση καινοτόμων λύσεων.

Κατά τη διάρκεια της διετούς διαδικασίας διαβούλευσης με μια μεγάλη ομάδα εμπειρογνωμόνων από όλο τον κόσμο, προσδιορίστηκαν 192 ερευνητικές προτεραιότητες, εκ των οποίων οι 178 επέτυχαν τη συναίνεση. Η περίληψη απαριθμεί 21 υψηλότερες ερευνητικές προτεραιότητες σε έξι βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου της επικοινωνίας στη συμπεριφορά των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, του θεσμικού κλίματος ασφάλειας και του αντίκτυπου της υγιεινής των χεριών στις λοιμώξεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη (HAI) και της μικροβιακής αντοχής (AMR). Ένα πλήρες έγγραφο που θα καλύπτει όλες τις ερευνητικές προτεραιότητες στους έξι προσδιορισμένους τομείς θα εκδοθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Στοιχεία από χώρες δείχνουν ότι, παρά το γεγονός ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ασφαλή παράδοση υγείας, οι πρακτικές υγιεινής των χεριών στο σημείο περίθαλψης παραμένουν μη βέλτιστες παγκοσμίως. Η μέση συμμόρφωση με την υγιεινή των χεριών χωρίς συγκεκριμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις παραμένει περίπου στο 40%, ενώ στις μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως οι μονάδες εντατικής θεραπείας, τα μέσα επίπεδα συμμόρφωσης είναι περίπου 60%. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών υψηλού και χαμηλότερου εισοδήματος. Σαφώς, απαιτείται καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη συμπεριφορά της υγιεινής των χεριών, όπως και η ιεράρχηση των ερευνητικών περιοχών όπου εξακολουθούν να υπάρχουν κενά.

Ο σκοπός της ατζέντας είναι επίσης να δημιουργήσει δεδομένα και στοιχεία που θα επιτρέψουν στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε επίπεδο εθνικών και υγειονομικών εγκαταστάσεων να κλιμακώσουν και να επιταχύνουν τη βελτίωση της υγιεινής των χεριών επιλέγοντας πιο αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές στρατηγικές και παρεμβάσεις και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης HAI. και AMR στην υγειονομική περίθαλψη.

Τα HAI είναι από τα πιο συχνά ανεπιθύμητα συμβάντα που συμβαίνουν στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών υγείας και αποτελούν σημαντική απειλή για την υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Βλάπτουν τους ασθενείς, τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς για την υγεία. Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ για το 2022, από κάθε 100 ασθενείς σε νοσοκομεία οξείας φροντίδας, επτά ασθενείς σε χώρες υψηλού εισοδήματος και 15 ασθενείς σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα αποκτήσουν τουλάχιστον ένα HAI κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο.

Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι οι παρεμβάσεις IPC, συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών υγιεινής των χεριών, μπορούν να επιτύχουν μείωση κατά 35 έως 70% στα ποσοστά των HAI. Εκτός από το ότι είναι σημαντικά ωφέλιμα για την πρόληψη λοιμώξεων, τα προγράμματα IPC είναι η «καλύτερη αγορά» για όσους λαμβάνουν αποφάσεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον επταπλάσια απόδοση για κάθε 1 US$ που επενδύεται. Η βελτίωση της υγιεινής των χεριών σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική απόδοση επένδυσης: θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 16,5 $ US σε δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης για κάθε 1 US $ που δαπανάται.

Πολλές από τις λοιμώξεις που αποκτώνται σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να προληφθούν και να αποφευχθούν με την υγιεινή των χεριών σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, και ωστόσο, οι μισές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως στερούνται βασικών υπηρεσιών υγιεινής με νερό και σαπούνι ή τρίψιμο χεριών με βάση το αλκοόλ, όπου οι ασθενείς λαμβάνουν φροντίδα. και στις τουαλέτες. Περίπου 3,85 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτές τις εγκαταστάσεις, θέτοντας τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων 688 εκατομμυρίων ανθρώπων που λαμβάνουν φροντίδα σε εγκαταστάσεις χωρίς καθόλου υπηρεσίες υγιεινής.

Τα καθαρά χέρια κρατούν ασφαλείς τους ασθενείς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και υπάρχουν λύσεις ακόμα και όταν οι υποδομές και οι πόροι είναι περιορισμένοι. Η επένδυση σε υπηρεσίες υγιεινής νερού και υγιεινής (WASH) σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης θα απαιτούσε μόνο μέτρια χρηματοδότηση – μόνο το 3% των τρεχουσών κρατικών δαπανών για την υγεία στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Οι επενδύσεις θα αποφέρουν μεγάλα κέρδη που εκτείνονται πέρα από την πρόληψη λοιμώξεων σε αυξημένη απορρόφηση υπηρεσιών, αυξημένο ηθικό προσωπικού και βελτιωμένη αποτελεσματικότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το τακτικό πλύσιμο των χεριών μειώνει την επιβάρυνση της αναπνευστικής νόσου

Επίδραση ενός θετικού κλίματος ασφάλειας των ασθενών στις πρακτικές πρόληψης λοιμώξεων

5 κοινά προϊόντα καθαρισμού που μπορούν να βλάψουν την υγεία σας

Η καλύτερη φροντίδα στο σπίτι για κρύα πόδια και χέρια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συνεχίζεται το πρόγραμμα Dentist Pass για τα παιδιά ενώ αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και μέσω ΚΕΠ

Από την Τρίτη, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν πλέον τις αιτήσεις τους και μέσω των ΚΕΠ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για το Dentist Pass ορίζεται η Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2023, για όλα τα ΑΦΜ και για υποβολή, είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ.

Κοινή ανακοίνωση των ECDC & EMA για τους εμβολιασμούς covid - Συστάσεις για το φθινόπωρο

Στην ίδια ανακοίνωσή τους το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA καθιστούν σαφές πως οι μελλοντικές εκστρατείες εμβολιασμού ενόψει του χειμώνα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά (ανεξάρτητα από ηλικία) και στις εγκύους.

Τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών αφορούν συχνότερα τον νοροϊό

"Τα ευρήματα της παρούσας έκθεσης μπορούν να βοηθήσουν τις αρχές δημόσιας υγείας και τον κλάδο των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης τροφίμων να αναπτύξουν βάσει δεδομένων αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την πρόληψη των κρουσμάτων τροφιμογενών ασθενειών", γράφουν οι συγγραφείς.

Έρχονται τα Ψηφιακά ραντεβού στα Κέντρα Υγείας & στα Νοσοκομεία

Εξάλλου, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Πιερρακάκης πρόσφατα, θέλουμε να φτιάξουμε ένα αντίστοιχο σύστημα για τα ραντεβού στα νοσοκομεία, το οποίο θα είναι σύντομα έτοιμο και το κεντρικό εργαλείο και έργο είναι ατομικός ψηφιακός φάκελος υγείας. Να έχω το ιατρικό μου ιστορικό σε ένα σημείο».